ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Tack Thomas Gabrielsson för din tid i VSK

Så hände det som ibland händer i idrottsvärlden, en tränare får sparken pga bristande resultat. För VSK Fotbolls del har det hänt många gånger genom åren. Om man tar en titt i vår artikel om tidigare tränare i VSK från 1951 och framåt, förstår man att det är många som fått sluta i förtid.

På den långa listan av tränare sticker Thomas Gabrielsson ut på flera sätt. Vi får börja med att nämna de lite annorlunda omständigheter som gjorde att han hamnade i VSK. Med föräldrar bördiga från Fagersta som lämnade Sverige för ett liv i Schweiz har Thomas aldrig bott i Sverige förrän han dök upp i VSK 2015. Förvisso pratade han god svenska men någon vidare koll på Sverige och svensk fotboll hade han nog inte när han anlände.

I Schweiz hade hans liv fram till flytten till Västerås bestått av fotboll. Han var själv aktiv men fick sluta pga av en knäskada. Redan som tonåring tog han de första tränaruppdragen och på den vägen har det varit. Thomas hade en gedigen tränarkarriär bakom sig med bland annat ett vunnet Schweiziskt mästerskap på juniorsidan som merit, när han anlände till Sverige.

När jobbet som U-lags tränare blev ledigt hörde han av sig till VSK med en undran om han kunde komma upp och ta över. Det måste varit ett ganska udda samtal som Leffe Berg fick ta när Thomas ringde och frågade.

Men bitarna föll på plats och Västerås blev snart Thomas hem och värvet som fotbollstränare kunde fortsätta i VSK. Alla som såg honom träna juniorlaget insåg snabbt att här har vi en tränare med enorma fotbollskunskaper, både själva spelet som sådant, men minst lika mycket hur man systematiskt tränar fotboll och utvecklar spelare.

När det så blev dags för 2016 och Johan Mjällby som manager i klubben var det uppenbart att han behövde en erfaren assisterande tränare vid sin sida, då hans kunskaper om svensk fotboll var begränsade. Thomas var det självklara valet och han lyftes upp på A-lags nivån.

Under de här åren bar Thomas A-lagstruppen på sina axlar i att han var den som planerade träningsupplägget och i många stycken genomförde det, under överinseende av managern.

Alla som tränat under Thomas vet att hans träningspass är minutiöst planerade. Om Thomas säger att träningen ska vara 86 minuter, då kommer träningen att vara i exakt 86 minuter, vare sig mer eller mindre.

Under Tor-Arne fick Thomas möjlighet att lära sig av en ännu mer erfaren tränare och han fick också se hur man inte skulle göra för att hantera truppen som fanns i VSK vid den tidpunkten.

När så VSK tämligen akut valde att sparka TAF var det naturligt att Thomas tog över. Klubben hade inte planerat för att Tor-Arne skulle få gå så det var helt logiskt och rimligt att peka på Thomas och säga att laget är ditt.

Det här var så klart Thomas stora chans som han väntat på, att få ta över stafettpinnen och se till att laget nådde målet med avancemang till Superettan. Tuffa förutsättningar att ta över under, men Thomas visste vad som behövde göras och lotsade tryggt laget till serieseger. Faktum är att han med laget tog fler poäng på hösten än vad TAF hade lyckats med på våren, trots sex raka vinster i seriens inledning. Det var starkt gjort, både han och laget klarade av pressen.

När så klubbens första Superettasäsong skulle påbörjas valde klubbledningen till vissas förvåning att behålla Thomas som huvudtränare. Han var helt oerfaren på den här nivån, men klubben hade ett grundmurat förtroende för Thomas och att hans fotbollskunskaper mer än väl skulle räcka för att lotsa klubben igenom den första svåra säsongen i Superettan.

Nu kan inget facit ännu skrivas över hur det slutar men det vi kan säga är att Thomas har gjort ett mycket gott jobb i klubben de fem säsonger han verkat i VSK. Det som mest imponerat på alla är hans extremt stora kunskaper om fotboll och hur man utbildar spelare i denna ädla sport.

Från Anno 1904:as sida vill vi tacka Thomas för en fin tränargärning i VSK genom åren. Vi som följt VSK på nära håll vet att du har betytt otroligt mycket för hur klubben utvecklats från den svåra tiden till där klubben är idag. Du har lojalt gått med klubben i alla svängar som tagits under de här åren och du har hela tiden fokuserat på ditt jobb, att få fotbollsspelare att utvecklas och bli bättre på att spela matcher.

Vi avslutar med att gå tillbaka till listan på VSK Fotbolls alla tränare genom åren. Det vi då kan konstatera är att Thomas Gabrielsson tillhör en av de allra bästa på denna lista i att kunna och förstå fotboll som sport och att lära ut den till spelarna. Detta är inget dåligt betyg då VSK, sina bristande framgångar till trots, ända har kunnat mönstra många riktigt duktiga fotbollstränare genom åren.

Tack Thomas för din tid i vår klubb. Du har gjort en god insats och du har verkligen gett allt för att se till att det ska bli bra på alla sätt och vis.

Vi önskar dig all lycka till i dina framtida tränargärningar.

//RedaktionenFacebook Comments Box