ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: Örgryte IS – en första genomgång

Då var turen kommen till att börja bekanta oss med nästa års motståndare för VSK Fotbolls del. Det blir en skön mix av lag från Trelleborg i söder till Dalkurd i Gävle. Alla lagens förutsättningar är olika och vi tar det första spadtaget här för att bena ut skillnader och likheter.

Det blir i det här läget ingen avancerad analys utan vi tittar på de 13 spelare som spelat mest i laget under 2018. I tabellen ser vi deras ålder, hur många mål de gjort, kontraktslängd och position. Vi kommenterar lite om de viktiga spelarna och om laget. Sist presenterar vi också arenan så att ni vet hur det ser ut när ni ska åka på bortamatchen nästa år.

 

Spelare

Stojan Lukic är ett målvaktsunikum i svensk fotboll. På de elva säsonger som sträcker sig tillbaka till 2008 som vi har statistik på har Stojan totalt missat fem (5) seriematcher. Av de 330 som spelats i Allsvenskan och Superettan där han har varit aktiv har han stått på mållinjen från start i 325 av dessa. De senaste nio åren har han missat en (1) seriematch. Hans karriär sträcker sig från Falkenberg FF i Superettan till Halmstad BK i Allsvenskan och nu de två senaste säsongerna i Örgryte IS. Han är 38 år men still going strong och han har ett år kvar på kontraktet med ÖIS och han lär som vanligt stå alla matcherna. Vilken snubbe!

Diego Montiel är 15 år yngre än Stojan men har på sin första säsong i ÖIS gjort stora rubriker för sin målfarlighet och fina spel. Diego från Västerås och med ett förflutet i VSK är allmänt rankad som seriens bästa spelare detta år. Han har gjort 13 mål och lika många assist och då ska man komma ihåg att han är högermittfältare. Diego har fått en fri roll på offensiv planhalva och man kan lika gärna se honom till vänster i anfallsområdet trixandes med bollen för att göra ett genombrott eller spela fram till en målchans. ÖIS ångrar nog bittert att de bara skrev ett ettårskontrakt med Diego. Nu är han Bosman och lär försvinna till en Allsvenska klubb eller varför inte till något av våra grannländer eller kanske Holland. I ÖIS lär han i vart fall inte spela nästa säsong. Diego är en stor anledning till ÖIS framgångar i år och de lär inte kunna ersätta Diego, vilket är lika med en sämre säsong nästa år för Göteborgslaget.

Gustav Ludwigson är årets andra utropstecken i i årets Örgryte. Så sent som för tre år sedan spelade han Div 3-fotboll i Sävedalens IF. I fjol spelade han fortfarande kvar i Sävedalen då i Div 2. Sen blev han värvad till ÖIS för att göra mål. En liten chansning var nog Gustav för ÖIS ändå för han gjorde bara 8 mål som Forward i Sävedalen i fjol. I år har han gjort 11 mål som debutant, bara slagen av Diego. Det är så klart urstarkt att göra fler mål i Superettan än i Div 2. Gustav har så klart haft bra hjälp av Diego som slagit fram bollarna till honom, men starkt ändå som sagt. Vi får se hur det går för Gustav nu när Diego försvinner.

Ny tränare för i år är Thomas Askebrand som tidigare tränat klubbar som GAIS, Öster och Falkenberg.

Klubben

Örgryte har som uttalad målsättning att nå Allsvenskan 2020, så man har två år på sig att göra det. Man gjorde en bra säsong i år men var aldrig riktigt nära på kvalplatsen. Fortfarande saknas en jämnhet som de tre topplagen uppvisade i år. Det är lagets stora sak att jobba med just nu. Sen har man så klart utmaningen i att man förlorar sin bästa spelare som i princip är omöjlig att ersätta inom klubbens budgetramar. Efter årets säsong har man rensat hårt i truppen och sju spelare har redan fått lämna, det kommer att bli fler som lämnar bland annat Diego.

Som för alla Göteborgsklubbar utom Häcken är ekonomin ansträngd och så sent som 2011 sattes klubben i konkurs och man fick starta om i Div 1. Man har under senare år dragits med vikande publiksiffror även om de i år ökade något. Men klubben har bara 2 700 personer i snitt på sina matcher, det är så klart inte tillräckligt bra då intäkter från matcharrangemangen är en viktigt inkomstkälla för klubbarna. Detta och deras alltid tuffa ekonomiska sits rent allmänt talar mot att de når Allsvenskan inom den tidsram man sagt.

Arenan

Gamla Ullevi är sitt namn till trots en ny arena som invigdes 2009. Den ligger på samma plats som gamla Gamla Ullevi och IFK Göteborg, ÖIS och Gais kallar arenan sin hemmaplan. Planen är lite ovanlig då den är en av relativt få planer i landet som hybridgräs, dvs en blandning av vanligt gräs och konstgräs. Arenan tar in drygt 18 000 i publik och är egentligen alldeles för stor för ÖIS med sitt publiksnitt som brukar ligga runt 2 400-700 personer med en median på 1 700-2 000. Det blir lätt ödsligt på arenan när ÖIS spelar där.

 

Facebook Comments Box