ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Fördelning av veckodagar i spelschemat

Igår presenterades spelschemat och det konstaterades att för Superettan var det vissa klubbar som hade väldigt få helgmatcher de första 13 omgångarna. Framförallt drabbades Halmstads BK och Örebro SK som fick få matcher på helgerna. Men även på annat håll gnälldes det om att vissa lag har större fördelar än andra. För att reda ut lite kring detta så har det i denna artikel skapats för att reda ut lite hur det faktiskt sett ut historiskt de senaste 20 åren.

Bilden ovan beskriver hur speldagarna fördelades och det kan tyckas att Örebro/Halmstad fick onormalt många matcher på vardagar.

Vilken speldag och tidpunkt som är den bästa för att locka publik är nog olika beroende på klubb, men tar vi ett publiksnitt sen Superettan startades så är veckodagar en bättre dag för att locka publik. Även för Allsvenskan är lördagar en av de dagarna som lockar minst antal publik. För VSK är lördagar och söndagar en av de sämsta dagarna publikmässigt

Så varför klagas det då om vardagar lockar mer publik? För många kärnsupportrar handlar det inte bara om att gå på fotboll, det är en uppladdning innan där man träffar vänner. Är det dessutom en bortaresa så kanske det inte är möjligt om matchen sker en vardag speciellt om matchen är flera timmar bort.

Men det finns också ett problem med dessa siffror, då många stormatcher är utspridda på veckans dagar och tenderar hamnar på vardagar är det en risk att det inte riktigt går att jämföra vardagar kontra helger. Ta derbyna i Stockholm mellan AIK, Hammarby och Djurgården som ett exempel. Publiksnittet av dessa påverkas nämnvärt av matchdag då det ändå kommer ändå mycket folk, men när matcherna flyttas till en vardag drar dessa upp publiksnittet för just vardagar då dessa spelas 71% av gångerna på vardagar jämför med övriga Allsvenskan som snittar 48%.

Det finns även klara skillnader på vilka lag som oftast spelar på vardagar kontra helger.

Tabellen ovan visar hur lagens matcher fördelas utifrån speldag, det är tydligt hur det skiljer sig åt mellan olika lag och vissa lag nästan en 50/50 fördelning mellan matcher på vardagar och helger kontra andra som har en klar övervikt mot helger. Både Örgryte och GAIS har en hög andel matcher på vardagar, men delar också arena med IFK Göteborg vilket gör att de inte kan välja dag hursomhelst. Örebro har under sina tre tidigare säsonger i Superettan varit ett av de lag som haft flest andel matcher på vardagar, även Jönköping Södra, Landskrona och Sirius har haft en större andel matcher på vardagar än på helger. Men skillnaderna är stora och det tycks som mindre publikstarka lag oftare kör matcher på helgerna.

Vårat kära VSK har historiskt haft en ganska normal fördelning, i år så är vi dock en av de klubbar som fått flest matcher på helgerna kontra övriga. Men det är också endast de första 13 omgångarna.

När man tittar på dagarna från Allsvenskan så finns det liknande tendenser att de mindre publikstarka lagen får spela på helgerna.

Om vi då tittar på Örebro och Halmstad som varit föremål för debatt som hade extremt få helgmatcher de inledande matcherna så har Halmstad tidigare år haft ovanligt många helgmatcher med 73% i Allsvenskan och mer normala 58% i Superettan men har nu på de inledande omgångarna fått väldigt få helgmatcher mot vad de är vana med. Även Örebro fick som sagt få helgmatcher i år och det har de haft de tidigare åren i Superettan.

Tittar man på publiksiffrorna på dessa dagar utifrån speldag så finns det en tendens att de har haft mer publik på vardagar.

Utifrån dessa siffror är det inte omöjligt att klubbarna medvetet sökt just matcher på måndagar och tisdagar för sina hemmamatcher och det är fullt möjligt att lagen de mött har resonerat likadant.

Som vi har förstått från VSK har grönvitt försökt få sina hemma matcher sent på söndagar eller måndagar, vilket resulterade i en måndags match tre söndagsmatcher som börjar 13.00. Även om det blev rätt dag på fyra av sex matcher är inte tidpunkten den bästa då det riskerar att krocka med många andra aktiviteter som sker på helgerna.

Så hur bestäms då speldagarna? Som vi har fått det berättat av Mats Enquist som är general sekreterare på SEF så fungerar det som följande. Det är SEF som bereder ett förslag med klubbarna till SvFF Tävlingskommité, här tas det rimlig hänsyn till polis och TV men att det är i slutändan SvFF Tävlingskommité som fastställer beslutet.

Slutord

För klubbarna tyckts det vara bättre publiksiffror på vardagar, även om det finns en risk för en bias eftersom många ”stormatcher” tenderar att hamna just på på vardagar och drar upp publiksiffrorna dessa dagar. Detta tillsammans med de kommersiella intressena från TV gör att många matcher hamnar på vardagar istället för helger. För en levande läktarkultur som uppmuntrar bortaföljen skulle det bästa vara om matcherna spelades på helgerna, speciellt borde vardagsmatcher med längre resor än 20 mil undvikas då det i praktiken blir svårare för supportrar att åka på borta resor. Även på helgerna borde starttiden 13.00 undvikas, en anledning att det är lägre publiksiffror på helgerna är att det är många ungdomslag som spelar samtidigt och det skulle locka mer publik om bara matchstart flyttades till 17.00 men nu är det ganska få lag som har sen matchstart på helgerna.

Facebook Comments Box