ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Svåra och slå

Serien och långt och allt är hända och allt det där, men just nu är VSK serieledare i Superettan! Det är en otroligt skön känsla efter alla åren av ren misär.

Ärligt talat, jag vet inte om VSK är det bästa laget i serien trots att vi leder. Sett till varje enskild match kan jag tycka att både Öster och GAIS dominerat mer än vad VSK har gjort, jag tycker de har kört över sina motståndare i fler matcher men det har inte lett till fler poäng för dem. Utsikten har lika många poäng till VSK, men har också några fler topplag kvar att möta än övriga lag i toppen.

Styrkan hos VSK gentemot de övriga lagen är kanske inte att de dominerar varje match, utan att det finns en stabilitet som de andra lagen inte har just nu. Flera gånger i år har VSK när som de i måndags gjort en dålig första halvlek så klev man ut i andra och är det bättre laget och avgör matchen. Det märks att laget är trygga med varandra.

Jag tror det har med att VSK har den bästa defensiven. Även när VSK spelar dåligt så blir det få insläppta mål. Efter åtta omgångar har man bara släppt in 4 mål, varav 2 av dessa skedde mot Jönköpings Södra. I hela fem matcher har Anton Fagerström hållit nollan tillsammans med en helt fantastisk backlinje. Det ska mycket till om VSK kommer förlora en match och gör man bara mål så är det troligt att man vinner. Få insläppta mål är viktigare än en stark offensiv.

VSK har gjort 12 mål, det är för att vara i serieledning vid den här tidpunkten en relativt låg målproduktion för en serieledare. Men det finns också potential att det ska bli fler mål, Jabir har nu gjort sin första start men det är lätt och glömma bort att han redan har gjort 1 mål och 2 assist på blotta 217 minuter, det är 72 minuter speltid mellan varje poäng. Simon J och Jaheem har gjort poäng i varannan match vilket är oerhört starkt.

Vetskapen om att det är oerhört svårt att göra mål på VSK kommer sätta motståndarna i bryderier om hur mycket risk vågar de ta i sitt offensiva spel när de vet att ett enda insläppt mål förmodligen innebär förlust. Jag skulle gissa att tendensen i många matcher i år kommer fortsätta vara mål snålt i halvtid och sen gör VSK en bättre andra halvlek. Vi kommer fortsätta vinna väldigt många matcher i år på grund av detta.

Svåra och slå! Det kommer räcka långt, hur långt återstår att se.

/HL

Facebook Comments Box