ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Lokalfotbollen i Västerås: Så här går det

VSK Fotboll har gått över förväntan i årets Superetta och befinner sig just nu på en hedersam fjärdeplats i tabellen. Frågan vi ställer oss i detta inlägg är hur övrig lokalfotboll mår och hur det går för nuvarande och fd VSK-spelare som är aktiva i den.

Skiljebo SK

Nu när VSK gått upp i Superettan är det egentligen ganska viktigt för strukturen i fotbollspyramiden i Västerås att ett lag i närområdet spelar i Div 1. Alla bra fobollspyramider har en hel trappa från de lägre divisionerna upp till den högsta. Genom att en sådan finns kan spelare utvecklas lokalt och beroende på sina färdigheter ha en naturlig plats i något av lagen som ingår i trappan.

För Västerås del är tanken att Skiljebo är laget som ska ta steget upp i Div 1. Just nu huserar man i Div 2 Norra Svealand. Ambitionen hos klubben är att avancera till Div 1 nu när VSK äntligen fått tummen ur och gått upp i Superettan.

Tyvärr har Skiljebo inlett division 2 Norra Svealand tungt och bara tagit en poäng på de inledande fyra matcherna. Det är ett ungt lag Skiljebo ställer på benen i år. Utifrån de spelare som varit uttagna i truppen är det tredje yngst i hela sin serie. För att det ska bli något avancemang gäller det nu att de rutinerade spelarna kliver fram och visar vägen.

Dennis Botchey är utlånad från VSK till Skiljebo över den här säsongen. Han inledde säsongen med att få hoppa in. Mot Täby fick han också sitta på bänken men hoppade in i matchminut 57 som ytter när laget låg under med 2-1. Han tackade för förtroendet och satte 2-2 och räddade en poäng till Skiljebo. Matchen därefter fick han starta men missade senast då han hade problem med pollenallergi.

Laget innehåller en hel del fd VSK:are. Koyar Salimi var sjuk och missade senaste matchen men har startat i två matcher. Fredrik Lundqvist hade svårt och få speltid i VSK men har nu kommit till ett lag där han får en viktig roll. Han har startat samtliga matcher och det är lätt att glömma bort att han sjukt nog bara fyller 20 år i maj. Det känns som han varit med i en evighet och förhoppningsvis kan han få fart på sin karriär i SSK.

En annan fd grönvit profil är Linus Sjöberg som gjort en knäoperation i mars och hoppas enligt uppgift vara på väg tillbaka i spel inom några veckor. Linus, som alla vet, har otroligt mycket boll i sig och lär bli en toppspelare i SSK och i hela serien.

Fd akademispelaren Carl Tersmeden Snickars spelar även han nuförtiden i Skiljebo. Just nu är han skadad men fick speltid i nio matcher förra året.

Utifrån ett grönvitt perspektiv vore det inte bra om Skiljebo åker ur Division 2. Vi får hoppas att alla i VSK-alumni kvicknar till och tar fram gamla grönvita takter och ser till att börja plocka poäng.

Enköping SK

Ok, det här är inte ett lag från Västerås. Men det finns en tydlig grönvit koppling till dagens ESK, så därför finns de med på vår lista. Alla vet att Kevin Custovic är utlånad dit och att far och son Rödlund finns där just nu. Men även gamla VSK-lirare som Marcus Ytter och Jonathan Böckert spelar idg i ESK.

Laget inledde starkt i serien med vinst och oavgjort men har sen förlorat de två följande matcherna mot Karlberg och Täby. Det är ingen skam då de är riktigt starka lag.

Från ett VSK-perspektiv får Kevin Custovic värdefull speltid och har startat samtliga matcher. Han är en spelare som absolut skulle kunna utvecklas snabbt med speltid. Även om Hugo bröt kontraktet med VSK är det ändå en intressant spelare och följa. Han har gjort ett mål och fått starta samtliga matcher i ESK. Med rätt utveckling ska så klart en sådan talang tillbaka till VSK när tiden är mogen.

I ESK finns även Jonathan Böckert som spelade i VSK 2011-15, vilket var en period som kanske var den tyngsta i klubbens historia. Jonathan är en långväga VSK:are som ska ha all creed för att ha varit med de tunga åren och kämpat för grönvitt. Målskyttet tog aldrig riktigt fart i VSK, även om han 2014 gjorde åtta mål. Efter VSK-tiden har han spelat i Skiljebo och nu i Enköping. Förra året stänkte han in 18 baljor i division 3 och har redan i år gjort 3 mål.

