ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

ANNO 1904: Sillynytt 9 Mars

Sillysäsongen närmar sig sitt slut men än finns det många saker att dryfta om – klubbarna i Div 1 Norra är inte klara med sina lagbyggen nu när vi befinner oss några veckor från deadline i detta transferfönster.

Innan vi går in på fotbollen vill vi informera lite på bandyfronten. Av vad vi fått höra kommer Michael Carlsson ta över sportchefsrollen i VSK Bandy och kombinera den med tränarrollen.

Det blir väl då i praktiken en slags managerroll. I övrigt får vi vänta på att se hur bandyklubben gör med resten av organisationen om tex kansliet kommer rapportera till MC eller om det blir en annan lösning där i form av en klubbchef. Vet ni mer så får ni gärna hör av er.

Västerås SK

Efter ett extremt långt provspel blev då Ravy Tsouka grönvit när han förra veckan skrev på ett treårs kontrakt. Vi är övertygade om att han kommer leverera på den här nivån på ett väldigt bra sätt och det är inte omöjligt att han säljs om något år eller två för tjänstgöring hörgre upp i systemet. Glöm inte vart ni läste det först.

När det gäller Birahim Sarr så vill TAF värva honom men det saknas finansiering. Det pågår lite olika diskussioner hur detta ska finansieras och skulle kunna bli att VSk Swish återuppstår om inte marknad lyckas skaka fram pengarna.

Bira blev hyllad av TAF i träningsmatchen mot Brage. Han syntes inte lika mycket i matchen mot Hammarby. Men man ska komma ihåg att han är ny i föreningen och för spelet och matchas mot SE/AS motstånd. Inte de lättaste förutsättningarna om man ska imponera på tränaren.

Det förefaller som sagt mycket troligt att Sarr erbjus ett korttidskontrakt på tre/fyra månader. Om det faller väl ut och finns finansiärer kan det bli längre.

Enligt rykten skulle det ha varit några provspelare aktuella inför matchen mot Hammarby, men av oklara anledningar så blev det inte av. De kanske dyker upp senare.

Syrianska FC

Laget har spelat klart Svenska Cupen och vann senast mot Oddevold med 5-3. Som framgår av resultatet har laget en väldigt bra offensiv men man släppte in tre mål på fasta situationer.

Sebastian Rajalakso som var aktuell för VSK gjorde en riktigt bra match och gjorde 2+2. Vi får väl se hur klokt det var av VSK att släppa honom.

Det är nog så att Syrianska är den främsta utmanaren för VSK till seriesegern. De har kvalitetsspelare som är svåra att locka till sig på nästan varje position i startelvan. På bänken ser det dock väldigt tunnt ut och skulle det bli skador kan det mycket väl bli poängtapp pga de spelare man då tvingas slänga in i hetluften.

Vi ha stämt av skuldsaldot hos kronofogden och för första gången på länge verkar föreningen sakna skulder hos kronolle. Som alltid får vi se hur länge det varar. På något mystiskt sätt tycks nu Syrianska gått från att vara bankrutt till att ha bra ekonomi. Man har inte bara gjort sig av med miljonskulder utan fortsatt värva.

Senast nu har man sajnat ytterligare en brasse, mittfältaren Igor Santos Koppe som spelat i klubben tidigare. 2015 var han ordinarie men 2016 fick han sitta på bänken. Han bör med sin SE-erfarenhet vara en förstärkning för klubben.

Assyriska FF

Från Vasalund hämtas deras målvakt Zoran Akovic. Han har varit väldigt bra i Vasalund. Förra året spelade han bara våren men de matcher han stod släppte Vasa bara in 1,1 mål i snitt vilket är bra för ett bottenlag.

Även om det är få spelare som vi skulle vilja värva från Assyriska har laget en bra spets och framförallt en väldigt bra bredd på mittfältet där namn som Tankovic, Jobarteh, Holmqvist, Aly, Krans och Suma huserar, spelare som alla håller minst hög division 1 nivå.

Nyköpings BIS

Nyköping var höstens bästa lag i Div 1 Norra. Det är alltid lite extra intressant vad sådana lag hittar på då de brukar göra det bra ifrån sig kommande år.

Från MLS har de plockat Japanen Ryo Fujii som hypas rejält i den lokala pressen. Bissarna har lyckats extremt väl de senaste åren när de plockat in spelare med MLS meriter. Gall gick till GIF Sundsvall och Baptiste såldes till en klubb i Malaysia.

Fujii har spelat i Los Angeles Galaxy 2, som är ett andralag till deras MLS lag. Fujii har dock själv inte spelat några MLS-matcher utan huserat i deras andraliga.

