ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Ge Granath det han förtjänar: Ett säkrat Superettankontrakt

Efter 21 omgångar leder Viktor Granath skytteligan med 15 mål. Två mål före Alexander Johansson i Halmstad, och tre mål före Jack Cooper Love i Skövde (utlånad från Elfsborg).

På läktaren i senaste matchen surrades det om att ”Inte f-n kan man vinna skytteligan och samtidigt åka ur, det kan ju inte ha hänt innan”. Sånt triggar naturligtvis igång Annos statistikavdelning. Så sagt och gjort tittade vi igenom de tidigare säsongerna av Superettan

Tjugotvå säsonger har spelats av Superettan sedan starten 2000. Nedan följer en snabb sammanfattning

Flest mål under en säsong

Flest mål under en säsong gjordes av Stefan Bärlin 2004. Med Richard Money som tränare lyckades Bärra göra hela 23 mål.

Lägsta placering

Den sämsta placeringen för laget en skyttligavinnare har tillhört har varit en 12:e plats, alltså precis ovanför kvalstrecket. Inget lag har alltså åkt ur med en skytteligavinnare. Det var år 2011 då Hrgota vann skytteligan med Jönköping Södra

Antal mål i snitt

I snitt gör vinnaren av serien 18 mål. Allt mellan 15 och 23 mål har inträffat

Genomsnittlig placering

Den genomsnittliga placeringen för laget som skytteligavinnaren har tillhört är en 4:e plats. Men vid totalt 11 tillfällen har vinnaren tillhört ett lag som avancerat till allsvenskan.

Undre halvan

Att skytteligavinnarens lag ens kommit på undre halvan har faktiskt enbart inträffat just 2011, det år som J-Södra precis klarade sig kvar. Det är alltså mer än 95% chans att komma topp-8 med en skytteligavinnare.

Viktors trend

Viktor snittar 0,71 mål per match. Det tyder på ett slutresultat på 21 mål och isåfall en andraplats i totala skytteligan i Superettan. En topplista som skulle toppas av två stycken VSK-spelare.

Sammanfattningsvs

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det inte på långa vägar är så att Granath avgjort skytteligan, 9 omgångar återstår. Men vi kan också se att vi har statistiken på vår sida om han vinner skytteligan, vi ska INTE åka ur med en sån tung målskytt.

Så nu är det faktiskt upp till resterande spelare, ledare och supportrar att se till att Viktor Granath belönas med förnyat Superettankontrakt, det är han om någon värd!

Facebook Comments Box