ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Försäsong: Inför AFC Eskilstuna – VSK Fotboll

Då är turen kommen att möta våra södra grannar som från denna säsong är kollegor i Superettan, i årets tredje försäsongsmatch för VSK:s del.

Lagen möttes för ett år sedan i en träningsmatch som VSK något överraskande vann med 2-1 hemma på Parken. Precis som nu när man skulle byta division var det stor omsättning på spelare och en anledning till VSK:s seger var så klart att man inte på långa vägar var samspelta på samma sätt som VSK.

AFC åkte ur Allsvenskan med dunder och brak 2019 och kanske var det så att laget aldrig blev så mycket bättre än vad man visade mot VSK då. Under sommarfönstret sålde man dessutom sin mittbacksgeneral Felix Michel till AIK. Det var så klart inte något som gynnade chanserna till att vara kvar. Men Ryssholm hade dragit åt penningkranen och skulle klubben kunna ta sina löpande kostnader var man tvungen att sälja sin kanske bästa spelare.

AFC har inför säsongen ändå lyckats behålla några viktiga kuggar. Dit räknas rutinerade mittbacken Jesper Björkström, högerbacken Adnan Kojic och så då anfallaren Samuel Nnamani. Samuel står upptagen i den matchtrupp som AFC redan presenterat inför dagens match, så han lär spela. Om detta innebär att han blir kvar i AFC är mera osäkert. Men det internationella transferfönstret är stängt så det är fullt möjligt att han till slut stannar i klubben över denna säsong som han har kontrakt.

Om två veckor drar gruppspelet i Svenska cupen igång och det är förstås bråttom nu att få ihop en trupp som kan börja formas på det träningsläger man åker iväg på lördag morgon (därav att matchen spelas fredag eftermiddag).

Tränare Özcan Melkemichel har bråda dagar. Klubben tog in en fin förstärkning i veckan när man sajnade Nederländaren Lesly De Sa med en hel del matcher i landets högstaliga. Lesly har dock varit skadad och är så fortsatt. så han är inte redo för spel utan under rehabilitering. Det hela är så klart en chansning från AFC:s sida när man köper in skadat gods på detta sätt. Vi lär bli vars Lelsys eventuella förmågor senare.

Vi kommer dock få se sju(!) provspelare hos AFC i denna match. Man har som sagt bråttom att få tag i spelare så man har en vettig trupp om två veckor när tävlingssäsongen drar igång. Närmast kontrakt är nog målvakten Ante Mrmic som varit ett tag i klubben nu och tränat. Om han inte gör en katastrofmatch idag lär han få kontrakt. Vi kommer också få se Omar Jemal som anslöt förra veckan till laget från Veronas U-verksamhet. Han värvades dit just från AFC men har nu återvänt hem.

Vilka som kommer att spela var har vi ingen närmare kunskap om och samma kan sägas om spelsystemet som ska tillämpas. Vi får helt enkelt se vad VSK ställs emot och hur Özcan vill spela i år.

Det vi kan konstatera är att laget vann sin första träningsmatch mot Akropolis i söndags hemma i Eskilstuna. Man avfärdade tämligen enkelt Akropolis och vann med 4-1. På andra sidan fick man möta i princip förra säsongens Akropolis som hade någon provspelare med sig.

Vi drar inga växlar av denna första match för lagen, båda med nya tränare och säkert nya sätt att spela fotboll. Idag är det dessutom ett helt annat lag som spelar för AFC.

I VSK lägret råder nog ganska mycket lugn och ro. Den sista värvningen för detta fönster är sannolikt gjord och truppen är bred och numerärt mångtalig. Tränare Askebrand vet till skillnad mot kollegan i motståndarlaget vad han har att jobba med.

Vi lär inte se några större förändringar i hur VSK kommer att spela. Förhoppningsvis börjar vi nu få tillbaka manskap som haft känningar, det är som sagt bara två veckor kvar till första tävlingsmatchen.

Vi skulle dock gärna vilja se Ribban och Simon på mittfältet, de behöver träna på det nya systemet under match. Karwan behöver också komma tillbaka för att hitta in i matchtempot igen.

VSK:s värvning som blir presenterad idag lär knappast spela utan får se på tillställningen från läktaren. Däremot har tränare Askebrand sagt att de båda provspelarna som är på plats, Albin Linnér och Rickson Mansiamina ska få spela en stund. De är båda offensiva spelare, Rickson mer centralt och Albin på kanterna. Båda är unga och mer tänkta för tillväxt än startelvan. Vi får se hur det går med deras provspel i den här matchen.

Vi kan nog räkna med att tränarna vill ha en kontrollerad match där inga skador uppstår. Lagen åker på träningsläger i helgen och AFC vill ha en möjlighet att testa spelare, VSK vill nöta spelsystem under matchformer. Men viktigast av allt är nog att ingen spelare går sönder idag.

Spännande med denna match är dock hur AFC kommer att spela med det manskap de har tillgängligt för dagen. VSK får se upp med Nnamani som gör mål direkt om han får chansen. Det är ingen slump att ett antal Allsvenska klubbar jagar honom. Anledningen till att han inte redan är såld är att Ryssholm blivit snål och kräver för mycket pengar för honom.

Facebook Comments Box