ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Supporterrörelsen blir allt mer politiskt aktiv

När supporterrörelsen i olika former har känt sig vara under hot, har den också visat en exceptionell förmåga att organisera sig. Första riktiga gången var när 51% regeln utmanades men tack vare aktivt kampanjande så lyckades den regeln behållas. För några år sedan var det Villkorstrappan som utsågs till det stora hotet. Efter ett lyckat lobby arbete och offentlig debatt så togs den sedan bort. Men frågan är inte om man tagit det till en ytterligare nivå nu.

Det senaste året har det handlat om VAR, vilket många supportrar ser som ett hot mot Svensk fotboll med alla långa avbrott. SvFF har aktivt börja arbeta för att införa VAR, bland annat gjort tveksamma statistiska undersökningar via lobbyister för att försöka visa att svenska folket minsann för VAR. Det har lett till en massiv mobilisering där supportrar som även är medlemmar i föreningarna sett till att sin klubb inte bara tar ställning mot VAR utan de även ska aktivt ska arbeta emot detta.

I dagens avsnitt av Tuttosvenskan kan man höra hur GAIS och IFK Göteborg tillsammans med supportrar organiserat sig för att driva igenom ett beslut på distriktets årsmöte. Genom att kartlägga hur många som brukar dyka upp på årsmötena och därmed hur många röster de behöver på årsmötet för distrikten för att driva igenom VAR. Via kontakter i supporterleden där de själva eller känner någon som är aktiv i andra föreningar så har de berättat och informerat om sin syn och uppmuntrat dem för att ta ett ställningstagande för VAR eller lägga ner sin röst på årsmötet om de inte har någon åsikt. I tisdags så var årsmötet och det blev ett överväldigande ställningstagande att Göteborgs FF aktivt ska arbeta emot VAR. Utan de förberedelser de hade gjort hade förmodligen annars aldrig skett.

Veckan innan hade Stockholms FF också ett årsmöte där motsvarande fråga skulle behandlas efter att Djurgårdens IF, Hammarby IF och AIK också drev frågan att deras förbund skulle arbeta emot VAR. Det röstades ner och där var IF Brommapojkarna som var drivande i debatten mot denna motion. Efter en lång debatt så röstades motionen ned. Under mötet så kom företrädande för BP med anmärkningsvärda åsikter hur denne trodde inte att representanterna för storklubben faktiskt tyckte detta själva.

Detta tog så klart skruv bland supportrar och efter några veckor där VSK varit den klubb som utmålats som mest supporterfientlig riktades blickarna nu mot BP. Med detta ska det även minnas att det var BP som nominerade Fredrik Reinfeldt till posten som ordförande för SvFF, ett val som var väldigt kritiserat inom supporter rörelsen.

Allt denna kritik har nu lett till att Black Army i AIK har gått ut och sagt att de uppmanar till en bojkott av deras bortamatch mot BP i omgång 2 i Allsvenskan. Ett stort slag med tanke på att BP flyttat matchen från Grimsta till Tele2. Det är inte helt omöjligt att detta sprider sig till andra lag och skulle de stora följena bojkotta i BP så är det miljoner i intäkter som försvinner.

Tendensen är tydlig att supporter rörelsen genom att vara medlemmar i sina föreningar aktivt börjar kräva att klubben tar ställning i olika frågor, ett exempel är på kommande årsmöte för Hammarby IF där en medlem föreslår att klubben aktivt ska verka för att Fredrik Reinfeldt avsätts som ordförande för SvFF. Jag tror att vi kommer få se liknande motioner lämnas in där klubbarna aktivt ska arbeta i olika riktningar i fotbollspolitiska frågor.

På kommande årsmöte ska frågan om VAR behandlas. Det är den första riktiga ställningstagandet VSK som klubb kommer fatta sen vem vet när. Ett beslut som kommer få nationell uppmärksamhet oavsett vilket beslut VSK fattar.

Jag är helt övertygad om att vi kommer få se mer motioner där VSK kommer uppmanas ta ställning i olika frågor. Ett exempel skulle kunna vara att VSK inte skall spela musik vid mål eller hur arenan ska utvecklas. Jag ser bara positivt på denna utveckling att det fattas tydliga ställningstaganden om olika saker i stort och smått. För detta kommer stärka medlemsdemokratin genom att fler gå på årsmöten och formar vad VSK ska stå för.

//HL

PS. Se till att supportrar bjuds in i möten där arenafrågan diskuteras, det är ändå de arenan är till för. DS.

Facebook Comments Box