ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Vem är Yonathan Getachew?

Kristianstad FC släppte bomben under förmiddagen att Yonathan Getachew lämnar för Västerås SK. Det råder just nu spelarflykt från Kristianstad FC då klubben inte har betalat ut lönerna de senaste månaderna och har behövt samla in en miljon under sommaren för att försöka undvika konkurs.

Yonathan är fostrad i Helsingborgs IFs akademi och har flera pojklandslagskamper i sig. När vi kollar runt så får vi en bild av att det är en talang som varit talang länge men som ännu inte blommat ut och nått sin fulla potential. Det är inte omöjligt att han slår sig in i VSKs startelva nu i höst på den offensiva mittfältet, men det talas om att det framförallt kan vara en bra värvning på sikt. Nu får VSK chansen att känna på honom under hösten och det finns ett optionsår om det känns rätt för alla parter.

När han var 17-18 år gammal spelade han två år i Helsingsborgs Akademilag i division 2 och gjorde 7 respektive 8 mål de åren. Därefter så gick han till IK Frej och slog sig in som ordinarie förra året som defensiv mittfältare/vänstermittfältare när de spelade 4-3-3 och 4-4-2, dock förstördes hösten av ett brott på foten men utöver det finns ingen skadehistorik vad vi kan se.

I år blev det alltså Kristianstad FC i Söderettan för Yonathan, de spelar ett 4-3-3 och han har haft en av de offensiva mittfältsrollerna. Kristianstad har inte det bara tufft ekonomiskt utan har varit ett bottenlag i Söderettan. Det finns inga mål registrerade på Getachew men när vi går igenom målen så hittar vi 5 hörnassist och en assist till ett spelmål. Det verkar som att slå hörnor är en spetsegenskap hos Getachew, Han tycks ha en fin högerfot och hörnorna dyker ner fint i straffområdet och skapar rejäla farligheter. Kristianstad har gjort 21 mål och Getachew har alltså varit inblandad i 29% av dem. VSK har fått en bra fot vid fasta situationer som borde kunna öka målskörden lite.

Det är förmodligen ingen spetsvärvning VSK har gjort men Yonathan har potentialen för SE och uppåt. I höst är han nog på plats för att se till att minska sårbarheten för skador på det centrala mittfältet.

Av vad vi erfar är detta ingen dyr lösning, Kristianstad FC betalar inga monsterlöner och VSK lär ha gett en lön som kanske är lite bättre än vad han hade där men lär vara långt ifrån vad våra bäst betalda spelare tjänar.

Avslutningsvis länkar vi till när Kristianstad FC mötte Husqvarna där Getachew gör två fina assist.

Välkommen till VSK Getachew!

https://www.ettanplay.se/watch/10630

Facebook Comments Box