ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Bandypremiär!

Ikväll är det äntligen dags. Elitserien i bandy drar igång och VSK inleder hemma mot Sirius. Ett VSK som precis som inför förra året är tippade lite under toppkonkurrenterna. 

Inför förra året tappade man Andreas Bergwall, Anders Bruun och Patrik Sjöström. Ingen trodde på laget men man spelade seriens bästa bandy tillsammans med Villa och nådde till final mot just dem.

I år har VSK tappat ytterhalven Simon Folkesson, motorn Simon Jansson, nyttige tvåvägsspelaren Micke Olsson och Ted Bergström.

Tunga tapp naturligtvis, i synnerhet Jansson. Emellertid, kunde man fylla luckorna och rentav bli bättre; trots förlusten av Bergwall, Bruun och Sjöström inför förra säsongen så går det att göra något liknande i vinter.

Michael Carlsson, med suveränt understöd av Johan Ganebro, är en mästerlig lagbyggare. Med dem vid rodret blir VSK att räkna med även i vinter. Det finns mycket talang i laget och känslan att slå ur underläge passar gruppen.

Utmaningen ligger i att fylla luckan efter Jansson. Dels genom att spela på fler spelare i offensiven och dels att hitta någon eller några som kliver fram i det heta matcherna.

Faller det väl ut får vi ett lika bra men annorlunda VSK i vinter. Där vi istället för kraftfulla genomåkningar får ett fint spel på små ytor med fler inblandade.

Det som oroar är att årets trupp är tunnare. Att VSK kunde hålla över hela säsongen ifjol berodde i hög grad på en bred trupp. I år får man hålla tummarna att spelarna orkar och håller sig friska. 

Att nyförvärvet Jesper Jonsson är långtidsskadad är givetvis en olycklig omständighet men vi hoppas att han är tillbaks under säsonger och tror att klubben, under hans frånvaro, levererar ändå.

Om jag får lyfta fram några spelare inför säsongen så blir det Martin Landström och Joel Engström. Den senare är en verklig skridskoraket med enorm potential som kan få ett stort genombrott i en yngre omgivning där han får ta mer ansvar. 

Vad gäller Landström så tog han redan inför fjolåret ett enormt kliv. I vinter, utan Jansson, tar han ett minst lika stort till. Han är en exceptionellt talangfull bandyspelare som har förutsättningar att dominera svensk bandy i många år.

I vinter blir han den främsta offensiva nyckeln och den stora artisten som ensam är värd entrépengen.

Det kommer att bli en mycket rolig säsong där jag hoppas VSK lockar till sig en stor publik. Man har ett ungt talangfullt lag och spelar en mycket publikfriande bandy.

Anno lovar att både rapportera regelbundet från matcherna samt bidra med andra texter runt bandyn.

Jag ska undvika att tippa utgången av serien. Mästarna Villa och Edsbyn, med just Simon Jansson i laget, får dock anses som de största favoriterna i vinter. Därefter är det öppet och VSK är ett av lagen som hotar den favorittyngda duon. Det finns faktiskt klara 2009-vibbar på årets Grönvitt. 

Vi hörs och syns med start från ikväll.

Facebook Comments Box