ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: Försäsongskoll inför helgens genrep

Då har vi uppdaterat vår hemmasnickrade försäsongstabell där vi listar alla lagen i Superettans försäsongsmatcher. Som ni säkert minns har vi ett eget poängsystem som tar hänsyn till motståndet man mött. Ni ser förklaringen i tabellen. Kort kan man säga att vi för varje lag räknar fram en prestationspoäng som vi anser ger en mer rättvisande bild av prestationerna än att bara räkna poäng rakt upp och ned.

Vi kan ha missat någon enstaka match för något av lagen, men det här är i det närmaste en komplett sammanställning av alla SE-lagens träningsmatcher under vintern.

Till att börja med kan vi konstatera att de trender vi sett under vintern hur lagen presterat i sitt försäsongsmatchande håller i sig.

Det intressantaste måttet är kolumnen längst till höger som anger snittpoäng per match. Det är prestationspoängen som används för att räkna fram detta snitt .

Vi kan konstatera att en kvartett av lag har varit lite bättre än de andra under försäsongen. De snittar runt två prestationspoäng per match och de tre främsta 2.5 poäng räknat på vanliga viset. Tre av lagen är nog förväntade att vara här utifrån förhandssnacket. Att Västerås SK är däruppe är mer oväntat. Anledningen till VSK:s poäng är ffa segrarna mot GIF Sundsvall och AFC under vintern och för att de faktiskt är obesegrade under försäsongen.

Bakom de fyra lagen har vi två lag som ligger ganska nära men ändå tydligt bakom med ett snitt på runt 1.5 poäng. Här hittar vi BP och ÖIS och om vi tittar på de sex första lagen är fem av dem sådana som de flesta tippat just kriga om plats 1-6 i årets serie. Egentligen är det bara Trelleborg som ska bytas ut mot VSK för att vi ska ha de förväntade topplagen i topp i försäsongstabellen.

Efter detta följer ett gäng lag med 1.2 ned till 0.7 poäng i snitt. Här hittar vi många lag som förväntas ockupera samma platser i serien. Undantaget är nog Varberg BoIS och Mjällby AIF som av många tippas i botten i år.

På kvalplats hittar vi IK Frej och GAIS, det är inte orimliga placeringar utifrån att Frej bytt ut stora delar av truppen och GAIS har dragit ned på sin spelarbudget.

De två sista lagen har nog ingen tippat där på förhand och de kan inte rimligen vara nöjda med sina försäsonger. Brage har gått tungt och bara vunnit mot lag i lägre divisioner. Man har många skador och svårt med målskyttet. Det kommer ta ett tag innan de får ihop sitt spel. Nu har de inte spelat någon träningsmatch sedan gruppspelet i Svenska cupen så formen är oklar, kanske har de börjat få ordning på grejerna.

Sist har vi Syrianska FC som har träningsmatchat flitigt mot allt möjligt motstånd. Oavsett vad de mött har de förlorat, bara två matcher har slutat oavgjort. De har verkligen gjort en usel försäsong. Det är uppenbart att tränare Hatami inte har hittat rätt i lagbygget ännu. Kvalité finns hos enskilda spelare men det har ännu inte blivit något lag av det.

Samtidigt måste Hatami börja leverera resultat snart, Syrianska är inte kända för sitt tålamod med tränare. Syrianska har inte sen i januari kommunicerat någonting i sina sociala medier om matcherna de spelat eller hur truppen mår. Det går inte att få fram någon information om vem som spelat matcherna, prestationer eller vilka som är skadade osv.

Men vi har fått reda på att Ranegie har en tåskada och har inte kunnat spela på hela vintern. Rajalakso tycks inte heller ha spelat särskilt mycket. Samma sak med Smajl Suljevic. Det finns sparkapital men just nu är laget under isen prestationsmässigt.

I veckan möttes ÖIS och SFC i en träningsmatch i Turkiet där lagen är på träningsläger. SFC körde någon slags benknäckartaktik där de smällde på hej vilt. Efter 11 minuter var en spelare utvisad för skallning och lite längre in i halvleken blev en annan varnad när han fällde ÖIS viktiga mittfältskugge Jakob Lindström som utgick skadad. SFC höll 0-0 i halvtid men förlorade sen andra halvlek klart med 3-0. Så här har det sett ut under försäsongen. Vägen till toppen är lång för Syrianska i år.

Vi har varnat företrädare för VSK vad som väntar och att spelarna ska bära skumgummidräkter i genrepet mot SFC på söndag.

Summering

Toppskiktet på försäsongstabellen består av de förväntade lagen med undantag av VSK. I övrigt skiktar sig tabellen i enlighet med vad många tror kommer bli verkligheten när serien drar igång. Undantag är väl Brage och Syrianska i botten som nog alla förväntar sig återfinna högre upp.

Facebook Comments Box