ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

ANNO 1904: Silly season fortsätter

Efter en händelserik vecka för Västerås SK så är det dags att skriva en sammanfattning om vad som hänt i de grönvita leden och i övriga Norrettan.

Västerås SK

Klart är att Tor-Arne Fredheim blir ny manager för VSK och med tanke på vilken tidpunkt på säsongen det är så är det ett meriterat namn men det lär ha kostat rejält med pesetas för VSK. Frågan är vad som återstår av budgeten. Det kan ha blivit omprioriteringar i ledarbudgeten då VSK just nu målvaktstränare samt att Leffe Berg ännu inte har fått förlängt. Oavsett är det troligt att VSK dragit på sig extra kostnader då TAF inte lär ha accepterat den låga lön Johan Mjällby ändå hade.

Även spelarbudgeten lär vara slut eller överskriven. VSK hade hade plötsligt råd med Karwan Safari. En vändpunkt i förhandlingarna ska ha varit att TAF pratat med honom tidigare i veckan. Safari är så klart en väldigt bra värvning då målskyttar som gör 17 mål halvskadade i Norrettan inte växer på träd. Men det lär ha kostat klubben att sajna Karwan, speciellt om det var för två år som påstås på olika håll. Hela den här affären är dåligt skött av både klubben och Karwan. Båda förtjänar kritik och behöver skärpa till sig. Klubben måste vara tydlig och inte köra fulspel i förhandlingar med spelarna och har nu som främsta uppgift att förhindra löneinflation. När Karwan inte vill kommentera relationen med de sportsligt ansvariga säger det väl egentligen allt. hur det står till med förtroendet för varandra.

Men även Karwan måste också förstå att tålamodet hos många naggas i kanten, både i klubben och bland supportrar när han varje år ska omförhandla sitt kontrakt. Tillsammans med klubben valhänta hantering har han bidragit till att lönerna skenat iväg och att vi fått en ohälsosam löneinflation. Om spetsen ska ha alla pengar blir det bara brödsmulor kvar till de lägst betalda i truppen. Det blir i slutändan inte rättvist att en spelare som Dylan Kosik ska spela för några tusenlappar och inte får en chans att få mer betalt för att alla pengar går till 4-5 ”toppspelare”

Vigge-pengarna försvinner i rask takt och vi misstänker att styrelsens förslag till budget där man bara går 2 miljoner back nästa år har spräckts för länge sedan. Det saknas dessutom minst 2-3 yttrar med tanke på skadehistoriken på Filip & Koyar. Även en försvarsspelare kan behövas ta in om VSK ska gå över till tre mittbackar.

På spelarfronten har det inte skett något mer och det lär inte bli några meriterade namn som plockas in innan Tor-Arne fått titta på spelartruppen ordentligt. Vi kan nog förvänta oss att Sebastian Shafei-Åman, ytter från Morön återvänder för att visa upp sig. Ääven Danilo Al-Saed från Håbo ryktas dyka upp.

Sen har vi hört att långväga gäster från Umeå FC ska dyka upp, Felix Adjei, en vänsterback/vänstermittfältare med en riktigt fin frisparksfot men har fått sitta på bänken i deras 4-4-2 system. Men den stora bomben är att UFCs Simon Mårtensson ryktas vilja provspela för VSK. Det är en stabil anfallare som gjort runt 13-15 mål varje säsong men har varit väldigt rotad i Umeå tidigare trots erbjudanden från högre upp i seriesystemet. Med Karwans intåg är det nog orealistiskt att även värva Mårtensson. Men med tanke på den kult-/ikonstatus Mårtensson har i Umeå skulle det nästan vara värt och värva han bara för att röra om i grytan lite.

Försäsongsmatcherna har dykt upp på Svenska Fotbollsförbundets hemsida, där kan vi se att VSK inleder mot BK Forward (3/2), FC Linköping City (17/2), AFC Eskilstuna (17/2), IK Brage (24/2), Karlslund (10/3), Sandvikens IF (24/3). Värt och notera att det är två bortamatcher 17 februari, en dubbelbokning uppenbarligen. Bra med två matcher mot Superettan-motstånd som AFC Eskilstuna och IK Brage, men i övrigt så är det förmodade bottenlag i Norrettan och vi hade kanske velat se lite tuffar matchning.

Sandvikens IF

En av lagets mest erfarna och även tongivande spelare Hjalmar Öhagen lägger av, vilket är ett stort tapp då han spelat i Gefle IF har flera matcher i både Allsvenskan och Superettan. Hans frånfälle kan dock frigöra lite löneutrymme för nyförvärv. Även John Junior lämnar Sandviken och sägs ha vilja testa spel högre upp. Han har en koppling till Västerås då han tidigare spelat i Kerburan och vi får se om han dyker upp på proväträningarna hos VSK i januari. Han är vänstermittfältare och det är en position VSK borde vara intresserad av då vi är svaga på vänsterkanten då Dylan, Rinor och Alex har försvunnit. Från Sirius har Sandviken nu värvat förra årets lån Gustav Thörn och även tagit in en Kyria Kambusi (19 år) som varit utlånad till GUSK i division 2 från just Sirius. Under sommarfönstret tog SIF in flera bosniska spelare, två av dem återvänder nu till klubben.

