ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Vad krävs för att VSK ska bli ett topplag?

VARNING! Detta är inte text för den vanlige VSK pessimisten som tycker allt är nattsvart bör genast sluta läsa för din egen hälsa då denna text kan orsaka hjärtklappning av en optimistisk syn på årets lag. VARNING!

VSK har i stora delar satt sin trupp och det är inte särskilt troligt att vi kommer se några stora nyförvärv om det inte är någon sponsor som öppnar påsen rejält. Men vad krävs då från laget för att laget ska lyfta sig tabellmässigt gentemot föregående säsonger?

Det går ju alltid att diskutera hur många mål ett lag ska göra, men ett rimligt mål borde vara att göra minst 45 mål, historiskt har det oftast lett till bra placeringar. Defensivt vore det bra om det låg under 35 mål. Detta i kombination borde leda till minst en topp 6 placering.

Defensivt

Det ser ändå positivt ut, vi får komma ihåg att med Ribeiro i backlinjen efter skadan så släppte VSK in 9 mål på 10 matcher, vilket är väldigt bra. Då saknades Engström i sju av dessa matcher. Det finns till och med förbättringspotential om den tänkta backlinjen med Ribeiro, Engström och Adolfsson håller sig friska. Vi får inte glömma bort att Daniel Hermansson gjorde det bra i backlinjen i Engströms frånvaro så det står inte och faller helt med en skada. Är backlinjen någorlunda hel så går det att kräva att det inte ska släppas in mer än 35 mål.

Offensivt

Det stora frågetecknet är om vi har målproduktionen som krävs för att komma upp i 45 mål efter att Taha och Björndahl lämnat. Så låt oss titta lite lite djupare på detta. Det här är vad de spelare vi har i truppen producerade förra året:

Även om vi tappat spelare som gjorde 16+8 har vi spelare (Span, Björndahl, Lagerbielke, Ali) har vi fortfarande kvar spelare som gjorde 20+6. Det betyder att vi behöver hitta 25 mål någonstans.

Mittbackarna måste göra fler mål +4 mål

Vi har mittbackar med bra offensiva egenskaper, Jeppe gjorde en hel del mål i ettan och Engström och Ribeiro har båda kapaciteten i luftrummet att nicka in mål på fasta. Det är inte orimligt att förvänta sig att dessa tre spelare ska skrapa ihop fyra mål.

Fler mål från wingbacks +3 mål

Nu finns inte ytterpositionen kvar där Filip nästan varje säsong levererat nästan 0,5 p per match. I en roll som wingback kan vi anta att målskörden kommer minska men ändå öka från förra året. Han har potentialen att göra minst ett till trots ny position. Det finns även potential för Skogh att göra något ytterligare mål och då var Simon Gefvert mållös förra året. Även om wingbacks inte brukar göra så många mål går det att förvänta sig att denna trio gör minst tre mål fler än förra året.

Dusan Jajic kan göra fler mål +3 mål

Vi får ha i åtanke att Jajic anslöt sent förra året men gjorde ändå 3 mål på 16 matcher, det är inte omöjligt att vi får totalt fem mål från Jajic nästa säsong. Att förvänta oss att Olle ska leverera fler mål från sin nya roll är nog för mycket att begära, även att Simon ska göra fler än sju mål skulle vara att ta i.

Nyförvärv + 15 mål

Det troliga är att Daniel Ask och Victor Granath kommer gå in i startelvan, de hade inte värvats annars. Prodell gjorde en ganska svag säsong förra året med bara 4 mål och Videhult lyckades bara göra 1 mål, även om det är oklart hur mycket speltid dessa herrar kommer få går det att begära att de tillsammans ska göra fem mål, dvs lika mycket som förra säsongen. Om det ska gå ihop sig så kommer Granath och Ask behöva göra minst 15 mål tillsammans, detta är inte en omöjlighet då de redan känner varandra och öste in mål i Superettan. Gör Granath 10 mål och Ask 5 mål så har VSK 45 mål totalt vilket bör räcka till en bra placering.

Slutord

Ett exempel på hur målskörden skulle kunna se ut för en bra placering.

Det är inte en omöjlighet att trots att VSK tappat viktiga spelare ändå kan göra en bra säsong, det finns utrymme vissa spelare ska kunna höja sig och att nyförvärven gör tillräckligt bra ifrån sig. Med lite flyt så kan laget göra 45 mål eller kanske tom mer. Är ändå rätt övertygad om att defensiven finns där om backlinjen är skadefri, även vid någon enstaka skada så levererade vi bra förra året och har potential att göra det ännu bättre.

Facebook Comments Box