ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Välkommen Jesper Merbom Adolfsson!

Knappt han vi smälta att Sean Sabetkar lämnat VSK förrän än ny mittback ska vara klar och avslöjade sig helt ogenerat till VLT igår att han skrivit på för tre år. Ovanligt snabbt agerat av VSK och tyder ändå på att det funnits en plan här hur klubben ska agera.

Jesper Merbom Adolfsson är en 22 årig mittback som kommer från Växjö ursprungligen men tillhörde först Kalmars akademi för att sedan flytta till Stockholm och tillhöra AIKs akademi. Han ska ha spelat i AIK en hel del med Lagerbielke/Royo vilket är positivt då de känner varandra både på plan och på sidan av.

Hur bra är då Jesper? Det är svårt och säga men det finns intressanta saker. Han blev 2019 utsett till Motala AIFs bästa spelare och seriens bästa försvarare i deras division 2 serie, förra året delade han segern i lokaltidningens poängliga. Med tanke på att han är blott 22 år gammal så är detta positivt. Han ryktades till Degerfors förra sommaren och det är ändå alltid ett gott tecken när andra klubbar har visat intresse.

Spindeldiagram på Jesper Merbom Adolfsson

Ovan så har ni en bild på hur WyScout har valt ut värden de anser är viktiga en mittback och den blåa linjen är hur han står sig gentemot övriga mittbackar i division 1. Rent statistiskt så har han egentligen inga dåliga värden. Passningsprocenten är 84% vilket är lite lägre än vad de spelare vi känner till har haft i Norrettan, Calle Svensson (87%), Sean Sabetkar (89%), Ilir Berisha (89%), Gustav Lagerbielke (88%). Men det finns också några förklaringar till detta då han var den spelare som slog tredje flest långbollar i serien som så klart ger lägre träffsäkerhet. Dessutom så åkte Motala ur och sämre lag utsätts oftast för mer press och då sjunker också passningssäkerheten på mittbackarna, vi ska alltså inte vara allt för oroliga. Är det så att passningsprocenten påverkats av att Motala varit ett bottenlag som satts för hög press och tvingats till långabollar så kan det förändras ganska rejält i ett annat lag.

Det finns också ett relativt lågt värde på antal luftdueller, men förklaras att han är rätt kort jämfört med många andra mittbackar med sina 1,82 cm, däremot så är andel vunna dueller godkänt. VSK har generellt redan rätt långa spelare så en kortare mittback behöver inte göra så stor skillnad, dessutom har han ändå visat sig inte helt ofarlig då han gjort fyra mål.

Det positiva är att han verkar stark i duellspelet generellt, inte spets men bra. Han har ungefär samma värden som Lagerbielke hade förra året. Även antalet interceptions (bollvinster) är topp 10 i hela division 1 (Lagerbielke trea). Sen har han likt Sean egenskapen att han är riktigt vass på att blocka skott, flest i hela division 1, femte bäst i andel lyckade blockade skott. För att vara mittback så är han extremt bra på att dribbla, hela 82% lyckade dribblingar förra året även om det bara blev en gång per match i snitt.

Han finns inte på listan över de statistiskt 25 bästa rankade mittbackarna enligt WyScout. Vi ska ha i åtanke att det är hela division 1 så dubbelt så många spelare jämfört med Superettan och att det är svårt för ett bottenlag att få upp spelare på dessa listor. Lagerbielke rankades bara tolva och vi är ändå väldigt nöjda med den värvningen.

Vi ska nog inte ha några förväntningar på att han kommer ta en startplats här och nu, men det är troligt att han får speltid med tanke på skador som kommer uppstå i truppen. Det går inte att med den informationen vi har här och nu säga vilken nivå han kommer och hålla utan vi får vänta in träningsmatcherna för att se vad han går för.

Som intressant konsumentupplysning så visade sig att det ändå var Darlin Musa som var agent och därmed en stark koppling till allas våran favorit Kian Karam.

Med det så önskar vi Jesper välkommen till Världens Största Klubb. Vi ser fram emot att du stänker in en balja i finalen i Tiara 2022.

Facebook Comments Box