ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

VSK statistiskt överlägsna GAIS

VSK vann med 3-0 mot GAIS men det var också via två sena mål på övertid som gjorde att det rann iväg. Dock kändes det aldrig farligt från läktarhåll när matchen spelades då VSK såg ut att ha kontroll på matchen. Men hur såg det då ut enligt WyScouts siffror?

Men det var ingen snack om saken när siffrorna ska analyseras, VSK var antingen lika bra eller bättre än GAIS på nästan alla mätvärden vi kan hitta. GAIS kan vara någon ynka procentenhet bättre på några saker men en kraftig fördel finns inte.

Expected goals

Enligt xG goals så kom VSK upp i 1,86 xG på 18 avslut medans GAIS bara kom upp i ynka 0,01 på 2 avslut. Det är så dålig att det hade krävts 100 matcher för GAIS att göra ett endaste mål och för varje mål GAIS gör skulle VSK göra 186 stycken. Det är också det lägsta xG GAIS någonsin registrerats på, det tidigare bottennoteringen var mot ÖFK 2018 då de hade låga 0,07. Det är inte ovanligt att lag ändå får under 0,10 i xG men det är första gången undertecknat sett 0,01 xG.

Det kanske är väntat att VSK kommer till flest avslut samt högst xG i denna match, men vi ska komma ihåg att VSK hade trots allt 1,81 mot MFF och det var egentligen bara mot HBK laget hade en låg xG på 0,26.

Bollinnehav och matchtempo

Utifrån bollinnehavet så var det relativt jämnt, VSK vann med den kampen med 51,1% men i praktiken jämnt fördelat. Fram till första målet låg VSK på runt 60% bollinnehav och var det lag som förde matchbilden, GAIS vann bollinnehavet i inledningen av andra halvlek och hade det fram till det röda kortet varav det sen blev en 50/50 historia. Matchtempot var normalt och jämnt mellan lagen även om GAIS höll aningen lite högre tempo. Det är också första matchen i cupen VSK vinner bollinnehavet även om det bara skilde någon procent mot HBK så hade grönvitt bara bollen 34% mot MFF.

Anfallsvägar

Ett annat område där VSK är klart bättre än göteborgarna är antallet anfall, för varje GAIS anfall så har VSK två fler men som framförallt leder till målchanser vilket inte lyckades få till. Det finns ett mätvärde som innehåller alla antalet anfall, positionella anfall, kontringar, fasta situationer osv, här skapar VSK ett avslut på 32% av sina anfall, GAIS har ynka 8%. För VSK är denna siffra bra och i paritet vad man hade mot Malmö FF. För GAIS har detta varit ett problem under hela cupen att deras anfall inte leder till ett avslut. Att som GAIS har både ha få anfall och komma till få avslut på sina anfall är extremt problematiskt.

För andra matchen i rad så går mycket av VSK anfallen via Emil Skogh och vänsterkanten vilket bryter mot den bild som VSK har av ett lag som traditionellt anfaller väldigt mycket på högerkanten. Vänsterflanken kommer upp i 0,85 xG på 27 anfall, centralt 0,32 xG på 14 anfall och höger hade 0,70 xG på 16 anfall. Det är positivt att VSK visar att de är ett lag som kan anfalla både till vänster och höger, i denna match saknade GAIS sin högerback vilket VSK kunde utnyttja.

GAIS hade motsvarande från vänster till höger, 0,1xG på 10 anfall (vänster), 0 xG/9 (centralt) , 0 xG/7 (höger). Det tyder de hade lika svårt att komma igenom VSK oavsett var de anföll vilket är ett bra betyg till defensiven i VSK. Det är inte så att GAIS inte anföll, de lyckades bara inte komma igenom.

Vad är egentligen GAIS bättre?

Det är svårt och hitta mätvärden där GAIS varit bättre än VSK, utan det är egentligen i inledningen i andra halvlek de har några värden blir tillfälligt bra och är det fram till det röda kortet som förstör hela deras matchbild. Det gäller egentligen bara passningssäkerheten och presspelet som under denna period är bättre än VSK. Passningssäkerheten vinner GAIS faktiskt med 2%, där de kommer upp i 81% jämfört med VSK som har 79%. Men trots att GAIS behöver gå för det och skapa ett mål så lyckas de inte under en enda matchperiod komma upp i fler genomförda anfall än VSK.

Defensiven

VSK är ett tungt lag och möta och det syns även i denna match då de vinner 57% av alla dueller mot GAIS som endast har 39% vunna dueller (differensen på 4% antar vi är där det inte funnits någon vinnare i duellen). Det spelar ingen roll vilken typ av duell det är, luft, offensiv, defensiv, lös boll så är VSK klart bättre än GAIS. Störst skillnad är det i de offensiva duellerna där VSK vinner 42% av sina offensiva dueller medans GAIS motsvarande siffra endast är 27%. Även dribblingar sticker ut där VSK har 57% lyckade mot GAIS 33%. Även om VSK hade klart bättre statistik gällande duellspelet än GAIS i denna match så ska vi komma ihåg att VSK även var bättre i detta även mot MFF/HBK.

