ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

VSK tappade allt efter regnkaoset

VSK spelade oavgjort mot Gais (2-2) i en mycket ovanlig match.

Det var två matcher i en. I den första krossade VSK motståndarna fullständigt. Karwan Safari briljerade och gjorde två mål innan det ens gått 20 minuter av matchen. Hellgren gjorde ett tredje som dömdes bort för offside. Chanserna avlöste varandra och VSK hade dominerade matchen med hög press och självsäkert passningsspel. Irritationen i Gais både syntes och hördes. Samtidigt såg det ut som att VSK skulle rulla in minst två mål till innan matchen var över. 

Sen kom skyfallet och ingen visste om det skulle gå att spela klart matchen, men efter att vattnet med lite hjälp från bollkallar, bårbärare, klubbchef mfl. runnit undan var det dags att återuppta spelet. 

När matchen kom igång igen var Gais fortsatt passiva och saknade fullständigt press. Några minuter innan halvtid ägnar sig VSK åt avancerat klapp klapp-spel i straffområdet och det är svårt att förstå hur laget bara kunde ha 2-0 på de halvdöda makrillarna. Gais kändes som ett division 1-lag, som bäst. VSK låg på uppflyttningsplats och hade samtidigt en bänk full av minst lika giftiga spelare. 

Då kom det som från ingenstans. Calle Svensson missade en höjdduell utanför straffområdet och några sekunder senare älgar Fagerström ut för att boxa bort en boll men kommer aldrig ens nära. Med ett riktigt skitmål i den första halvlekens sista minut bjuder VSK in Gais i matchen igen. 

När andra halvlek började var det som om den första matchen aldrig spelats. VSKs dominerande passningsspel var som bortblåst och en minut efter att den bolltrygge mittfältaren Pedro Ribeiro bytts ut gjorde Gais 2-2. Tio minuter senare fick Gais en straff. Nu var det VSK-arna som var tysta och Gaisarna som fått fart på självförtroendet.

Marginalerna är än så länge små i årets superetta. Om Mervan Celiks straff hade gått stolpe in istället för stolpe ut hade VSK legat strax ovanför det nedre kvalstrecket i tabellen. Om Jonas Hellgrens mål inte blivit bortdömt hade det kanske blivit tre poäng och en topplacering. 

På den publiktomma parken kunde man höra Askebrandt ropa till de grönvita spelarna: ”Vill ni vinna den här skiten måste ni göra mål!” Men trots att VSK pressade på och hade flera bra chanser slutade matchen oavgjord.  

Så här ett par timmar efter att matchen är slut känns 2-2 som en förlust. VSK tappade allt efter regnkaoset och förtjänade kanske inte mer än en poäng idag. Ännu en gång denna säsong spelar VSK oavgjort i en match som vi borde ha vunnit. 

Några tankar inför nästa match

  • VSK första 30 minuter var det bästa vi sett på mycket länge. Grönvitt släppte inte in Gais i matchen och visade prov på kreativt anfallsspel. Samtidigt väcker det frågan om på vilken position Ahmed Awad ska ta plats. 
  • Kampen mellan Calle Svensson och Pontus Fredriksson om en plats i startelvan känns ännu viktigare efter dagens match, men eventuellt kan Traktorns skada rädda en plats i elvan åt Svensson. 
  • Idag var innermittfältet med Ribeiro och Hellgren bättre än någonsin. Ribeiro gick ut efter att ha tagit sig åt ryggen. Är Custovic det bästa alternativet om Ribeiro är borta i nästa omgång? 
  • Går det att göra något åt dräneringen på parken? Dagens regnkaos var också ett arenafiasko. 

VSK–Gais 2–2 (2-1)

Mål: 1-0 (3) Karwan Safari, 2-0 (16) Karwan Safari, 2-1 (45) Mervan Celik, 2-2 (56) Carl Elfgren Nyström.

Varningar, VSK: Emil Skogh, Filip Tronet, David Engström

Varningar, Gais: August Wängberg, Charlie Weberg

Facebook Comments Box