ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Vilhelm Moberg tycker till om fotbollssupportrar

Under läsningen av en nyutkommen biografi över den legendariske författaren Vilhelm Moberg fann redaktionen ett litet guldkorn som vi bara måste delge er. Det var nämligen så att den blivande nationalskalden i sin ungdom jobbade som journalist på diverse småländska tidningar. Ibland refererade han även fotboll och efter ett möte mellan Alvesta och Karlshamn hade Moberg en del synpunkter på Karlshamns bortafölje:

”Från Karlshamn hade infunnit sig ett 100-tal personer. För stadens skull vilja vi hoppas att dessa icke äro representativa för innevånarnas moraliska halt. De flesta Karlshamnsborna voro nämligen svårt berusade och uppförde sig som veritabla busar. Man skulle ha kunnat bötfälla 90 procent av dem för fylleri, oljud och förargelseväckande beteende. Ordningsmakten måste inskrida, då deras livsglädje tog sig alltför starka intryck.”

Året var 1923 (!) och om mycket hänt i de flesta andra sammanhang inom fotbollen på de 95 år som passerat så tycks vissa saker vara tämligen identiska. Det kan vara värt att tänka på för oss VSK:are inför Linköping på söndag: Stötta laget men låt inte livsglädjen ta sig alltför starka intryck;)

Bild från Arosvallen men glada VSK-supportarar

Facebook Comments Box