Individuella prestationer

Om vi börjar med spelare som varit inblandade i flest dueller så dyker Simon Johansson upp överst på listan med hela 37 dueller. Det är den näst högsta siffran han har haft där sen VSK gick upp i Superettan, i Norrettan finns det ytterligare några matcher. Han är också den spelare som kommer upp i högsta Expected Assist (0,98) med sina två assist samt den spelare i VSK som rör bollen flest gånger i GAIS straffområde, nämligen 8 gånger jämfört med Tronêt som kom upp i 4 och Prodell 5. De spelare som var inblandad i flest antal aktioner var även Simon Johansson (84) följt sedan av Lagerbielke (82) och Custovic (82). Aktioner är inte några exceptionellt höga värden på något sätt utan snarare normalt. Men statistiskt gör Simon Johansson en jättematch och toppar flera intressanta värden.

Om vi återgår till dueller så är det där även de inviduella skillnaderna syns mellan lagen, sju spelare i VSK ligger på runt 60-70% i andel vunna dueller. GAIS har två startspelare som lyckas komma upp i precis 50%, resten är sämre. Det mest anmärkningsvärda att mittbackar som normalt brukar vara bra i duellspelet så har GAIS bara 20% på Grozdanic och 44% på Lumbana. VSK hade 68% på Sabetkar, 65% på Engström och 60% på Lagerbielke. Där ska vi kanske nämna att Lagerbielke hade högst % av våra mittbackar på defensiva dueller nämligen 86% men förlorade några luftdueller i GAIS straffområde som drog ned procenten.

När det gäller avslut så hade VSK hela 9 olika spelare kom till avslut, flest hade Prodell, Tronêt och Custovic som kom till tre avslut var. Men det läge som gav mest var Salmon mål som kom upp i 0,35. Generellt var det rätt lågt xG på VSKs chanser och det var bara två ytterligare som lyckades komma upp över 0,2, Engström som nickar över mål (0,2) och Lagerbielke som nickar in den (0,25).

Det är i VSKsMen det finns några urusla prestationer i GAIS, Grozdanic som mittback vinner bara 20% av sina dueller och Lumbana bara 44%. VSKs mittbackar låg runt 60-68% vilket gör en stor skillnad i det defensiva arbetet. I GAIS är det bara två startspelare som kommer på precis 50% i vunna dueller, den hårt kritiserade Ladan och sedan Sterner. Resten av spelarna förutom inhopparen Alexandersson har under 50% i vunna dueller. Detta ska jämföras med VSK som har de flesta spelare runt 60-70% i vunna dueller.

Jämfört med tidigare matcher

Det är några ytterligare skillnader statistiskt för VSK har förbänttrat sig gentemot övriga matcher som är värda att nämna. Mot Malmö så höll VSK rätt lågt matchtempo men det har ökat för varje match som gått. Andelen långbollar har också minskat genom cupen. Eftersom har också VSK kunnat sätta bättre press på motståndarnas planhalva. Denna förbättring beror förmodligen på att VSK började med att möta det tuffaste motståndet och sen fått lättare motstånd för varje omgång.

Slutord

Det är alltid intressant och ställa sig frågan, var VSK bra eller GAIS dåliga? På två inledande matcherna gör GAIS tre mål på ett xG som är 1,26, en överprestation nästan på två mål. Samtidigt så släpper de inte in ett endaste mål på målchanser som motsvarar 5,49 xGA. Det är anmärkningsvärt bra eller tur. En del förklaring är att GAIS saknade sin högerback och kanske deras bästa mittback på grund av sjukdom, men det går inte frångå att de överpresterat rejält både offensivt och defensivt mot de allsvenska motståndet. Medans VSK faktiskt tagit en rättvis seger mot MFF och poäng mot HBK.

VSK förbättrar sin statistik när de möter GAIS gentemot HBK/MFF medans GAIS lyckas med att faktiskt prestera sämre än när de mötte de allsvenska lagen. Utan att varken sett någon av matcherna som GAIS spelade så utifrån statistiken är känslan att de hade tur att komma undan med två vinster.

Kombinationen av att VSK framförallt har en bra defensiv med att GAIS faktiskt har stora problem med att täppa till chanser bäddade för en statistisk storseger.

Grönvitt behöver absolut inte skämmas med att vunnit gruppen, utifrån hur siffrorna sett ut i tre matcherna är sju poäng rimligt och därmed en rättvis gruppseger.

Mot Europa!

Facebook Comments Box