ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Tack för allt Dogge!

Douglas Karlberg mot Umeå FC.

Även om AFC öppet flörtat med Douglas Karlberg om att spela för dem så var det en smärre chock för många när han presenterades för IK Brage. Men efter att ha smält detta så är det dags för oss att tacka av Dogge för denna tid i VSK.

Om vi backar bandet tillbaka till december 2017 så Peter Lundqvist följande om Dogge när han presenterades: ”Han är en spelare som går in och är helt orädd i närkamper, sen är han en klinisk avslutare som vet var målet är”. Så här 2,5 år senare så får man säga att det var en träffsäker beskrivning av våran Douglas Karlberg. Han valde då VSK när flera klubbar i Superettan var intresserade, bland Östers IF.

Det var nog ingen som förväntade sig stordåd av Dogge första året i VSK, under försäsongen så blev det två mål på åtta matcher och ingen trodde han skulle ta en starttröja. För anfallet bestod av Emir Smajic, Brian Span, Filip Tronêt och Karwan Safari som alla hade mer erfarenhet än Dogge och dagarna innan seriepremiären mot Skellefteå FF så anslöt även Rinor Nushi på lån. Konkurrensen var som sagt stentuff, men tillfälle uppstod då både Emir Smajic och Filip Tronêt hade skador och skulle missa premiärmatchen och Rinor Nushi hade inga matcher i bena efter att själv haft skadeproblem. Så Dogge fick till slut chansen där som vänsterytter mot Skellefteå FF.

Det var kanske en av de mest minnesvärda debuterna en VSK spelare gjort de senaste åren, Douglas Karlberg hade lekstuga på vänsterkanten och mosade sönder Skellefteå FFs försvar. För att citera våran text om Dogge när han förlänge efter säsongen:

” Vare sig tränare eller spelare i SFF hade så klart hört talas om Dogge så det var inte lätt att veta vad som väntade dem. Ingen i deras försvar hade riktigt fysiken att stå emot en stark Dogge som tryckte sig förbi dem. Nu gjorde Douglas bara ett mål men det kunde lika gärna varit fem.”.

Dogge gick rakt in i alla våra VSK hjärtan med sin fysiska spelstil och den som inte hade blivit övertygad blev nog det i matchen efter när han nätade mot Akropolis. På två matcher blev det helt plötsligt Dogge som de andra anfallarna skulle peta och inte tvärtom. Även om hans plats i startelvan hängde löst ett tag under hösten när Tronêt och Nushi båda återvände från skador, tog han snabbt tillbaka startplatsen på Nushis bekostnad. När säsongen var över hade Douglas Karlberg gjort 12 mål och ordnat ett otal straffar tack vare sin fysiska spelstil. Det går inte att understryka hur viktig Dogge var i VSKs avancemang det året, utan hans genombrott hade det varit en mycket tuffare resa.

Inför Superettan 2019 så hårdnade konkurrensen på anfallssidan, Emil Skogh och Samuel Holm hämtades in samt Stefan Batan flyttades upp från vänsterback upp i anfallet. Det var tydligt att Thomas Gabrielsson värderade andra anfallare bättre än Douglas Karlberg och med dåligt förtroende från ledarhållet fick Dogge lite speltid och även svårt att leverera på plan. Chanserna till speltid minskade när Petar Petrovic presenterades, men Dogge ville annat och gjorde enda målet i Petars debutmatch.

Veckan efter så möter VSK Dalkurd ett lag som besegrades med hela 6-1 tidigare på säsongen, men nu var läget det omvända och gästerna leder med 1-0 mot VSK. I matchminut 81 så byts Petar Petrovic ut och Douglas Karlberg får chansen att visa upp sig och på den nionde (!) övertidsminuten så blir det inkast och Ravy Tsouka kastar långt och mot Dogge som nickar in bollen i mål och ordnar poäng åt VSK! Men olyckligtvis så har han även krockat ihop med en motspelare och får en hjärnskakning. Höjden av otur när han äntligen såg ut att kunna återerövra starttröjan så åker han på en skada som håller honom borta från plan. När han sen återvänder från rehab så är målen bortglömda sen länge och han är återigen en inhoppare som endast får någon enstaka start. Men han blir till slut en av hjältarna som gör mål mot GAIS och säkrar att VSK spelade i Superettan 2020.

Med ny tränare i Thomas Askerbrand som deklarerat intresse för just Douglas Karlberg tidigare så får Dogge mycket stort förtroende i träningsmatcherna och får även starta i samtliga matcher i Svenska Cupen, Dogge gör två mål på tre matcher och såg ut att ha en given startplats i årets lag. Allt såg ut som att 2020 skulle bli året där Douglas Karlberg slår igenom på riktigt och tar nästa steg.

Dock så blir säsongsinledningen inte vad Dogge tänkt sig, efter att varit mållös de tre första matcherna och Karwan Safari visat storform så förpassades han återigen till bänken. Det enda målet i år kom mot Ljungskile SK när han i matchens femte övertidsminut lyckades få in bollen i mål och säkra tre poäng. Som belöning fick han starta nästkommande två men sedan ytterligare fem matcher på bänken.

När det börjades skriva om att AFC var intresserade ställdes VSK och Dogge för ett val, antingen förlänga med klubben eller säljas. Efter att ha haft det tufft och slå sig in i startelvan i två år så är det ändå logiskt att Dogge söker sig vidare. VSK gör en bra affär och Dogge får ett välbehövligt miljöombyte och det här är nog en affär som gynnar alla tre parter. Han kommer till Brage där hans fysiska spelstil kan komma mer till sin rätta. Även om det inte finns någon större kärlek till IK Brage från våran sida, så ser vi hellre att han fortsätter där än i AFC.

Det är en av lagets mest träningsvilliga spelare som lämnar VSK, det är just den träningen som han lägger ner som gör att han har en fysik som är klart bättre än de andra och ger han den genombrottskraft han har. Han är otroligt vass i en mot en dueller och en som kämpar i 90 minuter. Det är en spelstil som charmat många supportrar men även många andra sportchefer.

Tack Dogge för din tid i VSK, klubben hade förmodligen inte varit här där vi är idag utan din insats. Vem vet, kanske ser vi dig i VSK igen. Men framförallt så hoppas vi på stolpe ut den 8 november för din del.

Facebook Comments Box