ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

”Vi vill gå hela vägen”

Foto: Alexander Arntsen

Foto: Alexander Arntsen

Kulturbäraren Simon Johansson kom till Grönvitt som 15-åring och har gjort över 200 a-lagsmatcher för klubben. För ett par dagar sedan utsågs han till lagkapten och på lördag väntar en semifinal i Svenska Cupen mot BK Häcken. Anno1904 tog ett snack med den nya lagkaptenen för att känna honom på pulsen inför den historiska matchen. 

VSK har gjort en otrolig insats i cupen, men vilken av matcherna värderar du högst så här långt?  

– Det svårt att jämföra men matchen mot Malmö FF var väldigt speciell. Vi visste inte var vi stod och hade inte mött ett lag av den kalibern tidigare. Sen är det klart att degerforsmatchen blev väldigt speciell och att vinna den på det sätt vi gjorde var härligt, säger Simon Johansson.  

Vad är din förklaring till att det gått så bra som det gjort? 

– Det handlar framförallt om att vi har en så tydlig identitet. Första året i Superettan ville spela en annan sorts fotboll, någon sorts tiki-taka, men vi har insett att vi behöver spela på ett annat sätt. Vi behöver springa och kämpa mer för att vinna matcher.  

Har ni några förebilder i andra lag?

– Nej, jag vet inte riktigt. Jag gillar att titta på lag som löper mycket och har fart i djupledslöpningarna som t.ex. Emil Forsbergs klubb RB Leipzig. De är så klart på en helt annan nivå. 

Många har hyllat er moral i matchen mot Degerfors. Hur gick tankarna när Prodell missade straffen? Tvekade du någonsin? 

– Jag kände redan när de gjorde 2-1 att det skulle bli riktigt tufft. Straffen var en skänk från ovan, men när målvakten tog den tänkte man att jaha det var kul så länge det varade. Sen kom Olle Edlund och smackade in ett riktigt fint skott och då var vi med igen. Då kändes det fantastiskt och vi orkade trycka på mer och mer.

Det är ingen risk att ni är lite mätta nu när ni tagit er så här långt? 

– Nej, absolut inte. Nu blir det en fantastisk match mot Häcken. Det är ett riktigt bra lag, men jobbar som gjort och dom inte skjuter distansskott i kryssen första kvarten så kan vi nog ha en jämn match mot dom också. Det har snackats en del om Europa men det är klart egentligen så tar vi ju en match i taget och njuter av det här så länge det varar. Samtidigt vill vi ju gå hela vägen. 

Framgångarna i cupen betyder mycket för supportrarna. Vad betyder de för dig? 

– De betyder jättemycket. Alla spelare pratar om att det här är en häftig bonus. Det här på riktigt och vi har något att spela för. Träningsmatcher blir lätt långtråkigt. Nu har man ju blivit riktigt taggad och fått ett stärkt självförtroende.

Men stör inte cupframgångarna säsongsuppladdningen?

– Nej, det stör inte uppladdningen. Det är klart att det tar mer på krafterna att spela riktiga matcher, men det ger också mer svar och lärdomar. Framgångarna bygger dessutom upp förväntningarna men det är bara bra.  

Vad vet du om BK Häcken? 

– De har en riktigt bra offensiv och har alltid haft. Frejdigheten framåt har dom även i år. Det får vi verkligen se upp med. Dom har blivit ett stabilt topplag i Allsvenskan och har alltid ett slagkraftigt lag. 

Vad ska VSK göra för att kunna skrälla igen? 

– Det handlar om hårt jobb. Vi måste vara smarta med bollen och tillåta oss att rulla i laget för att vila med boll. Sen ska det smälla direkt när vi får en chans. 

Hur ser uppladdningen inför matchen ut? 

– Vi åker tidigt på lördag morgon och käkar någonstans på vägen. Jag tror inte det är någon i laget som vill bo på hotell när vi bara ska till Göteborg. 

Varför tackade du ja till att vara lagkapten i VSK? 

– För att det är ett självklart nästa steg. Jag har gett min karriär till den här klubben och vill ta ett större ansvar. Det är viktigt för mig och kommer att utveckla mig som spelare och människa. 

Har du någon särskild förebild bland tidigare lagkaptener? 

– Jag har flera. Boris Ljevar är en härlig person som alltid visade vägen när det blåste som mest. Han stod alltid upp för gruppen. Calle Svensson fick med många i gruppen och peppade folk på ett bra sätt. Sean Sabetkar har gjort ett riktigt starkt jobb utanför planen med att få ihop gruppen. 

Du skrev en lång hyllning till Sean på Twitter, finns det någon bitterhet över att han lämnar klubben så tätt in på seriestarten? 

– Det är klart att det är bittert eftersom han är en bra fotbollsspelare och kapten. Men jag är glad att det ger Gustaf Lagerbielke en ordinarie plats i startelvan. Sean var en bra ledare men sportsligt tror jag att det är bättre så här i längden. Jag menar, jag är hundra procent säker på att Gurra kommer bli riktigt riktigt bra.

Facebook Comments Box