ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: Stor genomgång och analys av alla lagens prestationer

Då har vi spelat en sjättedel av matcherna i årets säsong av Superettan och det börjar bli dags att ta sig en titt på hur lagen har presterat så här långt i serien.

Hur kan man veta om ett lag gått bra eller dåligt så här långt? Ja, det beror ju lite på vilka förväntningar man har på lagets prestationer och vad laget har för kapacitet att leverera resultat på en viss nivå.

I den här analysen tittar vi på tre datapunkter som vi tror är av intresse för att säga något om lagens prestationer fram till nu. Vi ger också lagen ett betyg med +/0/- beroende på hur vi tycker de presterat utifrån vara datapunkter. Ett plus indikerar att vi tycker att laget gjort det lite bättre än förväntat, en nolla att de levererat enligt förväntningarna och ett minus att de ligger under våra förväntningar.

Det vi tittar på först är förra säsongens prestation till och med omgång 5. Genom det får vi en jämförelse hur man klarade starten på serien i fjol.

Vi tittar också på resultaten av årets försäsong då den säger någonting om hur väl förberett laget klev in i seriespelet.

Till sist tittar vi på vilket motstånd man mött så här långt i serien. Det skiljer sig mellan lagen. Vissa har mött flera topplag medans andra har haft en lättare start med många bottenlag på menyn.

Första tabellen är lagens poäng efter 5 omgångar 2018 jämfört med poängen i år. Till höger i tabellen är också slutplaceringen 2018 redovisad.

Vi kan direkt konstatera att hälften av de 10 lag som är kvar sen förra säsongen har plockat fler poäng i årets serie, hälften har plockat mindre. Vi har också en direkt indikation på frågan om årets serie är ”lättare” eller ”svårare” än förra säsongens.

I fjol tog de 10 lag som också spelar i årets serie totalt 66 poäng på de fem första omgångarna. I år är siffran 75 poäng. Det innebär att man i år har tagit 12% mer poäng än i fjol. Det indikerar att serien är lite lättare i år och allt annat lika ska du i genomsnitt ta 12% fler poäng i år om du spelade i serien förra året.

Nedanstående tabell kommer från en av våra tidigare analyser och visar på hur väl årets SE-lag presterat under årets försäsong. Det som är intressant är kolumnerna till höger som tittar på poäng och förväntade poäng och differensen däremellan. Uträkningen är uppbyggd så att vi tittar på vad alla lag i serien har presterat på försäsongen mot olika motstånd. Sen tittar vi specifikt på de enskilda lagen. Då kan vi se att vissa lag har presterat mycket bättre än sina seriekonkurrenter mot likvärdigt motstånd, andra har presterat mycket sämre.

I tabellen kan vi se att de 6 första lagen har överpresterat jämfört med sina seriekollegor mot likvärdigt motstånd, deras differens är positiv. Vi ser också att de fyra sista lagen i tabellen saknar många poäng, de är missade poäng som deras kollegor i serien har tagit mot liknande motstånd.

I den sista tabellen ser vi hur lagen har mött varandra så här långt i serien. Här får vi en känsla för om ett lag har haft en tuff öppning eller en lättare sådan.

Då börjar vi gå igenom lagen

Varbergs BoIS (+)

Varberg har förstås öppnat strålande jämfört med fjolåret. Man har tagit nio fler poäng och är så här långt seriens stora sensation. Laget har tippats i botten av serien men det är ett lite obegripligt tips då man på försäsongen tagit de poäng man ska jämfört med hur seriekollegorna försäsongspresterat. Om man bara tittar på den statistiken borde man vara ett mittenlag. Till sist konstaterar vi att Varberg har haft relativt enkelt motstånd så här i inledningen av serien. Man har bara mött ett topplag, övriga är i mitten och på nedre halvan i tabellen.
Slutsats: Laget har gått mycket bättre än i fjol och har även slagit sin placering i försäsongstabellen. Givet att de nästan bara mött enklare motstånd kanske poängtappen kommer nu när de möter fler lag på övre halvan av tabellen.