Från FC Gute har man värvat mittfältaren Marcus Burman som är skolad i Hammarby. Bissarna ska enligt uppgift haft koll på honom under flera år.

Under försäsongen har laget kryssat mot Sollentuna & Sandviken, vunnit mot Akropolis, förlorat mot IK Brage. Mot samtliga division 1-lag ska man ha varit det bättre laget och mot IK Brage stod man upp bra. Bissarna är en outsider som absolut kan utmana i år.

Karlslunds IF

Nu i helgen ska VSK möta Karlsunds IF från Örebro, där VSK-bekantingen Carl Ekstrand Hamrén huserar.

I helgen mötte KIF Karlstad BK och fick stryk med 3-4. Att förlora mot division 2 lag är kanske inte så meriterande men då ska man ha i åtanke att just KBK betalar löner runt 20.000kr/månaden till sina bästa spelare och värvat friskt från Carlstad United.

Så vitt vi kan se är laget till stora delar intakt från förra året. Enda tappet är egentligen Simon Amin som lämnat för Örebro SK.

Laurence Bell testade för AFC men är tillbaka i truppen nu. Som nyförvärv är det mest division 2-spelare som anlänt till klubben, men Simon Esseus från Bissarna är bra och även Felix Bindelöv som förra säsongen spelade i Sandviken har bra meriter.

Laget är säkert bra då de vann division 2 tämligen klart. Detta sagt är det också så att man på pappret saknar spets. Under försäsongen har de vunnit mot Rynninge och spelat oavgjort mot Carlstad United. Man har dock åkt på däng mot division 2-lag som Nora BK och Karlstad BK. Återstår och se vilket lag de ställer upp mot VSK. Dagen efter, på söndag alltså, ska de möta ett division 3l-ag i kvalet till Svenska cupen.

Skellefteå FF

Nu är det helt klart att Sebastian Shafei-Åman spelar i Skellefteå nästa år. VSK var intresserade men verkade tappa intresset i och med managerbytet. Sebbe provspelade även för Umeå men valde till slut att stanna kvar i Skellefteå.

Team Thorengruppen

Laget tog en fin skalp härom sistes när de vann med 3-1 mot PS Kemi från finska högstaligan. Lite förvånande var det nog allt då TTG tappet en hel del tongivande spelare till denna säsong. De har visserligen värvat Juuso Laitinen från just PS Kemi. En annan som just anslutit är GIF Sundsvalls tidigare backtalang Linus Sahlin som är 20 år gammal. han har gjort ett år i Giffarnas A-lag men det är oklart vilken kvalité han kan tänkas hålla.

Arameiska-Syrianska IF

Tränaren Stefan Fredriksson fick sparken innan säsongen ens inletts och Lolo Chanko tar över som tränare istället. Lolo skrev på för VSK förra året men lär inte ha speciellt mycket inside-information om VSK då han inte sågs till på Solid Park på hela våren innan kontraktet bröts.

Till mitti.se säger ordförande Fadi Tahan följande, ”Vi nådde inte varandra […] Stefan hade ingen struktur och spelidé”.

Stefan har haft det tufft hos de Syrianska lagen och fått sparken två gånger inom ett halvår. Ifjol fick han lämna Syrianska kort efter att ha rapporterat om matchfixning, fast det förnekar såklart Syrianska att det hade något samband med hans utträde ur klubben.

Hårda bud eller så lockade det mer med en känd Chanko med Syrianska rötter. Chanko kommer i alla fall inte spela några matcher då hans knä fortfarande är trasigt.

Carlstad United

Värmlänningarna presenterade som förväntat målvakten Tobias Johansson från GAIS, men även Michel Yanez Hernandez från IFK Kumla. Det är två svårbedömda värvningar på pappret och vi får nog avvakta och se om det blir fågel-fisk eller mittemellan betyg på dem. Laget har presterat som förväntat under försäsongen och i helgen möter de Superettanlaget Norrby och får därmed en intressant värdemätare om form och kapacitet.

Sollentuna FK & Akropolis IF

Lite förvånande så vann Sollentuna förra helgen rättvist mot topptippade Akropolis med hela 3-1. Ett Akropolis som på pappret ska vara ett topplag.

Innan säsongen trodde vi att Sollentuna skulle kunna få ihop ett bra lag genom att värva spelare från Vasalund/Enskede men man har istället valt att värva från division 2. Nu senast är det Oscar Kihlgren från Håbo FF som anslutit till klubben.

Utöver segern mot Akropolis har de vunnit mot Sandviken och kryssat mot Bissarna, men förlorat mot Arameiska. Akropolis hade i matchen mot Sollis 4-5 startspelare på bänken, men hade ändå en bra startelva med spelare som ska hålla hög division 1-klass.

Facebook Comments Box