ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

ANNO 1904 AVSLÖJAR: Ekonomisk dopning bland Superettaklubbarna?

För en knapp månad sen den 7 november meddelade Svenska fotbollsförbundets licensnämnd att samtliga elitklubbar beviljats elitlicens för 2017. Nu ifrågasätter Anders Tengström som gör analyser åt supporterinitiativet VSK SWISH hur vissa av Superettanklubbarna redovisar sina ekonomiska förutsättningar till licensnämnden.

Bakgrunden är att sista augusti varje år måste i praktiken alla elitklubbar vara skuldfria. Som klubb måste man lämna in en likviditetplan till svffs licensnämnd som visar att man klarar av sina ekonomiska åtaganden till den 31 december och att man därmed kan visa upp ett positivt kapital vid årets slut. Om man inte karar av det är elitlicensen i fara. Då licensnämnden godkände samtliga föreningar i november har man gjort bedömningen att alla elitklubbar har sunda planer för hösten.

Nu menar Anders Tengström att det är mycket luft i siffrorna som framförallt vissa Superettanklubbar lämnade in till licensnämnden sista augusti.

– Vi har tittat på de skulder föreningarna har hos skatteverket och hos kronofogden idag. Det ger en god och dagsaktuell bild om och hur mycket ekonomiska problem en förening har. I vår genomgång ser vi följande skulder hos SE-klubbarna:

IK Sirius 1.4 miljoner hos kronofogden
Assyriska FF 1.3 miljoner hos kronofogden, varav 735tkr är skatteskulder
Ängelholm FF 398 000:- hos kronofogden
Ljungskile SK 357 000:- hos kronofogden
Syrianska FC 340 000:- hos kronofogden
AFC United FF 338 000:- hos kronofogden

Hur kan det komma sig att skulderna byggs upp så snabbt från 31/8 då föreningarna i praktiken måste vara skuldfria?

– Ja, det kan man fråga sig. Den enda rimliga förklaringen är att föreningarna med aktuella skulder har orealistiska likviditetsplaner för hösten som de skickat in till svff. Ta IK Sirius och och Assyriska FF som exempel med sina miljonskulder. De kan inte ha betalt många kronor till skattemyndigheten under hösten för skatt och avgifter på föreningens lönekostnader. De var helt åt skogen i sin likviditetsplan till svff, säger Anders.

Har de medvetet fifflat tror du?

-Det skulle jag inte säga, men deras prognoser innehåller bevisligen mer luft än substans. Sen kan jag tycka att svff har ett ansvar för att bättre följa upp klubbarna som har det kämpigt ekonomiskt. Både Sirius och Assyriska fick lämna in ett periodiserat bokslut till svff sista augusti för att man var oroade över deras skulder och förmåga att göra rätt för sig ekonomiskt mot spelare och andra. Oavsett vad som redovisades där och skrevs så var det helt uppåt väggarna och jag kan tycka att svff borde följa upp ännu bättre så att man hjälper föreningarna att inte hamna i ekonomisk knipa hela tiden, säger Tengström

Hur ska svff hjälpa till menar du?

– Man måste dels faktiskt låta föreningar som missköter sig år efter år få någon konsekvens för att de inte sköter sig. Till slut måste man faktiskt dra in elitlicensen. Sen måste man se över sina kontrollsystem. Man måste göra mer och djupare kontroller helt enkelt. Det är inte rimligt att föreningar som i augusti redovisar en ekonomi i balans månaden efter inte kan göra rätt för sig mot skatteverket och andra, slår Tengström fast.

Finns det några sportsliga konsekvenser av att vissa klubbar inte sköter sig ekonomiskt?

– Ja, det finns det så klart. Om jag vore Vasalund och Dalkurd skulle jag vara mycket missnöjd. Det verkar som att tex Sirius och Syrianska tagit på sig kostnader under säsongen som de inte haft täckning för, rimligen i syfte att prestera bättre på fotbollsplanen. Vi gjorde en kontroll över hur lagen i SE värvat efter 20 maj år och finner då följande topplista.

IK Sirius 6 spelare
Syrianska FC 6 spelare
Ljungskile SK 5 spelare
Assyriska 4 spelare
GAIS 4 spelare
AFC United 4 spelare

– Vi kan konstatera att 5 av 6 lag med skulder nu i höst är de som värvat mest under sommaren. Det är ju ingen djärv gissning om man antar att klubbarna med skulder inte hade full ekonomisk täckning för sina värvningar och de har uppenbarligen inte fått till det nu under hösten heller. Alla lagen med skulder var involverade i strider runt något av strecken i tabellen. Om man vill hårdra det här är det så nära ekonomisk dopning man kan komma. Man tar på sig kostnader som man som förening absolut inte mäktar med, för att uppnå ett kortsiktigt sportsligt resultat. Kanske kostnaderna inte har ökat med värvningarna men man har behållit kostnader som man inte kunnat bära. Svff och licensnämnden kan inte rimligen tycka att det här är ok och de borde som sagt följa upp elitföreningarna bättre så att man inte kommer undan med det här beteendet, avslutar Anders Tengström intervjun med Anno 1904.

Facebook Comments Box