Så har det blivit officiellt att VSK:s akademispelare Samuel Dahl lämnar VSK för AIK Fotbolls akademi. Det här är förstås trist på flera sätt då han var den största talangen klubben hade i akademin och den spelare i sin årskull som spelat flest pojklandskamper och som bedöms vara en stor talang.
Att VSK inte kan skapa en miljö för kunna behålla en talang av den här kalibern måste förstås benämnas som ett underbetyg, även om det så klart finns olika anledningar till att det blir som det blir.
Men Dahl är inte den första akademispelaren som väljer bort VSK för att fortsätta sin karriär på annat håll. Faktum är att utöver Dahl har även flera andra spelare lämnat just för AIK, bland annat Granath och Kiani som också hade ett par landskamper.
Efter att AIK nu ryckt Dahl sitter klubben helt utan landslagsspelare i pojklandslagen. Visst får några åka på bredd- och regionala läger, men ingen gör landskamper så vitt vi vet.
Ingen skugga faller så klart över Dahl för att han lämnar klubben, sånt händer hela tiden. Problemet är att han upplever att han kommer att utvecklas bättre någon annanstans.
Ifjol missade VSK att ta över Dennis Collander från Skiljebo som valde ÖSK istället. Dennis kanske var stadens största talang när han flyttade. Det som är lite bekymmersamt att det är pappor med stark VSK-koppling som inte väljer klubben för sina söner. Pappa Collander har som alla vet spelat i VSK och både Granath och Kiani har tränat klubben.
Den enda som öppet kritiserat klubben för att inte ge hans son rätt förutsättningar är Johnny Rödlund (Hugos pappa), även han med stark VSK-anknytning. Vi har inga synpunkter om huruvida kritiken var berättigad eller ej, för visst är det så att pappor kan tycka att deras juveler förtjänar plats i A-truppen, medans klubbens tränare gör andra bedömningar.
Men hur man än vrider och vänder på detta så görs och har gjorts bedömningen hos föräldrar och andra att deras ättelägg får en bättre fotbollsutbildning och utveckling hos en annan klubb.
Exakt varför spelarna har valt bort VSK vet vi inte men det borde styrelsen och ansvariga i akademin faktiskt ta reda på och jobba på att åtgärda. SEF:s akademiranking i all ära, men när det kommer till val av klubb är det inte bara hur många poäng man får i rankingen utan hur spelaren och föräldrarna ”känner” för klubben, det har alltid varit avgörande och kommer att fortsätta att vara det. Här har uppenbarligen VSK och akademin en hel del att jobba på hur man uppfattas när klubbar och deras akademiverksamheter aktivt jämförs av spelare/föräldrar som går i bytestankar.
VSK Fotboll har visionen att bli nordens bästa akademi. Vackert så, men det blir ju tämligen omöjligt om de bästa spelarna hela tiden väljer andra akademier.
Faktum är att man nog borde gräva lite mer där man står än att lyfta blicken allt för högt upp i himlen. Att som vi fått höra klubbföreträdare säga ”att det finns bra och rimliga förklaringar till att de bästa spelarna lämnar akademin”, känns faktiskt inte trovärdigt.
Men låt oss för en sekund anta att det var så – att det bara är otur och omständigheter som gör att de bästa drar. Då kan vi konstatera att det nog inte spelar någon roll varför en spelare lämnar akademin, symbolvärdet att så sker skapar helt fel signaler för andra spelares val i framtiden. Det här måste akademichefen och styrelsen ha fullständigt klart för sig. Nu går utvecklingen åt fel håll, det skapas lätt en negativ aura runt den grönvita akademin när de bästa går vidare i unga år.
Akademin är budgeterad att göra en förlust på 700.000 kr för 2019. Det är ju enkel matematik det här. Om de spelare med störst potential lämnar unga kommer det vara svårt att få någon avkastning på denna investering som klubben gör nu och kommer att få göra under lång tid.
Det är förstås för tidigt att utvärdera denna satsning, vi har absolut inte sett den fulla effekten av den på länge än. Men en grundbult är ju att kunna behålla många bra spelare länge för att kunna få bättre betalt för dem, både pengar på bordet och potentiellt lukrativa vidareförsäljningsklausuler.
Akademichefen behöver fundera över varför andra akademier så till den milda grad kan locka Västeråsspelare att man är beredd att pendla flera timmar varje dag, för att delta i träningspass som till nivå och utförande lär vara närmast identiska som de som erbjuds i VSK:s akademi.
Vi förstår att det inte handlar om det sportsliga – det är något annat, något om hur VSK uppfattas och jämförs med andra klubbar, där VSK drar det kortare strået.
Klubbens styrelse har ett stort ansvar att säkerställa att klubben har rätt färdriktning i detta och att klubbchef och akademichef har tydliga ramar och mätbara mål som skall uppnås i akademiverksamheten. Klubben behöver sin vision för akademin, men den behöver också processmålen som talar om för oss om vi är på rätt väg.
För hur det än är, vi kan ha fem stjärnor i SEF:s akademiranking, vad betyder det om de bästa i alla fall lämnar klubben för att jaga sin dröm på annat håll.