En annan fd VSK-spelare är Marcus Ytter som spelade i VSK fram 2013 till 2015. Han var fick inte så mycket speltid men var med och bidrog under de svåra åren, tack för det Marcus! Han har efter VSK synts till i seriekonkurrenter som Assyriska och Linköping men spelar nu alltså i ESK. Även han har hunnit göra ett mål och har startat alla matcher i årets serie.

Även om det finns en rivalitet mellan VSK och ESK vore det bra från ett sportsligt perspektiv att ha ett lag i närheten som nu att kunna låna ut spelare till. Skulle Skiljebo åka ur division 2 så kommer det vara viktigt att ha en bra relation till just ESK.

IK Franke

Franke slutade fyra förra året i Div 3 och är ett lag med potential att kunna slåss om serieseger i år. Säsongen har börjat bra med två vinster och en oavgjord, så kanske är detta Frankes år.

Det här är ett lag som flera akademispelare i VSK har gått till. Benjamin Edbom Kan är en som förra året gjorde 18 mål för U19 och som fick starta senast i Franke, men är än så länge mållös. Även Albin Ramström, Rasmus Lindeman kommer från fjolårets U19 lag och har fått speltid i Franke. Målvakten Johannes Monus gick från samma lag och har inlett säsongen på bänken i Franke. Längre tillbaks i tiden spelade även Gustav Torseng i VSKs akademi (2014). Almir Zeqiri har också ett förflutet i VSK:s akademi, gick sen till BP:s dito men återvände till VSK:s A-trupp 2014. Blev sen korsbandsskadad och är nu i Franke efter en rundtur hos andra Västeråsklubbar.

Även om det är ett ungt lag IK Franke mönstrar i år är det ett lovande gäng. Det vore bra för fotbollspyramiden i staden att ha ett gäng till i Div 2, speciellt som Skiljebo satsar på att lämna den nivån.

Västerås IK

Det lag i staden som kanske har flest fd-VSK spelare är ändå VIK Fotboll. Här hittar vi Allan Kosik, Karwan Zarifnejad, Jakob Eneroth och Josef Apkinar som alla tillhört VSKs A-trupp. Utöver det så har Lucas Pennanen som spelade i VSKs U19 lag 2017 spelat i VIK sedan förra året, då han blandade starter och inhopp. I år har det dock än så länge bara blivit ett inhopp.

VSK-spelaren Albin Sporrong är med på ett låneavtal med VIK och har fått starta en match där, men blev i skadad i den matchen och kan nu inte spela för någon av klubbarna.

Också VSK Fotbolls fd 3:e målvakt Simon Svensson återfinns numera i VIK.

Tyvärr har VIK som spelar i samma serie som IK Franke och Syrianska Kerburan fått en tung start och har bara två poäng efter tre matcher.

Syrianska Kerburan

Det känns som igår när Kerburan och VSK fajtades i Norrettan om titeln ”Stadens bästa lag”. Men tiden går fort och senast lagen möttes i seriespel var 2012. Sedan dess har klubben sakta men säkert rasat igenom seriesystemet och just nu ligger man sist i division 3 efter tre raka förluster i seriens inledning.

Den stora VSK-kopplingen är att Eric Acar tränar laget och han själv är uttalad VSK:are och som alla vet också tränat VSK. Men där tar kopplingen till VSK nästan helt slut, för speciellt många fd VSK-spelare finns inte i laget. Jamaal Raage har gjort några enstaka matcher för VSK under 2014 och Nicola Durovic gjorde en vår 2017.

Slutord

Av lagen i seriesystemet är det Franke som just nu är ljuspunkten så här inledningen av serierna. Det vore bra om de kan ta klivet upp men även att Skiljebo håller sig kvar. Det vore inte bra om VIK och Syrianska skulle trilla ur division 3, det behöver finnas en bra pyramid under VSK som kan producera lokala spelare eller där akademispelare kan utvecklas.

Vi kommer att följa utvecklingen vidare i stadens lag och lagen som finns runtomkring.

Facebook Comments Box