ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Vill vi ens bli elit, del 1 av 2: Den utdöende supporterklubben

Vill vi ens bli elit, så lyder vår artikelserie i två delar där vi med två olika infallsvinklar undrar om vi människor runt klubben ens vill att vi ska bli elit, vill vi göra den uppoffringen som krävs.

Fråga inte vad VSK kan göra för dig, utan fråga istället: Vad kan du göra för VSK

Del 1 handlar om VSK Sports, den utdöende supporterklubben.

För att kunna växa som klubb behöver VSK ha en väl fungerade supporterklubb. Supporterklubbens uppgift är i mångt och mycket att vara supportrarnas samlade röst i form av att anordna resor till bortamatcher, sköta samtalen med klubben när det gäller till exempelvis biljettpriser samt få klubben att förstå vikten av väl fungerande supporterkultur. Supporterklubben är också en bas för att ordna samlingsplats innan matcher, men även vara en direkt eller indirekt drivkraft för att sköta föryngringen på läktaren.

Vihar alla varit i tonåren och följt med bussresor till bortamatcher, känt och förstått gemenskapen. Ja faktum är att supporterklubben i mångt och mycket är det som gör att vi alla en gång fastnade för Västerås SK.

Tyvärr är inte VSK Sports vad det en gång var. VSK Sports idag existerar knappt. Supporterklubben gör tafatta försök att fixa bussresor till bortamatcher, ofta för sent, för dyrt och framförallt för oengagerat. Det har gjort att bussresekulturen som vi tidigare har haft i praktiken helt har försvunnit. Och hur ska vi klara av en föryngring där vi gör det i praktiken omöjligt för en 16-åring att följa med på en viktig bortamatch?

Vidare finns ingen direkt samlingsplats innan matcherna längre, det finns inga rabatter av värde, och således finns inget incitament att vara medlem, när du inte ens längre får en gemenskap. Går vi in på VSK Sports hemsida och facebook finns mycket knapphändig information och tyvärr får vi den supporterklubb vi just nu förtjänar.

Vill vi ändra detta?

Vill vi (det vill säga du som läser det här, men även jag som skriver detta) att VSK Fotboll (och Bandy) ska lyfta, vill vi ha bättre tryck på läktaren, vill vi ha fler likasinnade som följer med på bortamatcherna, och framförallt: Vill vi att nya generationer med grönvita supportrar ska fortsätta känna samma passion som vi gör för den här klubben så måste vi ta tag i det. Det är helt enkelt upp till oss!

Två förslag

Vi har två förslag till VSK Sports nuvarande styrelse, som enligt deras facebooksida består av 3 personer.

Bortaresor

Titta i VSK Fotbolls kalender och titta ut de två matcher som är realistiska att få intresse runt, Örebro SK borta den lördagen 17 september och IK Brage i sista bortamatchen lördagen 29 oktober. Se till att prata med bussbolag och eventuellt någon sponsor för att få till ett så bra pris som möjligt och lägg ut om resorna redan idag. Strunta i alla andra matcher för nu, fokusera på de två som det kan bli buss till. Vi kommer garanterat vara med att hjälpa till i marknadsföringen.

Boka årsmöte

Det andra förslaget är att boka ett årsmöte (alternativt medlemsmöte) så snabbt som möjligt. Se till att bjuda in så många ni kan till det mötet och låt mötet bestämma framtiden och visionen framåt. Bjud gärna in representanter från VSK Fotboll och VSK Bandy. Gör mötet till en nystart för supporterklubben där vi och många andra inför mötet kan hjälpas åt att sprida budskapet i hur viktigt detta är. Gammal som ung, vi måste hjälpas åt att starta igång supporterklubben igen, det kanske är så lätt att det räcker med att utöka styrelsen med en eller två personer? Oavsett vad så är det nödvändigt med en starkare supporterklubb om vi vill ha en levande supporterkultur och klubbar i fotboll och bandy som är i den absoluta eliten.

Haveriet i VSK Sports är inte en persons enskilda misslyckande och definitivt inte nuvarande styrelses egna ansvar, utan det är helt enkelt alla vårt gemensamma misslyckande. Men på samma sätt som det har gått utför på grund av oss, kan det också vändas på grund av oss. Vi säger det vi sa i början

Tänk inte: Vad kan VSK göra för mig

Tänk istället: Vad kan jag göra för VSK.

Kontakta gärna oss på redaktionen (via t ex messenger) om ni har frågor eller funderingar eller om ni är intresserade av att hjälpa till i VSK Sports på ett eller annat sätt så gör vi allt vi kan för att slussa er rätt.

Facebook Comments Box