ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: Mjällby AIF – en första genomgång

Då var turen kommen till att börja bekanta oss med nästa års motståndare för VSK Fotbolls del. Det blir en skön mix av lag från Trelleborg i söder till Dalkurd i Gävle. Alla lagens förutsättningar är olika och vi tar det första spadtaget här för att bena ut skillnader och likheter.

Det blir i det här läget ingen avancerad analys utan vi tittar på de 13 spelare som spelat mest i laget under 2018. I tabellen ser vi deras ålder, hur många mål de gjort, kontraktslängd och position. Vi kommenterar lite om de viktiga spelarna och om laget. Sist presenterar vi också arenan så att ni vet hur det ser ut när ni ska åka på bortamatchen nästa år.

 

Spelare

Andreas Birgersson var en riktig värvningsbomb när han i somras köptes loss av Mjällby från Lunds BK. Vid den tidpunkten hade han gjort 16 mål och 7 assist för sitt Lund och ledde skytteligan i Div 1 Södra. Andreas får väl vara ett bevis på att det inte bara är att byta lag så blir allt som vanligt. Under hösten har Andreas bara gjort 1 mål för sin nya klubb trots att han spelat ganska mycket. Nu får han en vintersäsong på sig att komma in i laget. Nästa år får vi räkna med att han blir en farlig målskytt för sitt nya lag.

Bubacarr Jobe är den lille (1.67) målfarliga mittfältaren som i år har gjort 16 mål från sin position som vänstermittfältare i Mjällbys 4-4-2 system. Det är så klart extremt bra då han inte är wingback eller ytter utan en mer klassisk vänstermittfältare. Bubacarr anslöt från Skövde inför årets säsong. Mjällby fick upp ögonen för honom tydligen och i den miljö som Mjällby erbjuder har han utvecklats ordentligt. Annars härstammar Bubacarr från Gambia men kom till USA som 16-åring och blev där adopterad. Hans fotbollsliv i USA var dock problematiskt pga olika visumregler (läs om det här). Detta problem gjorde att han hamnade i Sverige och han kan nu få glänsa på planen i Superettan med sin teknik och snabbhet.

David Löfquist är den centrala mittfältaren som har hunnit blivit 32 år gammal. Han är Mr Mjällby då han under hela sin seniorkarriär representerat klubben, utan avbrott. Han har varit med under åren i Allsvenskan både på 00-talet och 10-talet och sen i Superettan. Nu har han följt med laget ned och vänt i Div 1 och han besitter en rutin som är ovärderlig för laget. I år var han en av lagets mest spelade och han har en given plats på mittfältet. Han har kontrakt även nästa år och hans rutin kommer hjälpa Mjällby på många sätt.

Annars har Mjällby sett oerhört starka ut i årets Div 1-serie. De vann den hotat och förlorade bara 3 matcher och hade 12 poäng ned till lag nummer två i serien. Kontraktsläget ser bra ut för klubben med alla de viktiga spelarna under kontrakt även nästa säsong. En jobspost är dock att man redan i somras tappade försvarstalangen Jesper Löfgren till norska Brann.

Laget tränas nu och nästa år av Milos Milojevic. Milos fick ta över i somras från Jonas Andersson som sa ifrån sig tränaruppdraget av personliga skäl.

Klubben

Klubben har som målsättning att så snart som möjligt spela i Allsvenskan igen. Man har varit där totalt 14 år i klubbens historia, senast säsongen 2014. Klubben har de ekonomiska musklerna för att lyckas. Man har spenderat över 12 miljoner i Div 1 de senaste åren och när man var i SE senast 2015 hade man kostnader på mer än 25 miljoner. Man kanske inte kommer vara en toppkandidat redan nästa år i Superettan men det kommer inte ta länge förrän klubben är och nosar på Allsvenskan igen.

Arena

Mjällbys Arena heter passande nog Strandvallen och ligger mycket vackert precis vid havet på Listerlandet. Arenan stod klar 1953 och har byggts till i omgångar. Idag tar den in 6 500 personer och underlaget är gräs.

 

Facebook Comments Box