Nyköpings BIS

Klubben har skurit ned i spelarbudgeten och av de 11 spelare som startat flest gånger i år är endast fem under kontrakt. Spelare som Oscar Karlsson, Pontus Nordenberg, Dagoberg Funes, Simon Esséus, Samuel Kroon och Sulayman Jobareth har ännu inte skrivit på. Det ska bli intressant och se om någon av dessa dyker upp och provtränar hos VSK. De är meriterade spelare allihopa och beroende på spelsystem är egentligen flera intresseanta. Ska VSK ha en till mittback kan Pontus Nordenberg vara ett intressant alternativ som har meriter från Allsvenskan.

Karlslund/Rynninge

Karlslund ser ut att tappa sin lovande mittfältare Simon Amin till antingen Brage eller Örebro SK, det är ett stort avbräck för klubben. Rynninge IK som varit aktiv nykomling på att hitta spelare har nu skrivit på med Jonathan Lundberg från ÖSK som om vi varit rätt underrättade provspelade för VSK tidigare och ska ha gjort det riktigt bra ifrån sig. Men i och med att Karwan skrev på lär VSK tappat intresse för denna spelare.

Carlstad United

Som vi rapporterat tidigare verkar Carlstad ha en tuff Silly Season, ett lag som hade med kanske 1-2 spetsspelare kunnat vara en utmanare om serieseger. Det är nu helt officiellt att nyckelspelaren Kristoffer Thydell lämnar då han flyttat till ner till Halmstad. Det är ett stort tapp för klubben och CU har svårt att konkurrera med lönerna när lokalkonkurrenten Karlstad BK konstant bjuder över. Ett exempel är Govend Haidar som spelat med Degerfors och tränat med Carlstad den senaste tiden. Han valde ändå pengarna i KBK som spelar i div 2, Carlstad ska ha försökt värva från KBK, tex deras ytterback Daniel Henriksson men har ingen möjlighet att konkurrera på lönefronten.Kklubben väljer också att dumpa spelare som inte håller, Lekiqi fick lämna utan att ha gjort större avtryck.

Akropolis IF

En till spelare lämnar och det är mittfältaren Maldin Ymeraj, en breddspelare i truppen så det är förmodligen inget större avbräck i deras trupp. Vi hade hoppats på att Stockholmslagen skulle värva sönder Akropolis, men med bara IK Frej kvar i Superettan så kan de vara kräsna i sina val. En spelare som borde vara högvilt är Nicklas Lindqvist som förmodligen är seriens bästa vänsterytter och skulle passa perfekt i VSK om vi ska köra 4-3-3 nästa år.

Skellefteå FF

Laget som fick äran att möta Västerås SK i nästa års seriepremiär. Många anser att de drog en vinstlott då grönvitt har många fans som lär åka upp till seriepremiären och höja stämningen. Prognosen visar att över 100 grönvita kommer åka upp. Dock har sportcheferna lite att jobb att göra då endast sex spelare är under kontrakt. Det är nog ingen fara i taket då de lär kunna behålla de flesta spelare och kunna spetsa till från med värvningar från lokalkonkurrenten Morön. Resursmässigt omsätter klubben runt 5 miljoner (uppgifter från 2015) och det gör att det i teorin ska vara ett mittenlag men lär som alla norrlandslag ha problem att få sörlänningar att flytta uppåt i landet.

Sollentuna FF

Ny spelare för Sollentuna är Carl-Johan Ågren som representerat många division 1 klubbar så som Akropolis, Huddinge och Bissarna utan att få speciellt mycket speltid. Återstår och se om han slår igenom i Sollentuna.

Assyriska/Syrianska

Södertäljelagen har skulder hos kronofogden. Skatteskulder fanns när vi kollade för en vecka sedan och även om det är relativt låga skulder 2-300.000 kr så är det fortfarande skulder som fogden ser allvarligt på. Assyriska har funnits hos fogdens skuldregister i över ett år men Syrianska var mirakulöst skuldfria i slutet av augusti när SvFF kräver att ingen har skatteskulder, men i övrigt haft skulder under hela året. Väldigt tyst hos båda lagen på spelarfronten. Men om vi minns rätt var det väldigt tyst förra året också vid denna tidpunkt. Det verkar vara först i januari de börjar plocka in spelare. Lagens närhet till Stockholm gör att bra spelare kommer finnas tillgängliga ffa de som inte fått kontrakt högre upp.

Facebook Comments Box