ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Analys: Sluttabellen i Superettan – Här är den som tippade bäst

Då har vi äntligen sammanställt den alltid lika spännande analysen över vem som tippade sluttabellen i Superettan anno 2019 bäst. Det kom att bli en otippad vinnare, men mer om detta strax.

Ingen kan påstå att årets upplaga på förhand var lätt att tippa. Några klara favoriter fanns inte i år, till skillnad mot 2018 då Helsingborg förväntades ta hem det hela. Alla som gav sig på att säga något om serien förutspådde att den skulle bli jämn och det får man säga att den blev. När sista omgången spelades var det bara några av de totalt 8 matcherna där lag möttes som inte hade något att spela för. Det måste nästan vara något slags rekord.

Men men, nu har det blivit dags att dyka in i förutsägelserna. Vi har tittat på totalt fem olika tippningar inför serien.

Om vi tittar i tabellen kan vi se det faktiska slutresultatet till vänster. Därefter följer i turordning. AB_1 är Göran Bolin på Aftonbladet som den 22 januari satte ihop sin första sluttabell. Expressen är det tippning som gjordes i den fotbollsbibel som bland annat tog upp Superettan. Den gavs ut i slutet av mars.

Nästa tippning är vår tippning som vi gjorde dagarna före seriestart i år. Försäsong innebär vår analys av försäsongen och hur laget totalt sett placerade sig i tabellform utifrån de prestationer som gjordes innan serien drog igång.

Den sista tippningen är åter igen Göran Bolin som i Aftonbladets fotbollsbibel som ges ut i slutet av mars kommer fram till denna sluttabell. Som man kan se skiljer den sig en del åt från den förutsägelse Göran gjorde i januari.

Vilken tippning är minst dålig?

Låt oss först börja med att konstatera att de allra flesta tipparna gjorde ett katastrofalt jobb med att bedöma vart Varberg och Mjällby skulle hamna. Samma sak med BP och Öster. Ingen av tipparna kan sägas få godkänt för sina prestationer. Som tur är kommer snart nya chanser att tippa kommande serie.

För att ändå kora den minst dåliga tipparen har vi gjort en enkel korrelationsanalys. I den jämför vi den faktiska sluttabellen med tippningarna och får ett statistiskt mått på hur mycket de liknar varandra.

Tippning

Försäsong (.32)
AB_1 (.29)
Anno 1904 (.21)
AB_2 (.07)
Expressen (-.14)

Om korrelationskofficienten hade varit 1, hade tippningen varit identisk med sluttabellen. Om den hade varit -1 hade den varit helt motsatt mot den faktiska tabellen.

Av sammanställningen kan vi då se att den tippning vi gjorde utifrån de samlade försäsongsresultaten för alla lagen, var den som statistiskt var mest lik den faktiska sluttabellen. Du kan se vår tabell i slutet av den här artikeln. Nu är ju siffran ganska långt ifrån 1, så sambandet är inte jättestarkt.

Strax efter försäsongstabellen kommer Göran Bolins januarikänsla in som god tvåa.

På tredje plats hittar vi Anno-redaktionens försök att tippa rätt i årets serie.

Efter det hittar vi Göran Bolins senare gissning, strax innan serien rullar igång. Den tippningen är avgjort sämre än den han kom upp med i januari i år. Kanske inget att skriva hem om, att man blir en sämre tippare med mer kunskap om läget.

På en ohotad sista plats kommer Expressen med sin tippning. Till den redaktionen säger vi bara, avgå! De har så mycket fel att de borde skämmas.

Slutsatsen blir att de olika tipparna utom Expressen sannolikt i vart fall är lite bättre på att gissa än vad tärningskastande skulle ha gett för att få fram tabellen.

Analys

Det som ställer till det för alla tipparna är att Mjällby och Varberg kommer topp två. Det är två lag som experterna på de stora tidningsdrakarna utan att blinka placerade nära botten av tabellen. Det gjorde dock inte försäsongstabellen och inte heller vår tippning som utgår från den. Ska vi tro försäsongstabellen skulle de kommit sjua och åtta, vilket ändå är avsevärt bättre gissat än vad övriga gör.

Andra aspekter som leder upp till de relativt sett dåliga resultaten är att BP och Öster systematiskt övervärderas av tipparna, jämfört med vart de till sist hamnade. Samma sak fast i övre delen av tabellen är det med HBK och ÖIS, som de flesta tipp de i toppen. Där hamnar inte de här lagen. Vår försäsongsskattning var i vart fall lite mindre fel här.

Det försäsongstabellen gjorde sämre än övriga var att den överskattade VSKs och underskattade Dalkurds prestationer. Men som vi minns, VSK gjorde en fantastisk försäsong.

Lärdomen här är att, i vart fall i år, har försäsongsresultaten bättre spått hur det kommer gå i serien än de som tippar, som vi inkluderade här. Det tycker vi är kul då många dissar försäsongsresultaten som havandes noll indikation på hur det går i serien lite längre fram. Det visar sig inte riktigt stämma, i vart fall inte i år.

Tvärtom visade dessa resultat på både Varbergs och Mjällbys relativa styrka. Det är nog sista gången som experttippare tar två lag som placerar sig i på övre halvan av försäsongstabellen och skickar ned dem i bottenträsket, när det ska föreslås hur serien slutar.

Självklart gör vi om samma sak till nästa säsong och ser vart vi landar då. Men innan vi kommer så långt ska vi också i en senare analys titta på om en Expected goals-analys bättre kunde förutse slutställningen i tabellen.

Vill du läsa hur vi kom fram till vår halvkomplexa modell för att räkna ut försäsongstabellen – hittar du den här. Vi presenterar som vi nämnt tabellen nedan.

Facebook Comments Box