ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

VSK Fotboll har många olika alternativ hur startelvan ska formeras inför hösten – här är de hetaste tipsen

VSK Fotboll har värvat två potentiella startspelare i sommarfönstret och bara tappat en i form av Birahim Sarr. Tillsammans med att spelare tillfrisknar från sina skador ökar nu konkurrenssituationen ordentligt i truppen. Lägg sen till att klubben bytt tränare under uppehållet så förstår vi att frågetecknen är många hur laget kommer att formera sig när spelarna går ut på planen för den första tävlingsmatchen nästa vecka i Svenska cupen mot IK Brage.

För att hjälpa våra trogna läsare att reda ut begreppen har vi lagt våra pannor i djupa veck, konsulterat kaffesumpen igen och försökt värdera spelarnas nuvarande status och hur tränarteamet sannolikt tänker runt hur man vill maximera tillgängliga spelare.

Innan vi går in på finliret börjar vi med att gå igenom spelartruppen vad vi vet om status idag. Utifrån det vi såg på första höstträningen är alla spelare tillgängliga utom Calle Svensson och Dennis Botchey som förvisso tränade men kommer att meniskopereras senare i augusti och blir då borta under hösten. I övrigt är alla tillgängliga till seriestarten även om spelare som Rinor Nushi rimligen har en bit kvar till matchform.

Om vi börjar med att fundera på hur VSK Fotbolls nya tränare sannolikt funderar runt truppen och spelidén så känner vi oss rätt säkra på några saker. Vi tror att Thomas Gabrielsson inte vill ändra i spelsättet. Det känns som han är en 4-3-3 person och han har jobbat med det spelsystemet ända sen han blev assisterande i A-laget 2016. Det finns inte mycket som talar för att han skulle ändra på det nu när vi inte har råd att experimentera då det kan äventyra seriesegern. Vi tror också att han är en mer uttalad förespråkare av en anfallsinriktad fotboll än vad TAF var. Det innebär nog inte en återgång till Mjällby-tidens oreflekterade anfallsfotboll men samtidigt tror vi att Thomas lägger större vikt vid att göra anfallsspelet mer dynamiskt och mer kreativt än vad VSK förmådde under TAF. Om vi antar att dessa utgångspunkter stämmer tror vi Gabrielssons bästa elva är följande:

Fagerström
Tsouka Berisha Blommé Batan
Johansson Hellgren Getachew
Tronêt Safari Karlberg

Om vi börjar fundera över backlinjen är det givet att Tsouka, Berisha och Blommé startar på ordinarie platser om de är hela. Vidare tror vi Gabrielsson testar Batan på vänsterbacken. Den position som skapade flest avgångar i Anno-redaktionen var om Batan eller Dennis skulle få starta, det troliga är att båda kommer rotera under hösten, när skadorna kommer är vi övertygade att Batan kommer flyttas runt dit det behövs. På mittfältet tror vi Jonas Hellgren får ta den defensiva mittfältsrollen med Simon och Yonathan i offensiva roller.

Det är inte givet att uppställningen blir så här då så klart Gabrielsson måste utvärdera Yonathans förmågor. Men vi tror Gabbe väljer trygghet på mitten och Jonas har spelat varenda match i år och kan den defensiva rollen utan och innan. Att slänga in Yonathan med Simon i offensivt spel är intressant, både för att kunna utveckla VSK:s anfallsspel men också att göra spelet mindre förutsägbart och lättläst för motståndarna då Yo är ny i laget. Om tränarna tycker att Simon och Yo hittar varandra på träningarna och kommande matcher före höstpremiären är det nästan givet att prova formeringen också där.

Framåt har så klart tränarna stora möjligheter att välja spelare i en rad kombinationer. Faktum är att VSK kan ställa upp med de två bästa anfallsformationerna i serien. Vi tror ändå att Gabrielsson går på trygghet med att låta Karwan och Dogge starta på sina gamla positioner från vårens spel. Men vi tror också att han startar Filip till höger som nu är 100% redo för spel och dessutom stekhet på träningarna (han bombar bollar i kryssen hela tiden). Thomas vet till skillnad från TAF vad Filip går för och han vill nog gärna använda Filip för att få dynamik och spets i anfallsspelet och firma Simon-Karwan-Filip har spelat med varandra sen hösten 2015 och vet hur man ska göra för att skapa målchanser och göra mål.

