Efter en veckas uppehåll med expected goals (xG), vill vi ändå titta lite djupare på det. xG är alltså ett mätvärde hur ofta det blir mål från en given position på planen. Mätvärdet tar inte hänsyn till var övriga spelare på planen befinner sig utan enbart positionen på bollen. Det kan ju kännas missvisande att inte ta hänsyn till andra faktorer i spelet än vart bollen befinner sig när målchansen uppstår. Men övertid har den visat sig att det måttet stämmer rätt väl med hur en given position leder fram till en viss sannolikhet för att ett mål ska bli till.
Tittar vi på de senaste två omgångarna hittar vi några avvikelser. I matchen VSK – Trelleborg som slutade mållöst borde det blivit 2-1 och hela tre mål som inte blev till i verkligheten. Ett annat resultat som sticker ut är J-Södras vinst med 7-1 mot Norrby, det borde varit 1-2 utifrån xG vilket är intressant då det spekulerats i matchfixning i just den matchen.
Ett annat resultat som avviker helt är att BP vann mot HBK, enligt xG borde det ha varit tvärtom och det är faktiskt väldigt sällan vi sett att en vinst borde ha varit en förlust utifrån xG.
Tittar vi i tabellen nu så är det intressant och se var poängutfallet skiljer sig mot verkligheten. VSK är tillsammans med Norrby och Syrianska de lag som tagit tre poäng mer än förväntat utifrån xG. Det är fortfarande för få mätpunkter för att kunna dra någon större slutsats. Däremot har GAIS hela 6 poäng mindre än förväntat. Allt detta på fem matcher så är det en tydlig avvikelse och det är uppenbart att laget inte gör mål på de chanser som skapas.
Även Öster diffar negativt. De har fyra poäng mindre än förväntat vilket är en oroväckande tendens och även där tycks det vara problem med att anfallarna inte sätter lägena man skapar. Det ska bli intressant om detta är en tendens för dessa lag och om det stämmer om fem omgångar.
Nu när det gått fem omgångar så kan vi börja titta på hur lagen över- eller underpresterar.
Genom att ta antalet mål ett lag gjort och släppt in och ta differensen mot expected goals går det att stoppa in lagen på en X- och Y-axel.
På axeln vill du som lag ha ett positivt värde på både gjorda mål (utfall – xg) och insläppta mål (xg – utfall). Bäst är alltså Varberg och J-Södra som vi hittar i den högra övre kvadranten. Men som ni ser är lagen jämnt utspridda åt alla riktningar. De lag som befinner sig ovanför X axeln är de som överpresterat defensivt och de som är till höger och y axeln är de som överpresterat offensivt.
Vi kan till exempel se att VSK är ett lag som överpresterat klart mest defensivt. Mycket av den poängen kommer ifrån Mjällbymatchen där VSK borde åkt på en klart större förlust. Men även utan den matchen hade VSK legat som ett lag som överpresterat defensivt.
Varberg och Jönköping är som sagt de två lag som både överpresterat offensivt och defensivt. Vad gäller J-södra gjorde de fler än fem mål mer än förväntat mot Norrby, vilket så klart har stor påverkan i tabellen. Utan den matchen hade de bara varit ett lag som överpresterat defensivt.
Lag som underpresterar både offensivt och defensivt är GAIS, Norrby och HBK. Återigen drabbas Norrby hårt av 7-1 förlusten mot J-Södra och skulle utan den matchen annars varit ett lag som överpresterat defensivt.
Det har diskuterats i olika supporterforum och även vi på Anno har klagat på att VSK kommer till för lite avslut utifrån det bollinnehav man har i matcherna. Hur det ser ut i verkligeheten illustreras bäst i diagrammet nedan där de olika lagens bollinnehav har lagts ut kontra hur många skott respektive lag avlossat per match.
Som vi skrivit tidigare finns det ett tydligt samband mellan att ha mest bolllinnehav kontra skott. Trendlinjen visar tydligt på detta. För VSK:s del är man näst sämst av alla lagen i att få till skott utifrån bollinnehavet. På sikt är inte detta hållbart, för att vinna matcher behöver komma till fler chanser.
Däremot ser det lite bättre ut för VSK när man tittar på bollinnehavet utifrån expected goals (xG). Det är fortfarande för lågt och laget underpresterar utifrån bollinnehavet.
Lag som bör vara extra oroliga för hur matcherna ter sig är Syrianska FC och IK Frej, de förlorar bollinnehavet och har svårt att komma till chanser.
Intressant nog är Varberg ett lag som ”bara” har bollen genomsnittligt mycket under en match, men man skapar ändå rejält med chanser. Detta kommer säkert förändras nu när man är ett topplag och motståndarna i allt större utsträckning kommer att backa hem och freda det egna målet och gå på omställningar. Det återstår då att se om Varberg kan ha samma antal chanser i kommande matcher eller om det minskar, trots ökat bollinnehav som lär bli följden av att motståndarna backar hem.
Slutsatser
Expected goals är inte någon exakt vetenskap, men det är en ganska bra modell för att värdera hur bra lagens chanser är. Det tycks som både J-Södra och GAIS egentligen borda vara högre upp i tabellen än vad de faktiskt är.
VSK behöver verkligen arbeta med att komma till fler målchanser, just nu överpresterar laget och det är visserligen bra. Men som alltid med prestationer tenderar de att närma sig en mer normal nivå över tid. Överprestation kan inte vara en del av en matchplan eller något som kan tas för givet när man fastslår hur laget ska spela eller tänker runt truppens utformning. VSK behöver göra något, om det är spelare eller systemet som behöver förbättras förtäljer dock inte siffrorna.
DU HAR VÄL INTE MISSAT
Ett bra VSK föll mot ett skickligt Häcken
Rutinerade nyförvärv ger hopp
Saker som hänt sedan VSK gjorde mål i Allsvenskan 1997