ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Stefan Batan – en spelare som spräcker den grå massan

Ibland när man tittar på en ordinär fotbollsmatch så sticker vissa spelare ut och spräcker den grå massan. Inte via enskild genialitet, som en lobb från halva planen eller en cykelspark i närmsta kryss.  Snarare genom att hålla en nivå som i ligger över medspelarnas i de flesta aktioner på planen.

I bollbehandlingen, blicken och i passningarna exempelvis.  En kille som fyller dessa kriterier är Stefan Batan. Jag slogs faktiskt ofta av ovanstående känsla vid matcherna med VSK förra året. Att Batan spräckte den grå massan. Gjorde saker på en egen nivå med norrettanmått mätt.

Ett ungt och ganska orutinerat VSK borde bygga mycket runt Stefan Batan. Hos honom finns både klassen och rutinen.  Problemet när det gäller den gamle Hammarbyspelaren är att han inte har en förankrad plats i laget. Batan tycks bli en slags Erlingmark som  får hoppa runt där det finns behov för det. Vänsterback ibland, mittback någon gång, kanske rentav även central mittfältare vid tillfälle.

Vore jag Gabrielsson skulle Batan vara en av de första namnen som skrevs upp i laguppställningen. Han är för bra för att agera ”Erlingmark”. Den rollen är vikt åt habila vattenbärare. Inte den spelaren vars bolltouh och vänsterfot är vida överlägsen den övriga truppen.

Det må finnas synpunkter på att Batans statistik inte talar till vänsterspelarens fördel. Blott en assist noterades han för under fjolåret, trots sina offensiva attribut. Man ska dock inte förlita sig på statistiken. En försvarares spelsinne har andra förtjänster än att rendera i poäng.  

Det handlar istället om att ta sig ur pressade lägen, bygga upp spelet långt ned i banan. Försvarsspelare som saknar den förmågan skickar ofta bollen på måfå varvid laget riskerar att försättas i pressade lägen. När Batan har bollen levereras den alltid säkert vidare så att laget kan bygga upp. Det spelar ingen roll om det är en lång crossboll eller en kort passning efter marken, en adressat finns alltid. 

Visst fanns det lägen under förra säsongen när han spelade med väl små marginaler som mittback, då bollvirtuosen rentav blev nonchalant. Över en lång säsong var misstagen emellertid få. Tillgångarna som följer med spelsinnet desto fler. 

Vi kan hitta motsvarigheter till Batan på den stora internationella scenen. Inga som helst jämförelser i övrigt men Leonardo Bonucci och vår egen Vigge tenderar också att bli nonchalanta emellanåt. Det hindrar dem inte från att bli enorma nyckelmän i sina klubbar ändå. Misstagen är få, tillgångarna desto fler.

I den moderna fotbollen behövs försvarare med spelsinne. Det håller inte med två ”Terry Butchers” 2019. Oavsett om man spelar i Superettan eller Premier League.

 Nu råder det inte någon brist på spelskickliga försvarare i VSK. Batan råkar bara vara i en nivå för sig. Det måste utnyttjas. Ge honom en förankrad plats i laget och låt honom gå i bräschen för årets VSK. En av lagets absolut mest rutinerade och bästa fotbollsspelare måste utnyttjas optimalt. Det krävs en ledare och härförare om ett lag vill etablera sig i superettan. En sådan är Stefan Batan. Killen som spräcker den grå massan.

Facebook Comments Box