ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Välkommen till Västerås Sportklubb – Ahmed Awad

Då var det äntligen klart med den länge omryktade offensiva förstärkningen till VSK Fotboll. Redan veckorna före jul rapporterade vi att arbetet med att sajna en offensiv spelare pågick för fullt. Då indikerade våra källor att det nog skulle kunna bli en julklapp till lagets supportrar, men att det också kunde vara klart tidigare än så.

Så blev det inte. Det har dragit ut på tiden, men den som väntar på något riktigt bra kan ibland få hålla sig till tåls.

Nu är Ahmed klar för VSK.

Att han till slut valde VSK efter att ha lämnat Dalkurd efter förra säsongen är närmast att förundras över. Det var nog många som tog för givet att Ahmed skulle återvända till hemstaden Borlänge och sin moderklubb IK Brage, när Dalkurd i höstas gjorde sig av med nästan alla spelare som har en 2:a eller 3:a som första siffra i sin ålder.

Anledningen till att folk tog det för givet är att Ahmed är en person av det hemkära slaget. Att det kanske trots allt inte skulle bli något hemvändande gav Brages sportchef indikation på i en intervju för ett tag sedan. I den medgav han att man träffats i början av december men sen inte haft någon ordentlig kontakt efter det och att han inte trodde att Ahmed skulle hamna i Brage, då ett antal andra klubbar jagade honom.

Det verkade också som Ahmed hade andra grejer på gång. Skulle VSK kunna vara en av de klubbar som var med i racet att sajna Awad? Vi har haft våra förhoppningar och vi har som alla vet lyft fram honom som en riktigt fin värvning om den skulle kunna bli verklighet.

Nu har den blivit det.

Ahmeds fotbollshistoria är mycket enkel att berätta. Stor talang redan som pojkspelare i Brage. Hamnade i Dalkurd vid tidig ålder och redan som 16/17-åring gjorde han debut för klubben A-lags sammanhang, då i Div 2. Det var 2009. Sedan dess har han varit klubben trogen med ett undantag, 2013 då han spelade för IFK Värnamo.

Säsongen 2012 gjorde Awad succé i Div 1 med Dalkurd. På den tiden spelade han mittfältare och var ingen stor målgörare. Men hans framfart gjorde att ett flertal Superettaklubbar fick upp ögonen för den då 20-årige talangen. Han kom att hamna i IFK Värnamo som då spelade i Superettan och han kommer för alltid finnas med i historieböckerna som den första Dalkurdspelare som värvades till en elitförening.

I Småland trivdes inte den hemkäre Ahmed något vidare. Han fick hyfsat med speltid, dock inte på slutet av säsongen. Det var nog tur det. För nu bar det sig inte bättre än att Dalkurd säsongen 2013 hamnade på kvalplats till SE och Värnamo på negativ kvalplats i Superettan. Klubbarna kom att mötas, vilket Ahmed verkligen inte gillade, något han uttryckte till lokaltidningen i Värnamo. Som tur var fick då Awad inte spela och ingen kan därför beskylla honom för att ha förhindrat att Dalkurd tog steget upp i Superettan det året. Som lagkamrat detta år i Värnamo hade han Carlos Gaete Moggia.

Det blev bara ett år i Värnamo, sen var det hem igen till Dalkurd som gällde och där har han sen dess blivit kvar. Ahmed har varit med på hela den turbulenta resan från Div 2 till Allsvenskan med klubben. Under resans gång har han blivit mer av en renodlad anfallare och målproduktionen har också blivit större när han opererat längre fram i banan.

Ifjol blev det 10 mål med Dalkurd varav 9 föll under höstsäsongen och det han gjorde på våren var kvitteringsmålet mot VSK i Gävle. För er som minns målet var det en snygg genomskärare där Ahmed löpte igenom VSK-försvaret och inte gjorde något misstag, ensam med Anton som han blev.

Awad är ursprungligen från Palestina och har gjort några A-landskamper för sitt hemland.

I Ahmed får nu VSK en tekniskt skicklig spelare som har fin bollkontroll och som med sin teknik kan driva bollen i offensiva lägen och göra sin gubbe. Awad är vänterfotad och kan egentligen spela på alla offensiva positioner. I Dalkurd användes han 2019 centralt när man ställde upp med två forwards, ute till höger när man spelade med tre och det förekom även att han spelade 10:a (släpande forward) bakom en ensam central anfallare.

Givet sin vänsterfot är han förstås ett hett alternativ på vänsterkanten i VSK. Oavsett var det blir, med Awad i VSK ökar kvalitén ytterligare i vårt anfallsspel och inte minst ges fler alternativ hur VSK ska anfalla med Ahmed, som kan det här med djupledslöpningar.

Välkommen till VSK Fotboll Ahmed.

Facebook Comments Box