ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Akropolis borta är en lätt match (inte)

På söndag ställs VSK Fotboll mot Akropolis IF på den närmast ökända Spånga IP. Alla förväntar sig nog en tuff och hård match, oavsett om Akropolis har något att spela för eller ej. De är i bra form och leds av en tränare som ständigt kräver mycket av sitt lag. Någon promenad i parken kan VSK inte räkna med.

Akropolis har funnits till och från i Div 1 sedan 2012 och VSK har mött dem totalt 10 gånger i serie- och cupsammanhang. I tabellen ser vi alla tillfällena och resultaten. Man kan konstatera vid en snabb genomgång att VSK aldrig vunnit mot Akropolis på bortaplan i seriesammanhang. Det närmaste man har kommit är ett oavgjort resultat som man fick 2016 när man spelade 1-1 i en vårmatch på Spånga IP.

Under krisåret 2015 mötte man Akropolis borta på våren och VSK fick stryk med 6-1, en av de mest förnedrande förlusterna i seriesammanhang på väldigt många år. VSK var helt chanslösa och av de 20-talet supportrar på plats var det nog hälften som lämnade arenan innan matchen var slut, så illa var det.

I höstmatchen 2017 som spelades på Grimstas konstgräs hade inte heller VSK någon chans att ta poäng, Akropolis var alldeles för bra. Det var ändå en match som betydde för båda lagen. VSK skulle kunna ha chans på kvalplatsen om man vann matchen, men det var man aldrig nära att göra.

 

Den enda match som VSK har vunnit mot Akropolis på bortaplan kom alltså 2014 i Svenska cupens första omgång. Vid den här tidpunkten ledde Akropolis sin Div 2 serie överlägset och man hade bara förlorat en enda match på vårsäsongen. Nu skulle man alltså ställas mot ett VSK som låg på nedflyttningsplats i Div 1 Norra, efter en tämligen medioker vårsäsong.

Givet lagens placering i respektive tabell kunde man nog räkna med en ganska jämn match. Det tyckte spelbolagen också som gav jämna odds till lagen, runt 2.30 pengarna för seger.

Matchen spelades i början av augusti och VSK hade förstärkt truppen i sommarfönstret med bland annat Diego Montiel som återvänt från sin sejour i Brommapojkarna dit han flyttade 2013. Digge var värvad för att se till att få ordning på VSK:s mittfält så att klubben skulle kunna klara sig kvar i Div 1. Cupmatchen skulle bli hans första med VSK.

På den tiden spelade Akropolis IF på Akalla bollplan. En tragisk historia till anläggning med plats för 350 personer på en långsida med gamla gistna träläktare. Man fick flytta därifrån när man gjorde återentré i Div 1, då det fanns absolut noll faciliteter runt planen. Noll kanske var en överdrift för man kunde vid den här matchen precis som på nutida Spånga IP köpa souvlaki från en provisorisk grill.

Matchen då. Ja, första halvlek var nog en liten chock för VSK då Akropolis satte högsta fart och visade absolut noll respekt för det mer meriterade motståndet. Halvleken gick på poäng till Akropolis och den slutade 0-0, men om någon hade förtjänat ett mål var det de vitklädda.

De tiotalet VSK-supportrar på plats samlades runt souvlakin i halvtid och stämningen var orolig, det här såg inte bra ut. Det skulle kunna bli ett baklängesmål närsomhelst, respass ur cupen och sänkt självförtroende hos spelarna inför den viktiga höstsäsongen.

Tränare Ramström i VSK måste ha sagt ett och annat till spelarna i halvtid för det såg betydligt bättre ut i andra. Framförallt var det en viss Montiel som tog tag i mittfältet och kom att dominera det i takt med att Akropolisspelarna blev allt tröttare. Det var också Digge som slog hörnan som resulterade i mål i 58:e minuten när Jocke Häll mötte snyggt och nickade in bollen. VSK fortsatte att trycka på och i 70:e minuten rullar Koyar in bollen efter en snygg passning från Robert Medvegy på en snabb omställning.

Matchen känns inte avgjord för Akropolis försöker anfalla frenetiskt i matchens slutskede och på övertid får man en straff som slås in och det står 1-2. Straffen slås förövrigt av en ung Heradi Rashidi. Han kom som ni vet att hamna i Dalkurd och såldes i somras till AIK där han nu är mer eller mindre given i startelvan. Domaren blåste av matchen kort efter straffmålet och supportrarna kunde andas ut. Det var en skön seger som satt hårt åt trots allt. Bäst i VSK var utan tvekan Diego Montiel.

Det ingen visste då var att segern gav VSK en match mot ÖFK i nästa omgång som då spelade i Superettan. Mot alla odds vinner VSK den matchen och avancerar till Svenska cupens slutspel 2015. Men det är en annan historia.

Ja, då vet alla hur det gick till den enda gång VSK slagit Akropolis på bortaplan. Det är synnerligen hög tid att VSK lyckas göra det igen på söndag. Även om en poäng räcker är det dags att krossa det här spöket en gång för alla och se till att vinna klart.

Kom igen Grönvitt!

(privat bild från matchen 2014)

Facebook Comments Box