ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Begränsning i antal besökare är en förlustaffär för VSK

Idag firas det på många håll bland fotbollssupportrar, även om inte det kommer bli fulla arenor så kommer det tillåtas lite publik på arenorna första oktober. Många tycks tro att det kommer innebära minskat ekonomiskt press på klubbarna, men det kan faktiskt bli tvärtom. Nu är det inte klart hur många som kommer tillåtas på Iver Arena, men det är bara sittande publik med två meters avstånd och vi kan nog anta att kapaciteten inte blir mer än 500-1000 personer om VSK inte på något sätt lyckas skapa sittplatser på ståplats.

Samtliga klubbar har sålt försäsongskort och det är dessa som kommer ha förtur när publik tillåts, för VSK så säljer klubben normalt 1500 säsongskort och det gör att det finns fler säsongskort i omlopp än vad det finns platser. Detta kommer därför inte ge några nya intäkter för klubbarna, däremot kommer det tillkomma kostnader.

Helt plötsligt kommer det behövas vakter på arenan och VSK kommer då behöva betala en handfull vakter för 4 h arbete ofta på helger och kvällar. Utöver detta behövs det mer funktionärer på arenan och även detta kommer leda till ökade utgifter. I hyresavtalet med Västerås stad så ska VSK betala en % av publikintäkterna till staden, det innebär i praktiken att 15-20 kr per säsongskortsinnehavare som besöker blir en utgift som klubben inte längre hade.

Den stora intäktsmöjligheten som VSK missar som öppnar upp sig för andra klubbar är sponsorpaket och lounger. Det finns bara ett rum för sponsorer att använda medans andra arenor har många fler av dessa, det gör att merförsäljning till sponsorer inte är en möjlighet för VSK.

Enda intäktskällan som öppnar sig är en gratismatch, dvs där publiken går in gratis. Men med en begränsning på 500-1000 personer så kommer det vara svårt och få in några stora pengar på detta.

Kul med publik, men räkna med att det kommer bli en dyr affär för VSK.

Facebook Comments Box