IK Brage (0)

IK Brage har tagit ungefär lika många poäng som i fjol vid samma tid. Det är ett gott betyg då man började sensationellt bra då som nykomling. Brages försäsong var fylld av skador och problem med försvarsspelet vilket gör att de ligger på minus i förväntade prestationer där. Det tycks man nu ha rättat till och presterar på samma nivå som ifjol. Laget har mött två topplag och tre botten dito. Poängen har kommit mot bottenlagen i första hand.
Slutsats: Brage presterar ungefär som i fjol och förväntat utifrån tillgänglig data. Nog kan laget nå en bättre placering i år då serien är något lättare och slagkraften i laget gör att att man kommer att ta lite fler poäng av den anledningen.

Örgryte IS (0)

ÖIS har mindre poäng än fjolårets inledning trots lättare serie och 3 hemmamatcher i år mot 2 i fjol. Samtidigt ligger man före sin placering i försäsongstabellen där man gått lite bättre än förväntat. Man har mött två bottenlag som man slagit och 3 i tabellens övre halva där resultaten varit blandade. Man har kvar att bevisa sin kapacitet mot de allra bästa lagen.
Slutsats: ÖIS gjorde en riktigt bra inledning på serien i fjol, något som man inte upprepat i år, inte poängmässigt i alla fall. Man har slagit de lag man ska men inte övertygat mot de bättre. Försäsongstabellen kanske anger lagets egentliga slagstyrka i år.

Västerås Sportklubb (+)

Laget har gjort en stark försäsong och presterat bättre än de flesta av sina seriekollegor mot liknande motstånd. Man har dessutom bara mött topp 10 lag än så länge i serien, varav två topplag som man plockat fyra poäng av.
Slutsats: Helt klart en stark inledning av VSK. Hade laget inte varit nykomlingar hade man inte fått något (+) då det man visat upp är förväntade prestationer. Men man får (+) för att man ändå har mycket att lära av serien och lagen som spelar där. Förväntansmässigt ska vi räkna med att man upprepar den här typen av prestationer serien igenom och återfinns på tabellens övre halva i höst.

Norrby IK (0)

Norrby har tippats i de nedre delarna av serien, vilket vi tror är fel utifrån den data som finns tillgänglig. Man har ungefär samma inledning i serien i år som i fjol, vilket är förväntat då försäsongen var stabil. Man presterade som ett mittenlag i serien förväntas prestera där och man visade hög kvalité mot tex AIK. Så här långt i serien har man mött lag över hela tabellen, en medelsvår öppning med andra ord.
Slutsats: Norrby kommer med stor sannolikhet att vara ett mittenlag i årets serie, alla prestationer hittills under året tyder på det.

Jönköpings Södra (-)

J-södra har gjort en klart bättre inledning på årets säsong jämfört med fjolårets. Alla kanske borde vara nöjda, men så är inte fallet. Skillnaden stavas förstås förväntningar. Klubben överpresterade allra mest på försäsongen sett till alla årets SE-lag och gav sken av att vara riktigt vassa. Då är så klart en nuvarande 6:e plats i serien kanske inte vad man räknat med. Dessutom har laget mött relativt lätt motstånd så här långt i serien, med bara två av lagen på den övre halvan av tabellen.
Slutsats: Laget har blandat och gett och man förtjänar sin nuvarande placering. Hur det kommer att gå i framtiden? Ja, vi tror att det blir bättre men det finns en osäkerhet i den bilden då man måste visa världen att man kan slå topplagen, något som återstår att bevisa att man klarar av.

Degerfors IF (0)

Degerfors är sig lika på alla sätt. De har tagit samma antal poäng som i fjol. De hamnade mitt i försäsongstabellen där de presterade i det närmaste på pricken vad ett lag i årets SE förväntas göra som ska vara i mitten. De har haft ett medelsvårt motstånd så här långt i serien med ett topplag och sen fallande ned till att ha mött ett bottenlag.
Slutsats: Degen fortsätter enligt tidigare års prestationer med att vara ett klassiskt mittenlag. Att man skulle avvika mot detta i år får anses osannolikt. Prestationerna så långt i år talar tydligt för att så kommer att bli fallet.

