ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Välkommen Jabir Abdihakim Ali!

Så var äntligen den långa jakten på ersättaren till Viktor Granath över när Jabir Abdihakim Ali presenterades för VSK Fotboll. Ända sen det egentligen blev klart att Granath skulle lämnas har det spekulerats i om Jabir skulle hit, på den första träningen i början av januari så sades det inofficiellt att prislappen var för hög men det gick även rykten om att Jabir väntade ut eventuella erbjudanden från allsvenskan. I måndags tog spekulationerna ytterligare fart då Kalle Karlsson på en supporterträff bekräftade att man var intresserad av Jabir som en av en handfull spelare som var kvar i urvalet. Igår så nåddes jag av ett rykte där jag inte visste ursprungskällan att han nu var helt klar och skulle presenteras dagen efter.

Med Jabir så får VSK en spelare som är 202 cm lång, han kommer bli riktigt farlig i straffområdet med huvudspelet. VSK har två bra inläggsfötter i både Gefvert och Johansson. Med tanke på antalet mål VSK skapade på fasta sista tredjedelen av säsongen så har det vapnet nu blivit ännu vassare.

För att vara väldigt lång så är han faktiskt förvånansvärt bra 1:1 och är en av de spelarna i Ettan som lyckas oftast med sina dribblingar även om det inte är något han utsätts för speciellt ofta. Han var en av de spelarna som röde boll i boxen flest gånger i hela superettan. Han hade ett xG  på 17,6 men gjorde alltså 22 mål, vilket är bra då en bra anfallare överpresterar gentemot xG.

VSK kommer aldrig kunna ersätta Granaths målproduktion med Jabir, en rimlig nivå att förvänta sig är att han gör runt 12 mål vilket är bra för en debutsäsong. Därför är det bra att VSK har värvat Jaheem som är också målfarlig så jag tror att VSK kommer kunna göra en hel del mål.

Gällande transfersumman så har inget läckts än, men jag skulle killgissa på runt 3-400.000 kr vilket är mycket för en division 1 spelare men också inte helt orimligt för en skyttekung med långt kontrakt kvar.

Jag tycker det är dags att vi skruvar upp förväntningarna lite, det här är ett av de bästa lagen VSK har ställt upp med på pappret inför en säsongsstart i Superettan. Självklart skulle målen inte komma så kommer det vara ett tufft år, men med tanke på de spelare vi lyckats behålla och plocka in så har jag VSK har ett lag på den övre halvan, det är ett lag med lite flyt kan utmana om topp 3 med lite flyt.

Upp och Nicka Jabir!

//HL

Foto: VSK Fotboll

Facebook Comments Box