Förmodligen har VSK bara i år på sig att bryta ovanan att inte släppa fram sina juniorer i matchspel. Annars är risken uppenbar att frustrationen blir för stor och fler spelare lämnar. Det är så det fungerar när man är konkurrensutsatt från andra akademier. Det är lätt hänt att någon spelare uppfattar att gräset är grönare någon annanstans, sant eller ej. Men när flera redan lämnat är det också lättare för övriga att göra det. Det är därför symbolvärdet är så stort nu när Dahl väljer AIK framför VSK för sin fortsatta fotbollsutveckling.
För akademins image och status var det riktigt illa att han gick vidare.
Akademin och akademispelarna som försvinner är nog bara ett exempel på att VSK nu får inse att man börjat spela med de stora grabbarna. När man ska tävla mot de bästa måste man ha bra planer och ännu bättre genomförande, för att lyckas i konkurrensen.
Det har VSK inte idag, inget av det. Anledningen är så klart att hela vår organisation är ny och medarbetarna är helt färska eller har begränsad erfarenhet i sina yrkesroller. Det kommer att ta tid innan kunskaper och erfarenheter letar sig in i väggarna på Parken. Det får vi nog acceptera.
Det vi inte ska acceptera som medlemmar i föreningen är att stillatigande se på när vi fortsätter tappa våra bästa talanger av diverse anledningar.
Vi behöver bli bättre och det så fort det bara går. Här har styrelsen ett mycket stort ansvar för att se till att akademins utveckling följer en plan som bär fröet till att börja lyckas med visionen om bäst i Norden.
Det är hög tid att kräva åtgärder från styrelse och klubbledning då akademin börjar få fel stämpel på sig. Det är en trend som måste brytas illa kvickt.
Så vad finns det VSK Fotboll kan göra för att förbättra sin image?
Vi har nämnt styrelsens viktiga roll i att aktivt jobba med utvecklingen av akademin, inte bara ta emot en rapport på styrelsemötena och konstatera vad som redan hänt. Akademin bär potentialen till att vara klubbens framtid i både ekonomisk och sportslig bemärkelse och det måste avspeglas i styrelsens engagemang för den verksamheten i klubben.
Klubben behöver bli bättre på att kommunicera när talanger tränar med klubben. Ett konkret exempel. Visst förstår vi att silly season delvis är lite av ett hemlighetsmakeri, men klubben bör faktiskt gå ut på sin hemsida när lokala talanger provspelar för VSK. Pontus Collander ska ha tränat med VSK. Varför gör klubben inte en nyhet av det, lyfta fram att hos VSK får unga chansen att visa upp sig – för vi värnar om framtidens spelare.
Det må vara symbolhandlingar i många fall, för de flesta som får provträna kommer aldrig i närheten av något kontrakt. Men som sagt, vi har pratat om vikten av symbolvärden tidigare. Här skulle VSK kunna öka på sitt genom att systematiskt göra provspelande ungdomar till nyheter.
Man behöver ju inte vara ett kommunikativt geni för att förstå att sånt sprider sig. VSK är klubben där ungdomar får chansen att träna med A-laget.
Allt handlar om bilder i människors och spelares huvuden. En bild av vad en klubb är och inte är.
Bilder skapas genom kommunikation
Här har VSK att börja från början och bygga upp något som kan hjälpa klubben att nå sin vision om akademins verksamhet.
Vidare måste klubben också hitta en linje i vad man säger utåt och vad man sen gör. Vi har senaste året fått höra att klubben ska bli en ”säljande klubb”, dvs man måste plocka in spelare i rätt ålder och med potential för att kunna utvecklas så mycket att de får ett marknadsvärde och då kunna säljas för rejäla pengar.
Om man säger så, måste man också värva dessa spelare. Men det har klubben inte gjort, tvärtom, nya rutinerade rävar har värvats och klubben signalerar i handling precis tvärtemot vad man säger att man ska göra.
Det här blir ju bara jönsigt till slut.
Vi säger inte att man ska göra som ÖIS gjort efter att Askebrand kritiserats för att inte släppa fram ungdomarna där, nu när sportchef Igor Krulj ratar erfarenhet och värvar mycket ungt och talang. Det kan bli en rejäl pannkaka för ÖIS i år när pendeln slår hårt åt andra hållet.
Alla trupper måste ha en mix och en balans av spelare i olika åldrar med olika erfarenheter, knappast svårt att förstå. Men poängen här är återigen att man som klubb systematiskt tar alla chanser att få in ungdomar i truppen och som man sen ger chansen i matchspel, vilket som sagt kommuniceras hela tiden.
Det VSK Fotboll behöver lära sig nu är att man måste ha många ungdomar i truppen. För det är omöjligt att säga vem som kommer att lyckas ta sig in i startelvan och sen vidare. Enda chansen för att det ens ska ske någon gång är att ha många ungdomar som hela tiden får prova för att kanske lyckas ta de steg som behövs.
Det var några av våra reflektioner på detta tema – vi lär få anledning att återkomma. Det är viktigt nu att vi tillsammans hjälps åt att bygga bilden av VSK som ett lag för talanger och unga. Det är så man lyckas behålla dem man har och att locka påläggskalvarna utifrån till klubben.
DU HAR VÄL INTE MISSAT
VSK krossade Rynninge – på lördag tar vi klivet upp till division 1
Seger i seriefinalen inför rekordpublik
Seriefinal – ta på er något grönvitt och stötta vårt damlag