ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Tre poäng skapar andrum inför Hammarby

Det tog fem matcher innan VSK gjorde sina första mål och tog tre poäng, på något sätt lite typiskt VSK. Alltid är känslan att sportklubben är värd så mycket mer än det det som sker på plan, fyra 0-1 käftsmällar på rad och ändå står vi upp.

Efter Mjällby matchen kände jag att det var en glädje över tre poäng som var något utöver det vanliga, det märktes framförallt på Simon Johansson direkt gick mot ståplats med ett oerhört stort leende på läpparna, hur det var oerhört många känslosamma ansikten på ståplats och måste ha varit mycket pollen i luften trots kylan. Vinsten var inte bara tre poäng utan en belöning för allt skit som hänt i klubben sen sist vi var i Allsvenskan. Tre poäng var ett tecken på nu är vi här och vi kan vinna!

Trots inledande förluster har jag ändå imponerats av det inledande spelet, VSK är inget lag fyllt med stjärnor men har spelat jämnt mot Malmö FF och i övriga laget varit det bättre laget. Men det är också väldigt svårt och peka ut stjärnorna i VSK, när laget vinner är det många spelare man tycker har varit bra och det tyder på ett starkt kollektiv. Det är ett lag lätt att ta till sig, de spelar ett roligt och underhållande spel och nu saknas bara målen så kommer poängen komma.

Den starka defensiven är nyckeln till det hela, fem omgångar in har bara Malmö FF släppt in färre mål och VSK tillsammans med Sirius och Mjällby är de enda som släppt in fem mål. Jag hoppas verkligen att målskyttet kommer igång nu när Offia och Diabate fått göra sina första mål. För kommer den igång kan detta bli en väldigt rolig säsong!

Näst på tur väntar Hammarby och sist VSK mötte dem var i cupen och då blev det som sagt en 2-1 seger, helt rättvist till VSK. Det som är intressant är att Hammarby har mött delvis samma lag som VSK, Malmö (2-0 förlust), Elfsborg (3-0 vinst) och Halmstad (2-1 förlust), utöver detta har de mäktat med en seger mot Kalmar (3-1) och en förlust mot BK Häcken (2-1). Nu har jag inte sett alla deras matcher men enda matchen de var utspelade var nog mot Malmö FF, övriga verkar ha varit jämna historier till Hammarbys fördel.

När jag pratade med Kalle Karlsson inför matchen menade han att när VSK vann mot Hammarby så hade de inte hunnit spela ihop sig med sin nya tränare men nu har de fått fler matcher under västen. Men han avslutade också med att det har även VSK fått.

Med tanke på att VSK ändå spelat bra i samtliga matcher och nästan kunnat skaka om Malmö FF så tror jag vi har bra chanser även på tre poäng. Så vitt jag vet finns det inga tongivande skador i VSK lägret medans Hammarby verkar sakna både Erabi och Vagic.

Sen mötet i Svenska Cupen har VSK förstärkt med Mikael Marques, Isak Jönsson, Julius Johansson och Jens Magnusson. Av dessa är det främst Mikael Marques som utmanat om en startplats och frågan är om han kommer få chansen mot Hammarby?

Tycker det ska bli intressant och se startelvan inför imorgon. Det är för mig i alla fall oerhört jämnt mellan Fagerström och Brattberg. När det kommer till antalet insläppta per match så ligger båda på 1 mål per match och skillnaden just nu är väll att Brattberg gjorde en klassinsats mot MFF. Jag tror dock att det blir Fagerström som får chansen och att vi försöker ha två målvakter igång. Med samma motivering tror jag att Marques kommer få starta på Herman Magnussons bekostnad.

Med tanke på hur Henry Offia tog för sig mot Mjällby tror jag det finns stora chanser att han kommer få starta. Nu har Matheo Ahlinvi bara fått starta där och frågan är om han kommer få ta Patric Åslunds plats? Tycker det är lite klurigt, just därför att Åslund/Ahlinvi var i mina ögon väldigt bra mot Hammarby sist vi mötte dem. Har svårt att se att Ahlinvi skulle kunna peta Simon Johansson, då han är väldigt samspelt med Simon Gefvert. Någonstans landar jag ändå i att Ahlinvi kommer få chansen för Åslund på mitten, någon gång kommer vi behöva testa honom på den position vi värvat honom för. Offensivt så tror jag det blir som sist mot Hammarby att Ibrahim Diabate kommer få starta på topp.

Ska jag gissa på en elva så tror jag

Fagerström

Maruqes, Nsabiymva, Douglas

Gefvert, Ahlinvi, Linday, Larsson

Johansson, Diabate, Offia

//HL

Facebook Comments Box