Brommapojkarna (0)

BP gick bra på försäsongen och slog de lag man skulle. I serien har det gått tyngre och man har ännu inte hittat förmågan att slå seriens bättre lag. Man har mött två Topp 4 lag och förlorat. Segrarna har kommit mot bottenlag. Placeringen mitt i tabellen speglar väl lagets förmåga just nu.
Slutsats: BP är ett lag för mitten till övre halvan i tabellen utifrån hur man spelat under året. Lite talar för att det kommer att ändras under säsongen.

Trelleborgs FF (0)

Trelleborg rosade inte marknaden under försäsongen, även om man kanske inte gjorde någon katastrofal insats. Det var bara allmänt lite svagt och under förväntningarna från supportrarna och fotbollssverige. Man har haft en av de tuffaste öppningarna på serien sett till att man mött tre av topp 5 lagen. Man har tagit några poäng av dem så förmågan finns till att kunna ta poäng av alla lag.
Slutsats: Laget presterar som förväntat, även om det är under vad alla kanske trott givet statusen som ex-allsvenskar. Laget lär fortsätta på den här nivån om man inte börjar använda sina miljoner i sommarfönstret, då kan förutsättningarna förändras.

Mjällby AIF (0)

Laget har allmänt tippats att åka ur serien med dunder och brak. Den är en prediktion det inte finns stöd för i data utifrån hur laget presterade på försäsongen. I dessa matcher presterade man enligt förväntan mot vad ens seriekollegor gjorde mot liknande motstånd. Nu återfinns man på en tionde plats i tabellen men då har man också haft den tuffaste öppningen av alla lag i serien där man mött 4 av topp 7 lagen. Man har slagit två av dem, vilket indikerar att man tar poäng man förväntas ta som det mittenlag man är.
Slutsats: Mjällby kommer sannolikt inte att åka ur utan kommer fortsätta ta poäng, framförallt på hemmaplan. Det kommer att räcka till en trygg placering någonstans i tabellens mitt eller strax därunder.

GAIS (0)

Gais har öppnat årets säsong svagare än i fjol. Sex poäng nu, åtta då. Skulle det varit samma prestation i år skulle man haft nio poäng då serien är något lättare. Försäsongen var svag med nästan 5 poängs underprestation mot vad andra lag i serien mäktat med mot liknande motstånd. I serien har man haft ett relativt enkelt schema så här långt med ett topplag, sedan lag från plats 8:a och nedåt som motståndare. Det kommer komma många tuffa fajter för Gais där man har att bevisa att man klarar av att ta poäng.
Slutstats: Sammantaget har Gais presterat som förväntat. Klubben ska vara glada om man kan återfinnas ungefär där man är i serien just nu i slutet av året. Mer troligt, givet hur man presterade i fjol och motståndet man mött så här långt, är att man går mot sin prestationsnivå man hade under försäsongen, vilket betyder kvalplatserna i tabellen.

Syrianska FC (0)

Syrianska är svåra att sätta en rättvisande prestationsnivå på då de har ett rekordstort antal spelare i truppen som värvats sent. Försäsongen var katastrof resultatmässigt men knappast konstigt givet att spelarna inte kände varandra. Det var exakt samma sak i fjol i Div 1. Då tog det till sommaren innan laget började prestera. Man har haft medelsvårt motstånd så här långt i serien. Det som är oroande för laget är att man släppt in flest mål (11) av alla i serien.
Slutsats: Laget är förmodligen på den nivå man kommer att vara. Det som talar för det är det läckande försvaret. Det som talar emot är att laget kommer att bli allt mer samspelt med tiden. Givet den trupp man har kan man som bäst hoppas på en mittenplacering, men man kan lika gärna åka ur.

