ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Big Max förlänger med Grönvitt – snart kan det vara dags igen

Efter förra årets succédebut i Superettan har många VSK-supportrar gått och väntat på att wingbacken Max Larsson ska förlänga med VSK. Tidigare idag meddelade klubben att de kommit överens med spelaren om ett kontrakt som sträcker sig över säsongen 2024, men snart kan förhandlingarna vara igång igen.

Sommmaren 2021 flyttades Max Larsson upp i VSK Fotbolls a-trupp. Debuten kom i säsongspremiären borta mot BP våren 2022. Därefter följde en säsong där Max ”Big Max” Larsson spelade 27 av 30 matcher och gjorde två mål. Hans orädda och utmanande stil gjorde honom snabbt till en publikfavorit. Att han var ung och dessutom från Västerås var en, inte helt oviktig, bonus.

Att det dröjt till nu att förlänga med Max Larsson är ett tecken på att det inte varit helt enkelt att komma överens. Max Larsson snabba genombrott har garanterat väckt intresse från andra klubbar och även om han inte sticker ut i Superettan så har han etablerat sig snabbare än många andra jämnåriga talanger.

För VSK är det viktigt, och dessutom ett styrkebesked, att man förlänger med spelare som Max Larsson. Unga talanger kan utvecklas i VSK och gå vidare när de är mogna att ta en plats i en annan klubb i Allsvenskan eller utomlands. Det finns ingen anledning att lämna VSK för att nöta bänk i ett bottenlag i Allsvenskan.

I en kommentar på klubbens hemsida beskriver VSK Fotbolls manager Kalle Karlsson sin glädje över det nya kontraktet med Max Larson.

– Det känns väldigt bra att vi säkrar upp framtiden. Max Larsson är en egenfostrad spelare och vi vill inget hellre än att spelarna från vår akademi går hela vägen upp och lyckas i vårt seniorlag. Max avslutade säsongen på ett fantastiskt bra sätt sista fyra-fem matcherna och är en underbar personlighet att jobba med. Vi ser fram emot att se honom fortsätta utvecklas under kommande år, säger Kalle Karlsson.

Och visst har Grönvitt anledning att vara nöjda, men frågan är om inte klubben hade föredragit ett längre kontrakt. Nu är risken stor att diskussionerna om ytterligare kontraktsförlängning drar igång redan i slutet av den här säsongen.

Om klubben ska satsa på unga spelare och ibland ge dem företräde för jämförbara etablerade spelare så krävs det också längre kontrakt. VSK kan inte utveckla spelare för att sen släppa dem gratis. Därför kan det även vara i Max Larssons intresse att förlänga kontraktet igen redan i år. Annars är risken stor att klubben väljer att satsa på någon annan.

Historiskt har vi sett många unga lokala talanger som fått lägre lön än invärvade spelare från andra lag eller länder. Tanken att en tonåring från Västerås som bor hemma hos mamma och pappa kan ha lite lägre lön än en meriterad spelare från Burundi eller Malmö är inte helt ologisk.

Om Max Larssons blygsamma förlängning av kontraktet speglar att han anser sig förtjäna högre lön eller räknar med att snart ta nästa steg i karriären vet vi inte, men en sak är säker: Nästa gång VSK vill förlänga Max Larssons kontrakt kommer det garanterat att svida i plånboken.

Facebook Comments Box