ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Moussa Traore anländer på lån efter ett flerårigt intresse från VSK

I dag presenterade VSK centrala mittfältaren Moussa Traoré som ansluter från Vasalunds IF, en spännande spelare som under våren varit utlånad till Ungerska Ujpest. Anledningen till att en central mittfältare hämtas in är att ingen vet när Ribeiro är tillbaka, att det blir ett lån har förmodligen med att göra att Vasalund har en väldigt hög prislapp på Traoré.

Som ni minns åkte Vasalund lite överraskande ut Norrettan 2017 efter att åren innan slutat tvåa, det blev också starten på en ny strategi i klubben där man istället för att satsa på sin egen akademi började plocka spelare från Afrika med mål att sälja vidare. Det har också gett resultat, flera i laget är också dominerande i Norrettan och garanterat högintressanta för klubbar högre upp.

Gällande Moussa Traoré så vet vi att VSK haft honom under radaren under flera år och ska ha varit aktuell så tidigt som 2018. VSK ska ha accepeterat prislappen ifrån Vasalund, men av någon anledning så fortsatte priset stiga och affären rann ut i sanden. När vi då luskade i ryktena kring Traoré så beskrevs han som en ”Otrolig spelare” från VSK håll.

Det är vanligtvis svårt och hitta information om spelare i Stockholmsområdet då det är få tidningar som bevakar serien och i vårat grävande så hittade vi följande.

Mars 2019 så twittrade Kalle Karlsson, ”[…] Vasalund har ett kanonlag med sina 9-10 afrikaner. Moussa Traoré håller redan idag allsvensk klass.”. Det gjorde oss nyfikna och kontaktade helt enkelt VSKs assisterande tränare Kalle Karlsson för och se om han mindes tweeten och det gjorde han.

– Jag har aldrig sett en mer dominant spelare på division 2 nivå! Då har det ändå snurrat bra spelare i Stockholm i division 2. Säger Kalle som då var tränare i Karlbergs BK och mötte Vasalund och just Moussa.

Det märks att det är en spelare som Kalle verkligen gillar, när vi ber han beskriva honom som spelare så funderar han en kort stund och ger liknelse i form av en gammal storspelare.

Edgar Davids, Foto Wikipedia Commons

– Han är en kopia av Edgar Davids som spelade i Juventus. Moussa har som spetsegenskap att täcka stora ytor och vinna boll och han kombinerar det med en väldigt fin grundteknik där han behärskar spel på små ytor

Efter att pratat med Kalle så gräver vi i statistikprogrammet WyScout för att se vad som dyker upp. Utöver matcher i Sverige blev det bara en träningsmatch i Ungern pga Corona, men innan dess så var uttagen i den senaste matchen Guinnea U23 spelade.

Positionsmässigt så har han bara spelat på det centrala mittfältet, i flera matcher han varit defensiv mittfältare. Antalet gula kort sticker ut och snittar 0.3 gula kort per match, vilket är ändå relativt högt för en spelare. Han har en relativt hög passningsprocent på 86%, ibland kan en hög passningsprocent vara en spelare som ofta passar bakåt men i detta fall så är 65% av passningarna som går framåt vilket är positivt.

Vi har försökt luska i om det finns en utköpsklausul, men det var inget Robin Blommé var sugen i att kommentera. Kanske spelar det ingen roll om det finns en klausul, för om han är så pass bra som alla säger så kommer VSK trots utköpsklausul ha svårt och konkurrera med eventuella bud från Allsvenskan.

Även om Moussa är helt oprövad för VSK är det här en spelare som förmodligen går rakt in i startelvan oavsett om det är två eller tre centrala mittfältare VSK kommer köra med. Han är dock ännu inte spelklar och VSK väntar på ett godkännande från Migrationsverket, av erfarenhet från tidigare nyförvärv så kan det ta lite tid innan vi får se han på plan.

Foto: VSK Fotboll

Facebook Comments Box