ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Superettan: Analys av försäsongen

Strax innan Svenska Cupen startade gjorde vi en analys och försökte bedöma superettalagens insatser så långt på försäsongen. Nu har det gått ungefär en månad, Svenska cupen har hänt och vi gör ett nytt försök att tolka tecknen i skyn om hur lagen står sig och vad som kommer hända i serien, som är mindre än tre veckor bort från att ta sin början.

Precis som i förra analysen, istället för att utgå från tre-poängsystemet för vinst, ett poäng för oavgjort så har vi skapat en egen modell där du får mer poäng för prestationer mot lag högre upp i serierna och mindre mot division 1 och 2 lag.

Klubbar som gått bra i Svenska cupen toppar nu tabellen och det är Östers IF som har en ledning oavsett hur man tittar på siffrorna. Lagets enda förlust är mot tabelltrean Jönköping Södra som i sin tur bara förlorat mot AIK. Just J-Södra ser bra ut inför serien, de har inte spelat så många matcher men nått väldigt stabila resultat.

VSK finns med i toppen tack vare sina segrar mot Giffarna och AFC samt Dalkurd. Det är fina prestationer som visar att VSK kan slå alla lag, något som är väldigt bra och ha med sig in i säsongen när den nu snart börjar.

Vi vill också passa på och nämna att vi satte 0-0 i GAIS matchs mot IFK Göteborg. Skrivbordsvinster ger inga segrar i denna analys utan vi utgår från vad som hände på plan. GAIS hade stora problem med Bissarna i cupen och utöver det är enda segern den som man blev tilldömd mot IFK Göteborg. GAIS har all anledning att vara orolig över sina prestationer nu när serien är en frispark bort.

Tittar vi på lag som tagit många (vanliga) poäng men väldigt lite prestationspoäng hittar vi Brage, Dalkurd och Varberg. De har vunnit mot Div 1 och 2 lag men förlorat mot bättre motstånd, därför hamnar de där de gör i prestationstabellen. IK Brage har skadeproblem och Dalkurd ligger långt efter i truppbygget och Varberg är ojämna i sitt spel. Så här långt är de här lagen svårbedömda med tanke på resultaten.

Om vi då istället utgår från en traditionell tabell så ser vi lite andra saker. En sak som kan konstateras är att BP faktiskt har gjort en bra försäsong och har bara förluster mot två allsvenska lag.

Syrianska är det enda laget som inte vunnit under försäsongen, laget har visserligen värvat flera profilvärvningar men tycks ha problem med att få ihop en stark elva som ens för närvarande mäktar med att slå Division 1 lag. De kommer så klart att bli bättre och de får säkert in någon mer spelare innan fönstret stänger.

Tittar vi gjorda mål är det några som haft svårt och göra mål under försäsongen. Örgryte som har presterat bra har ändå bara gjort 7 mål på 6 matcher, är det Montiell-effekt mån tro? Även Dalkurd och Trelleborg sticker ut med få mål sett till antalet matcher.

När det gäller insläppta mål så utöver Syrianska har haft ett svajigt försvar så sticker verkligen Brage ut. Man har gått på riktiga minor i flera matcher kross i flera matcher. Enda anledningen till att de har plusstatistik är att deras 9-0 seger mot Kvarnsveden i Division 2. Man har släppt in minst 3 mål i fyra matcher, inget som imponerar.

Vi har i tidigare tabellanalyser konstaterat att en bra defensiv innebär max ett insläppt mål per match. Där hittar vi Örgryte IS i toppen med bara fyra insläppta mål på sex matcher och sen har även J-Södra bara släppt in fyra mål men då på fem matcher. VSK och Trelleborg har båda släppt in exakt ett mål per match.

Om vi tittar på hur många mål lagen gör per insläppt mål sticker Öster ut med 2,11 mål per insläppt mål. Men bäst i serien är Mjällby AIF som gjort 2,14 mål per insläppt mål.

Slutsats

Det är alltid vanskligt att överanalysera försäsongsmatcher, men visst kan man så här långt in på försäsongen tydligt se trender, ffa hittar man lagen som har problem på olika sätt. Hur man än vrider och vänder på det så har VSK så här långt gjort en bra försäsong. Man är obesegrade, har en bra defensiv och ett helt ok målskytte. Man har vunnit mot allsvenska lag och vad mer kan man begära. Nu i helgen väntar Sandvikens IF som säkert lär göra allt för att tvåla dit VSK.


Facebook Comments Box