Även om vi tror detta är den mest troliga uppställningen finns en rad alternativ. Vi går igenom några av de mest rimliga och börjar med backlinjen. Vid skador på ytterbackar finns fullgoda alternativ. Benker och Custovic är tillgängliga för högerbacksspel och ESSO/Dennis är givna att konkurrera om vänsterbacken. Problem uppstår om inte Berisha eller Blommé kan spela på mittbackspositionerna. Här har klubben sagt att man inte behöver ta in någon mittback i sommarfönstret då man menar att det finns alternativ i Tsouka, Benker, ESSO och tom Hellgren vid skador. Tsouka är så klart den mest givna spelaren på mittbacken då han spelat där vid flera tillfällen tidigare år, men då måste man göra om ytterligare i backlinjen och ersätta honom på högerbacken. Man får inte heller tillgång till hans offensiva kvalitéer om han spelar mittback. Minst ingripande i övriga laget blir det förstås om Benker eller ESSO går in som mittback i händelse av skada. Problemet med det är att man tappar längd i huvudspelet då ingen av dem är några jättar längdmässigt.

På mittfältet är det fullt möjligt att Gabrielsson låter någon av våra befintliga defensiva mittfältare starta Boris/Moggia och som vanligt köra med Simon och Jonas i offensiva roller. Yonathan skulle då vara avbytare på det offensiva mittfältet och kan då komma in med energi när de andra sprungit slut på sig. Man kan också tänka sig att ESSO vid behov kan spela på den defensiva mittfältspositionen om det blir skador i truppen. Förutom allt detta skulle vi gärna vilja se att Thomas testar Hinken i en offensiv mittposition på mittfältet. Det är där han normalt spelat tidigare, inte som renodlad kantspelare. Det är uppenbart att han är mer bekväm med att operera mer i mitten av planen och därifrån gå på genombrott, precis som när han gjorde sitt snygga mål mot Sandviken borta. Till sist kan vi konstatera att både Custovic och vår senaste värvning Rödlund är offensiva mittfältsspelare som nog gärna vill bidra på sina favoritpositioner.

När det kommer till VSK:s anfallsbesättning är som nämnts alternativen närmast oöverskådligt stora. Även om Karwan inte fått samma utrymme i TAF:s anfallsfotboll vet vi vad han går för. Samtidigt har Tulpanen (Emir) visat vad han kan åstadkomma på den centrala anfallspositionen. För att addera ytterligare vore det både intressant och rimligt att låta Dogge få prova i den centrala rollen som ändå är den position han är mest van med och rimligen bäst i. Detta är särskilt sant när VSK möter långsammare mittbackar som han kan sprinta ifrån när han går på genombrott. Vi utgår från att Filip kommer vara förstahandsvalet på högerkanten om han är hel och kan spela. Hinken är given ersättare här då vi vet vad han kan och vi tror han kan mycket mer om han får en lite friare roll att röra sig inåt i banan. På vänsterkanten är nog Dogge än så länge den givna startspelaren men Rinor kommer vilja utmana honom på den platsen och ta den ifrån honom. Ja, ni hör, man kan blanda och mixa hursomhelst här mellan olika anfallsbesättningar. Det finns bara ett som är säkert. De anfallare som startar måste göra mål och inte bara det – de måste jobba stenhårt för laget. Om inget av detta sker lär de inte spela nästa match – konkurrensen är brutal, minst sagt.

Resonemangen ovanför gäller så länge vi spelar med en 4-3-3 uppställning. Taktiska överväganden och skador kan så klart göra att Gabrielsson väljer att ställa upp laget med en annan uppställning. Vi har ju spelat 3-4-3 vid två tillfällen, med blandat resultat. Men det kan så klart hända igen och en sådan uppställning gör att man får plats med tex en Batan som vänstermittfältare och/eller en Span på högerkanten. Den här formationen kräver förstås att mittbackarna och Ravy är hela då man i sådant fall spelar med tre mittbackar.

Man kan så klart tänka sig en mer klassisk 4-4-2 uppställning men ingen tränare i klubben på senare år har visat något större intresse för den formationen, inte iaf sen hösten 2017 när försöken med systemet blev katastrofalt. Mer troligt är nog att om man vill spela med två forwards att man ställer upp i ett 3-5-2 system med wingbacks. På många sätt kanske den uppställningen gör truppens kvalitéer mest rättvisa med lagets många löpstarka och genombrottskompetenta spelare. I en sådan formation skulle vi nog få se Simon, Jonas, Yo, Filip och Batan på mittfältet med Dennis, Span, Rinor och Moggia som avbytare där. I anfallet skulle vi få se två av våra tre centrala anfallare och den sista beredd att hoppa in.

Detta var våra tankar – nu frågar vi våra läsare vad ni tycker och tänker om hur VSK ska spela i höst givet förutsättningarna.

Facebook Comments Box