ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Bandyexperten: En sån här match ska VSK inte kunna vinna

Nu har vi precis börjat smälta den osannolika drabbning som igår utspelades sig på Studenternas i Uppsala när VSK Bandy Dam helt osannolikt (utifrån hur matchen utvecklade sig) lyckades bärga sitt andra raka SM-Guld.

Precis som alla andra försöker vi på redaktionen förstå vad det var som hände och hur det gick till. För att ändå försöka bli klokare tog vi och ringde upp Lasse Östling, journalist, bandyexpert och Sportbladets gamla chef för att höra mer om hans tankar runt matchen.

Oj, vilken match Lasse, vad säger du om det som hände där på isen?

– Ja, vad säger man – vilken match, som VSK:are fick man som vanligt sitta med hjärtat i halsgropen.

– Men om vi ska bli seriösa så kan vi bara konstatera att VSK inte gjorde någon bra match. Det var svårt att känna igen laget mot hur de normalt spelar sina matcher, i 85 minuter av den här tillställningen. De fick inte till spelet och det kändes osäkert på en del håll vad de försökte åstadkomma på planen, säger Lasse.

– Det var onekligen ett kollektivets seger, för ingen av VSK-spelarna stack ut individuellt på något särskilt sätt i den här matchen.

– För VSK var det också en historisk upphämtning i en SM-final. Ingen av de finaler VSK spelat har haft den här matchbilden och den här typen av upphämtning. Den som kommer närmast är herrarnas SM-final 1993 när VSK vann mot Boltic och man lyckades kvittera i slutet. Men i den matchen hade lagen följts åt resultatmässigt genom matchen. Så, nä, en unik prestation i VSK-sammanhang var det vi fick se igår.

– En sån här match ska man inte kunna vinna på det sätt som VSK gör, det ska bara inte gå, konstaterar Östling.

Som du nämner såg det trögt ut på isen matchen igenom sett med VSK-ögon, vad var det som gick snett?

– Normalt spelar VSK mer centralt när man för matcherna. Matilda Plan ska bryta igenom och skapa chanser åt sig själv eller andra. I den här matchen tycktes tanken vara att använda kanterna för att komma runt och slå in bollen på mål, lite som herrarna spelade för några år sedan.

– I praktiken hade de svårt att få till det. Man kom inte runt särskilt ofta och man skapade inga chanser med det spelet. Jag räknade till 3 chanser på 85 minuters spel, säger Östling och tillägger:

– Det säger sig självt att det är svårt att vinna när man inte skapar målchanser.

Men Skutskär gjorde väl VSK dåliga också?

– Ja, det stämmer. De var duktiga bakåt och de känner till VSK:s sätt att spela. De var grymma defensivt igår och gjorde en perfekt match där förutom de två misstag de gjorde som ledde fram till mål för VSK. Vi får vara glada för de misstagen, utan dem hade vi aldrig vunnit den här matchen, konstaterar Lasse.

– De lyckades också ta bort Matilda Plan, utan henne med i spelet måste Malin Persson styra det som ska hända i VSK. Det gjorde hon bra men det blir ett lättläst spel och Skutskär låg tätt på henne för att bromsa upp och de lyckades många gånger med det.

Utifrån det du säger – rent otroligt att VSK klarade av att vinna den här matchen

– Ja, det är ju en fantastisk moral spelarna visar, helt otroligt. Det här kunde ingen se hända när Skutskär gjorde 3-1 med 10 minuter kvar, konstaterar Lasse.

– Laget spelar i praktiken sina sämsta 85 minuter under årets säsong i SM-finalen, i vart fall när det kommer till anfallsspelet, och lyckas trots det vinna matchen – det är ju enastående – närmast obegripligt.

– Försvarsmässigt gör VSK en normal insats, att man får släppa till tre mål mot Skutskär får man räkna med då det är ett riktigt bra lag. Det som sticker ut här är förstås att VSK lyckades vinna utan ett eget fungerande anfallsspel, något sådant var det länge sen vi såg i en bandyfinal, om ens någonsin.

Vad betyder den här segern för VSK:s damsatsning, tror du?

– Som alltid i såna här sammanhang betyder fler SM-Guld i rad att det lokalt blir en hajp runt sporten. Fler unga tjejer kommer att vilja prova på bandy nu och får upptäcka det som Matilda Plan redan har upptäckt och pratat om – att bandy är den allra roligaste av lagidrotter.

– Nu har klubben ett fönster här att haka på och kommunicera med stadens flickor som idrottar. Att spela bandy är otroligt roligt och är en bra sport för tjejer då det belastar knäna minimalt jämfört med andra lagidrotter, vilket leder till färre svåra skador, säger Lasse.

– Sen ska man så klart inte glömma att efter det här har man visat bandyvärlden att VSK är bäst, hur man än ser på det. Nu kommer alla vilja spela i VSK, det underlättar så klart när det ska värvas ersättare senare i år.

Jag såg att säkert under en timme igår låg tre artiklar om VSK högt uppe på Aftonbladets förstasida, vad betyder sånt?

– Det är värt alla pengar i världen för både VSK och dambandyn i stort. Det var perfekt att bussen gick sönder på vägen hem, det blev en artikel till i Aftonbladet, säger Lasse och fortsätter:

– Igår med all idrott lagd på is (sorry för det dåliga skämtet) fick dambandyn sitt stora mediala genombrott. Igår tittade många människor som aldrig normalt skulle välja en dambandyfinal på lördagsförmiddagen som helgaktivitet. Att få visa upp sig för världen på det sättet som skedde igår kanske aldrig inträffar igen för dambandyn. VSK gjorde onekligen sitt för att visa tjusningen med bandy, konstaterar Lasse.

Nu slutar vad vi vet i vart fall två spelare i VSK till nästa säsong – och det är inte vilka som helst.

– Nä, verkligen inte. Matilda Plan går förstås inte att ersätta, nu får laget hitta ett sätt att spela bandy utan hennes enorma spetsegenskaper, säger Lasse.

– Jag vill ändå hålla fram Malin Hedfors som spelat i klubben i 20 år och som varit med från början. Här kan vi verkligen tala om trotjänare som betytt allt för laget genom åren. Utan henne och hennes enorma hängivenhet till bandysporten och till VSK hade det som vi såg igår knappast varit möjligt. Det är med såna som henne i ett lag man lyckas. Hon som år ut och år in i total mediaskugga kämpar vidare för att själv bli en bättre spelare och vara en viktig kugge i att bygga ett bättre lag. Otroligt imponerande och VSK går verkligen miste om sitt hjärta nu när hon slutar. Man kan hitta en ersättare på planen men inte i omklädningsrummet, konstaterar Östling.

Avslutningsvis, vad har vi att säga om tränaren Olle Wiberg?

– Ja, vad säger man, vilken resa för en VSK-supporter! Vi minns ju alla hur vi stått på läktaren med Olle och sjungit VSK-ramsor genom åren. Det är ju helt fantastiskt det han har gjort, att ta laget till två raka SM-vinster säger Lasse och avslutar:

– Om Olle fortsätter och lyckas knipa sin tredje raka SM-vinst blir han historisk i VSK-sammanhang. VSK har aldrig tidigare genom historien lyckats vinna SM-Guld tre år på raken. Det vore ju häftigt bortom beskrivning om en av oss supportrar skulle lyckas med det.

Bild: VSK Bandy

Facebook Comments Box