ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

ANALYS: Hur många poäng behöver man för att vinna Div 1?

VSK Fotbolls supportrar och alla övriga grönvita välgörare drömmer om avancemang till Superettan och att åter igen få göra intåg i fotbollens finrum.

Vägen dit är krokig som vi vet. Senast gångna helgen fick vi åter uppleva att det inte finns några garantier för någonting, trots sex vunna matcher i rad i seriens inledning.

Att ha målet att gå upp i SE är ju en vacker och självklar målsättning men den behöver så klart realiseras och bli mer konkret. Framförallt behöver målsättningen ges en poängnivå som spelare och ledare kan sträva efter.

Vi har därför gjort analysen som ska svara på frågan hur många poäng VSK Fotboll behöver ta för att ha en hög statistisk säkerhet att hamna i toppen av tabellen. Såklart är vi egentligen bara intresserade av förstaplatsen i tabellen men för den goda sakens skull tittar vi också på hur poängkraven ser ut för kvalplatsen.

Om vi då tittar i den bifogade tabellen kan vi se hur många poäng lagen i 16-lagsserier historiskt behövt för att hamna på en viss placering i tabellen. Vi kan se att för att hamna på en förstaplats har man i snitt behövt 61.9 poäng men att poängen varierat från 54 till 69 poäng för olka år. Det vanligaste poängen en segrare brukar ha i 16-lagsserier är 63-65 poäng.

Om man tar hänsyn till att det trots allt finns en spridning i poängen som segrarna har haft kan man säga följande. Om du har en poäng mellan 58.3 – 64.5 så har 68% av alla lag som vunnit en 16-lagsserie haft en poäng inom det intervallet.

För att hamna på kvalplats krävs en genomsnittlig poängsumma i en 16-lagsserie på 58.9 poäng. Om du har en poäng mellan 55.7 – 62.1 så har 68% av alla lag som kommit tvåa i en 16-lagsserie haft en poäng inom det intervallet.

Då har vi fått några poängsummor som indikerar vart man bör ligga om man vill vara i toppen av tabellen i en 16-manna serie. Det finns dock ett potentiellt problem med den analysen. Det är bara Allsvenskan och Superettan som haft 16-lagsserier så all data kommer från dessa divisioner. Hypotetiskt kan det vara skillnad i poäng som krävs för att vinna en Div 1 serie.

För att kontrollera detta har vi varit tvugna att göra en liten specialare för att kunna jämföra då Div 1 tills i år spelats i 14-lagsserier. Vi har stoppat in den förväntade poänen för de 4 icke-spelade matcherna i 14-lagsserien för att få fram ett resultat som kan gälla för en 16-lagsserie. Detta har skett på enklaste sätt genom att ta poängen ett lag i Div 1 skramlat ihop ett givet år och delat summan med 26, dvs för antalet omgångar. Sen har vi tagit den poängen och multiplicerat med 30 för att få fram den uppskattade poängsumman man skulle haft efter 30 spelade omgångar.

Vi får då följande resultat

För lag i Div 1 (norr/söder) har segraren historiskt haft en uppskattad medelpoäng på 67.3 och tvåan på 60.6.

Om man tar hänsyn till att det även här finns en spridning i poängen som segrarna har haft kan man säga följande. Om du har en uppskattad poäng mellan 61.6 – 73.0 så kommer 68% av alla lag som vinner en 16-lagsserie i Div 1 ha en poäng inom det intervallet.

För en kvalplats är intervallet 56.1 – 65.1 poäng.

Vad kan man då dra för slutsatser av gjorda analyser

– Om man väger ihop analyserna kan man konstatera att VSK bör satsa på att spela ihop mellan 60-70 poäng för att ha en god statistisk chans att vinna serien, dvs två poäng eller drygt det i snitt per match.

– Den lägre poängsumman på runt 60 poäng kommer att räcka för seger om serien är relativt jämt där många lag slår varandra utan något tydligt mönster.

– Den högre poängsumman på runt 70 poäng kommer krävas om VSK och något mer lag är tydligt överlägsna och vinner många av sina matcher.

– För kvalplatsen kommer en poängsumma på mellan 55-60 poäng behövas om man vill vara relativt säker på att knipa den platsen.

Ingen automatisk text tillgänglig.
Facebook Comments Box