ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Gräs eller inte gräs – det är frågan…

Ibland kastar vi ur oss saker som vi tror är bra (händer dock sällan). Tidigare under hösten skrev vi faktiskt att VSK Fotboll borde träna mer på gräs nu när det är blir fler gräsplaner som matcherna kommer att avgöras på i Superettan. Och det är ju logiskt, ska du kunna prestera på max av din förmåga måste du vara van och väl inövad på förutsättningarna du ska prestera under. Knappast raketforskning.

Men så började Fotbollskanalen och Playmaker.ai att analysera statistiken i årets allsvenska. Man tittade helt enkelt på resultat, vilka lag som tagit vilka poäng på vilka underlag. Sen följde man upp genom att göra intervjuer med några av lagen. Det man kom fram till har gjort att vi inte alls är så säkra på vår tidigare slutsats.

Man fann att IFK Norrköping är Sveriges bästa konstgräslag. De har tagit mest poäng på det underlaget och de kom som bekant två i årets Allsvenska. De kör samtliga sina träningar på konstgräs och de byter inte underlag träningsveckan före en gräsmatch. Kalle Holmberg i Peking resonerar som så att det ger bäst utdelning att träna på det underlag där man tränar varje dag.

Totalt blev det bara sex bortamatcher på gräs för lag med egen konstgräsplan i årets Allsvenska. Det finns med andra ord en viss logik att det inte lönar sig nämnvärt att ställa om träningen för en femtedel av matcherna. Bättre då att bara köra på i det man är van med.

Även GIF Sundsvall som är det konstgräslag som presterar bäst på gräs kör samtliga sina träningar på konstgräs oavsett kommande motstånd och underlag. Intressant nog ska då sägas att GIF Sundsvall är obesegrade i år på gräsplaner, en möjlig indikation på att det kanske inte spelar så stor roll vilket underlag man tränar på. Ett resonemang från GIF Sundsvalls sida har varit att det inte funnits tillräckligt bra gräsplaner i trakten. Det kan inte sägas vara en vettig förberedelse att träna på en gräsåker och sedan spela på en fin gräsmatta i Kalmar, då ger konstgräset en bättre förberedelse.

Då kanske man ska dra slutsatsen att VSK ska göra som Norrköping och Sundsvall, de verkar ha knäckt någon slags kod till hur man ska hantera skillnaderna mellan att spela på gräs och konstgräs. Fast frågan är om det verkligen är så enkelt? Det finns några parametrar som VSK Fotbolls tränare också måste beakta.

Fotbollsspelarna i Allsvenskan är bättre än spelarna i Div 1 och Superettan. I ordet ”bättre” måste man så klart också inkludera förmågan att hantera underlag. Det är fullt rimligt att tro att en del av skillnaden mellan de bästa och lite sämre spelarna är just förmågan att ena matchens spela på konstgräs för att i nästa hantera en regntung gräsplan. Vi vet att det finns skillnader mellan AS och serierna längre på olika parametrar, det här kan vara en av dem.

I Allsvenskan i år och samma nästa år spelar 10 av 16 lag på konstgräs. Det gör att nästan två tredjedelar av alla matcher spelas på konstgräs. Under den typen av förutsättningar är det rimligt att hålla sig till ett underlag och bli så bra som möjligt på det. När man då och då hamnar på gräsplaner som konstgräslag är planerna ofta av väldigt hög kvalité och skillnaderna är inte jättelika.

Faktum är att det hade varit mer logiskt att de sex gräslagen genomförde en del av sina träningar på konstgräs eftersom de spelar 1/3 av sina matcher på konstgräs. I alla fall mer rimlig än att konstgräslag ska träna på gräs inför någon av sina sex gräsmatcher på en säsong.

Det är allsvenskan. Det är lite skillnad i Superettan nästa år där de allra flesta lagen spelar på gräs eller hybridgräs. Det är bara 7 arenor som har konstgräs av seriens 16 lag, så precis det omvända jämfört med Allsvenskan. Kvalitén på planerna varierar över säsongen beroende på lokalt väder och årstider. Det blir helt klart en större faktor i SE än i AS att ta hänsyn till för tränarna.

Så hur ska VSK Fotboll göra? Det finns inget givet svar när man beaktar ovanstående resonemang.

Om man frågar spelarna i VSK har de sagt i diverse intervjuer genom åren att det tungt att ställa om när man går från en vecka på konstgräs till gräs och tvärtom. All omställning av underlaget sliter på kroppen eftersom kroppen inte är van med den lite annorlunda belastning den utsätts för givet skillnaderna i underlaget. När vi pratade med en VSK-spelare inför den här artikeln framförde han samma resonemang som man gör i Sundsvall. Gräsplanerna i Västerås är för dåliga att träna på. Det ger ingen fördel att träna där eftersom matchplanerna är bättre och inte liknar träningsplanens förutsättningar, menade han.

Här har tränarstaben en rejäl analys att göra inför träningsupplägget 2019. Hur ska man balansera faktorer som underlagets kvalité, slitage vid underlagsbyte, antalet gräsmatcher som ska spelas och spelarnas individuella förmåga att kunna ställa om spelet på annorlunda underlag utan särskilt träning.

För egen del känner vi att vi inte alls är så säkra åt något håll längre, vi överlämnar beslutet åt tränarna och tar en julöl i väntan på besked.

Vad tycker ni, ska VSK bara träna på konstgräs eller ska man blanda?

Facebook Comments Box