ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Svensk transfermarknad håller på att förändras

Den senaste tiden har unga talanger gått för hiskeliga summor, Lucas Bergvall lämnade för en affär över 100 miljoner och även Kusi-Asare som lämnade AIK för 60 miljoner. Det är ett skifte i vilka summor svensk fotboll kan inbringa på transfermarknaden och även om jag tror att det bara är en handfull klubbar just nu i Sverige som kan landa de summorna så kommer det få en stor påverkan hur alla klubbar agerar.

Det finns nog flera anledningar till att priserna dragit iväg, när jag pratade runt igår fick jag några olika förklaringar. En som nämndes var att klubbar i Norge och Danmark har lett vägen och en annan är att klubbarna generellt har bättre ekonomi idag och inte nödvändigtvis måste sälja vilket gör att man får bättre betalt. Kombinationen att vissa klubbar växt ekonomiskt och inte alltid behöver sälja samtidigt som granländerna fått bra betalt har letat sig till Sverige.

Sen har jag en tredje spaning på varför just unga spelare får bra betalt, det är att det finns en regel som heter homegrown player inom UEFA som även tillämpas på Premier Leagues m.flr för att skydda den lokala fotbollen. Det är att truppstorleken får vara max 25 spelare varav minst 8 spelare måste vara inhemska, dvs homegrown. För att vara det så måste du spelat fotboll i 3 år vid årets slut det år du fyller 21.

Detta gör att storklubbar i Europa inte bara kan köpa de bästa spelarna i världen, man måste även ha inhemskaspelare. Men eftersom du kan värva en 18 åring och den hinner spela 3 år i den lokala ligan så är det extra intressant att värva dem innan de fyller 18.Tittar du för Tottenham hur de registrerade sin trupp inför denna säsong var det precis 8 spelare som klassades som homegrown, det här är en utmaning för de riktigt stora drakarna.

Lucas Bergvall fyllde 18 i början av februari, det är en exceptionell talang men jag är rätt övertygad om att det finns en prisdipp mot vad han hade gått denna sommar kontra vinterfönstret 2025 då han längre inte skulle uppfylla kriteriet att kunna bli klassad som homegrown enligt UEFAs regler.

Tycker tendensen den senaste tiden är större klubbar nu börjar leta på den svenska marknaden, men det är mest på de spelarna som är väldigt unga. Inte så att du ser Premier League eller Bundesliga vara ute efter 19 åringar i Allsvenskan.

De höga priserna som vissa klubbar nu lyckas få kommer så klart påverka hela Allsvenskan, även på spelare som är över 18 år. Men ska du få de riktigt exceptionellt höga priserna så kommer det vara på de spelare som är 18 år eller yngre.

För redan nu börjar publik och marknadsintäkter bli sekundärt för många klubbar, det är transfer intäkter som kommer vara den stora inkomstkällan. Min första spaning är att jag tror att de klassiska storlagen med stor publik kommer bli utmanade av andra lag som är bra på att sälja spelare. BP ligger nära till hands men jag är helt övertygad om att andra mindre lag som lyckas få fram rätt talang kommer kunna springa om i hierarkin. Ser det inte som ett omöjligt att BP kommer bli Göteborgs BK Häcken som är den klubb som har mest sportslig framgång bara tack vare att de kan få större intäkter på transfermarknaden.. Skulle jag vara lag till 08 supporter skulle jag vara genuint orolig av BPs framfart. För vad händer den dagen BP slutar släppa talanger till AIK/Hammarby/Djurgården och säljer dem direkt till Europa och tar hela kakan själv?

Det här kommer få effekter, jakten på talang kommer öka för att kunna hamma hem den stora jackpotten. Men jag tror också de ekonomiska riskerna i Svensk Fotboll kommer öka, vad händer om du inte lyckas sälja spelare för 40 miljoner varje år eller ännu värre åker ur Allsvenskan. Jag tror därför att om sådär 3-4 år så kommer vi kunna se klubbar som har riktigt stora ekonomiska problem för att de skaffat sig för stor kostym på grund av några få bra år. Jag tror vi fick en försmak gällande ÖFK men det kommer att hända fler lag och i en större omfattning när man inte klarar av att skala ner i tid när pengarna uteblir.

För om ett lag får 40-50 miljoner via transfer intäkter eller ett oväntat europa cup spel. Det är inte bara att växla upp och tro att man kan upprepa det hela. Utöver dyrare spelare kommer man också låta organisationen växa och uteblir då intäkterna av någon anledning, tex pga dåliga värvningar så kommer det få katastrofala följder.

Som VSK tycker jag man ska ta sig en funderare vad allt detta innebär, man måste vara försiktig samtidigt som man satsar. En konkret effekt är att det kommer vara viktigare att säkra kontrakt med 15 åringar än 18-19 åringar. Förmågan att hitta talang och utveckla den är nyckel, en ekonomisk satsning på akademin ska inte underskattas vilken påverkan den kan ha på sikt. Det här måste vara separat från A-lagets budget som är för att prestera här och nu, VSK måste agera tidigare än vad man gör idag.

Även rekrytering och utveckling i A-laget ska inte underskattas, vi har Kalle Karlsson och Alexander Rubin idag som visat en exceptionell förmåga att hitta spelare och utveckla dessa. Hur lätt kommer det vara att ersätta dem om de skulle försvinna? Jag tror det är väldigt svårt och därför borde vi trots att vi förlängde kontraktet nyligen med två år säkra upp dem på en längre tid med ett bättre kontrakt. Tränar/Sportchef löner är småpotatis mot vad transfer intäkter kommer generera men nyckelkompetens som är svår och hitta. Bara kolla på tränarlistan vi haft de senaste 120 åren.

I de två kommande transferfönstrena kommer vi se affärer i storleksordningen vi inte är vana med. Tror totalsumman kommer vara i klassen av tiotals miljoner. Bästa sättet att få kapitalet att växa och öka sin konkurrenskraft är att investera i akademin och A-laget. Samtidigt kommer klubben utsätta sig för större risker när man drar på sig en större kostnader. Det här kommer vara en oerhörd svår balansgång att hantera. Framförallt kommer det vara en utmaning att kunna dra i handbromsen vid svårare tider.

Jag gillade ÖSK som nyligen tog fram en tio årsplan där de kaxigt sa att man har som målsättning att sälja spelare för 100 miljoner. Det här kommer de göra genom att de har tagit fram vägledande principer som de kommer agera efter för att uppnå detta. En del i detta är en tydlig satsning på akademin.

Även om det kan vara farligt att utlova att man ska sälja spelare för 100 miljoner gillar jag verkligen att de tagit fram just vägledande principer hur de ska agera kring akademi och spelarrekrytering. Det här kommer ge effekt om de lyckas hålla sig till dessa principer.

Nu när transfermarknaden håller på att ta fart ordentligt så finns det goda förutsättningar för klubbar att kunna klättra i en sportsliga stegen, det gäller dock att ha en god ekonomi och inte tvingas sälja, att man har en sportslig ledning som kan hitta och utveckla talang samt en bra akademi samt en tydlig strategi hur man ska agera med de medel som kommer in. VSK är inte där på alla punkter men har goda förutsättningar för att kunna få det.

Har man dessa saker kan även mindre klubbar börja klättra i hierarkin.

//HL

Facebook Comments Box