Halmstads BK (-)

HBK öppnade inte fjolårssäsongen särskilt övertygande med sina sex poäng efter fem omgångar. Till slut hamnade man på en femte plats. Givet den starten är det väl ingen katastrof i år, men förväntningarna är ju så mycket högre denna säsong. Domedagsprofetiorna ligger tungt över klubben när man nu återfinns på negativ kvalplats. Annars har man ju gjort en fantastisk försäsong med bra spel i Svenska cupen och man var på tredje plats i prestationstabellen med sina försäsongsresultat. Sen har det mesta gått fel. Men det man möjligen kan trösta sig med är att man haft en riktigt tuff öppning när man mött 2:an och 3:an i serien och ytterligare två lag på top 7 platser. Det är i själva verket få lag som haft en så tuff öppning som HBK.
Slutsats: Det är ju inte alls ovanligt att lag får en reaktion efter ett bra cupspel. Nu tycks det ha drabbat Halmstad. Man lär komma tillbaka när man börjar möta lite lättare motstånd som också är tilltufsade av resultaten i serien. Om man sen som förra året börjar producera poäng så att det räcker hela vägen, är väl mer osäkert. Men trots allt är det bara sex poäng upp till allsvenskt avancemang. Vi kan inte döma ut HBK än, men man har en rejäl uppförsbacke att hitta rätt i sitt spel och börja vinna sina matcher.

IK Frej (0)

Frej började fjolåret med 2 poäng efter fem omgångar. I år har man dubbelt så mycket. Laget hade en tuff försäsong där man var näst sämst att prestera i jämförelse med sina seriekollegor. Det berodde delvis på att man fick ihop truppen sent. I serien har man haft ett tufft program där man mött tvåan, trean och sexan i tabellen.
Slutsats: Laget har presterat efter förväntningarna och man har trots allt tagit lite poäng. Att sluta på en nionde plats som i fjol kan nog vara svårt då serien tycks jämnare än på länge.

Dalkurd FF (0)

Dalkurd imponerade inte på försäsongen om man där väger in de förväntningar som finns på ett ex-allsvenskt lag. Tvärtom tog man klart färre poäng än sina kollegor i serien mot likvärdigt motstånd. Truppbygget var försenat och truppen har haft mindre tid att spela ihop sig jämfört med andra lag. Nu borde man vara ikapp men resultaten lyser med sin frånvaro. Faktum är att Dalkurd har haft det lättaste motståndet i serien så här långt. Man har bara mött lag som finns på plats sex och nedåt. Man har kvar att möta alla topplag. Hur ska det gå?
Slutsats: Laget befinner sig där man ska göra utifrån de prestationen man gjort under året. Lite talar för att det kommer bli någon avgörande skillnad i lagets prestationer framöver då truppen är tunn och få alternativ finns till rokader på planen.

Östers IF (-)

Öster gjorde ingen större succé i fjolårets inledning av serien. Man hade 5 poäng på 5 matcher och låg på negativ kvalplats. Till slut jobbade man sig upp till en 8:e plats i tabellen. Nu har man börjat sämre och vad som är värre är att förväntningarna är mycket högre i år. Man gjorde ett fenomenalt cupspel och en superb försäsong där man överpresterade rejält. Sen tycks man ha drabbats av seklets bakslag där precis allt har låst sig i deras spel efter att serien drog igång. Nu är spelarnas självförtroende ordentligt naggat i kanten och vägen tillbaka är lång och knagglig. Förvisso är det bara 7 poäng upp till allsvensk plats men det avståndet känns lika avlägset som avståndet till månen just nu. Ytterligare salt i såren är att man har haft en ganska lätt inledning på säsongen där man bara mött lag som finns från plats fem och nedåt. Hur ska det gå när man möter topp 4 lagen?
Slutsats: Öster har drabbats av den berömda cupsjukan och har ännu inte lyckats vända den negativa utvecklingen. Hur länge kommer kräftgången att fortgå? Ja, det är omöjligt att svara på. Avancemang till Allsvenskan är just nu svårt att se att det ska hända. Men vem vet, större mirakel har skett, förmågan till bra spel finns i vart fall.

Facebook Comments Box