ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Stort intresse för matchen mot Nyköpings BIS

Det är ett oerhört tryck just nu kring VSK Fotboll. Förväntningarna om att avancemanget kan säkras inom kort har slagit rot hos allt fler. Mycket tyder på att det blir storpublik på söndag när VSK tar emot Nyköpings BIS.

På redaktionen vet vi att det kommer dyka upp mycket folk, vi har siffror att jämföra med sen tidigare. Ett sätt att göra det är att titta på hur många som sagt på Facebookevenemanget att de ska komma. I skrivande stund är det 460 stycken som deklarerat att de de dyker upp. Med bara ett dygn sedan eventet las upp är det redan mer än vad det var mot Carlstad United tidigare i år (3.664 i publiken).

På matcherna där vi har haft över 5000, (senaste årens seriepremiärer) har det varit över 600 som deklarerat att det skulle gå. Mot Akropolis IF i år sa 667 grönvita själar att de skulle dyka upp och det blev 5069 i publiken. Förra året mot Assyriska FF var det 646 personer på eventet och det resulterade i 5.627 stycken på läktarna.

Om vi tittar på den statistik vi kan få ut ifrån https://www.lagstatistik.se/tickets kan vi se att det köpts över 100 biljetter på sittplats. Det kanske inte låter mycket men är i paritet med vad det brukar vara en vecka innan match, även om det är stormatch. Det är dock mycket lägre antal reserverade säten än vad seriepremiärerna brukar ha, men där sker biljettförsäljningen under en längre tid så det är svårt att göra en jämförelse.

Att det kommer komma mycket folk vet vi, men hur mycket? Det är inte direkt så att VSK har en teoretisk möjlighet att själva se till att ordna avancemanget genom att vinna matchen, man är beroende av andra lag för att det ska gå vägen på söndag.

Senast VSK Fotboll gick upp i Superettan 2010 ledde man med fem poäng före Sirius inför sista tre omgångarna, ungefär samma utgångsläge som nu med andra ord. Skulle Sirius tappat poäng mot Arameiska samtidigt som VSK vann mot Hammarby TFF skulle avancemanget vara klart. Till den matchen kom det 3.467 personer och då var det rätt många i Hammarbyklacken.

Tittar vi på matchen som fällde avgörandet för avancemanget till allsvenskan 1996, när VSK körde över Brage med 6-1 var det 5.466 som letade sig till Arosvallen för att fira.

I övrigt är det inte så många matcher som lockat storpublik sent på året. Den mest kända i närtid är den omtalade och numera mytomspunna avgörande matchen mot Södertälje FK under drömhösten i november 2015. Den matchen lockade 3.860 personer som fick se VSK Fotboll vinna med 4-2.

Det är faktiskt ganska svårt och gissa hur mycket publik som kommer på söndag givet förutsättningarna som finns. Men tittar vi på de indikatorer som vi har tyder mycket på att det kan bli över 4000. Frågan är om det kan bli över 5000 som får se VSK vinna och förhoppningsvis säkra avancemanget.

Facebook Comments Box