Försäsong v6 – Superettan

Försäsongsmatchandet för Superettans lag stånkar vidare. Den här veckan var det lite genrep på många håll då ett antal SE-lag går in i Svenska Cupen kommande helg.

Halmstad BK – Mjällby AIF: 3 – 3

Det blev en målrik historia där HBK inledningsvis för matchen. Johan Oremo gör redan efter 5 minuter första målet. Detta följs upp med ytterligare ett innan paus och även om Mjällby kom in matchen vartefter säger rapporterna att HBK var det bättre laget. Direkt efter paus kommer sedan 3-0 ledningen och det ser ut att bli en rejäl överkörning. Men Mjällby tar tag i saken och efter att fått två straffar med sig och gjort mål på ett friläge så jobbar de till sig ett oavgjort resultat.

Östers IF – IFK Värnamo: 5 – 2

IFK Värnamo gjorde allt rätt förra hösten. Från en sistaplats vid sommaruppehållet var man höstens lag och lyckades fixa en kvalplats. Kvalet lyckades man något otippat förlora mot Syrianska FC. Självklart har man tappat en hel del spelare nu men att Öster skulle krossa dem med 5-2 var lite oväntat. Den stora förlusten för Öster var dock att Jonathan Drott skadade sig i knät och lär vara borta ett tag.

IK Brage – Carlstad United: 1 – 0

Återigen satte sig en i redaktionen ned och tittade på Brages match i brist på annat. Till skillnad mot förra veckan mot KBK förde Brage matchen mer denna gång. Trots detta hade man svårt att komma till vettiga avslut. I mitten av första halvlek åkte nyförvärvet från Island Bjarni Antonsson på en lårskada och lär bli borta några veckor. Hos Carlstad saknades nyförvärven Bbakka och McNeil och det märktes, när de fick bollen var man helt uddlösa framåt. I andra halvlek öppnade matchen upp sig lite och efter en viss press fick Brage in ett ledningsmål och lyckades till slut vinna tillställningen. Av de två matcher vi sett Brage spela har de inte varit nämnvärt bättre än de två division 1 lagen man mött. Laget har haft svårt att komma till bra avslut men man har också stora skadeproblem just nu. Så klart oroande när de ska spela cupmatch kommande helg.

Örebro SK – Degerfors IF: 1 – 0

Uddamålsförlust mot ett allsvenskt motstånd får ses som ett bra resultat för Degerfors del. Enligt tränaren Stefan Jacobsson hade de lite för mycket respekt för ÖSK i första halvlek och problem med att spela sig ur deras press. Skannar vi av efter supporterreaktioner från Degerfors verkar de mest vara oroliga för innermittfältet. Nästa vecka ställs laget mot Malmö FF i Svenska Cupen, då lär vi se vilka eventuella brister laget har i kvalité.

Norrby IF – Mjøndalen: 3 – 3

Det blev norska tippeligalaget Mjøndalen för Boråsklubben denna helg och på pappret ett riktigt tufft motstånd. Norrbaggarna tog tidigt ledningen med 0 – 2 men Norrby lyckades reducera till 1-2 innan halvtid genom Robin Strömberg. Enligt Norrbys hemsida hade sen laget en lyckosam men kort period i andra där man tog ledningen genom två snabba mål av Ricky Yarsuvat och Dijan Vukojevic. Men strax efteråt skedde kvitteringen och slutresultatet fastställdes till 3-3.

IK Frej – Syrianska FC: 2 – 2

Det finns ingen information tillgänglig om denna match förutom att det hela slutade 2-2. Detta faktum avspeglar förmodligen intresset för båda lagen när inte ens klubbarna själva bemödar sig att skriva om sina egna matcher. Division 4-lag gör det bättre. Inte heller länstidningen i Södertälje orkar nämna matchen med ett ord. När vi vet att alla tidningar bara skriver om det folk klickar på är det en tydlig indikation på att texter om SFC inte drar några större läsarskaror.

Halmstad BK – Varberg BoIS: 3-1

Det var Varberg som tog ledningen i den här matchen och ställde frågor till seriekonkurrenten tillika seriefavoriten HBK om vem som är bäst i Halland i Superettan. Varberg ska ha varit de spelförande laget och var riktigt nära att göra 2-0 på en nick som gick strax utanför. I halvtid skedde det flera byten och HBK tog över taktpinnen och fick tidigt en straff som de satte. Det blev sedan ytterligare två mål helt rättvist. Intressant nog är 3-1 det resultat som det blev när lagen senast möttes i höstas.

Trelleborgs FF – Nykøping FC: 2 – 1

Degraderade Trelleborg besegrade danska varianten på Bissarna med 2-1. Det får benämnas som ett starkt resultat mot ett lag som leder den danska andraligan och som har vinteruppehåll i serien och vana med matchtempo. Till Trelleborgs hemsida säger tränaren Peter Swärdh: ”Det var en match där bägge lagen hade väldigt bra sekvenser, framförallt anfallsmässigt”

Mjällby AIF – FC Rosengård: 5 – 1

Det blev storkross mot division 2 laget 5 – 1, ett resultat som kanske inte går att analysera allt för mycket med tanke på att det skiljer två divisioner men ändå starkt. FC Rosengård gjorde visserligen det första målen men Mjällby gick till halvtidsvila med 3-1. Rosengård spelar Svenska Cupen nästa helg och får nog se till att snäppa upp sig en nivå eller två.

Dalkurd FF – Newroz FC: 2 – 1

Kurdiskt derby när Dalkurd mötte Newroz från Stockholm för första gången någonsin. Tyvärr har vi inte hittat så mycket information om matchen men det ska ha stått 1-1 i halvtid och sedan gjorde Dalkurd 2-1 som blev slutresultatet. Det är så klart svårbedömt att tolka siffrorna. Newroz är ett bra division 2-lag som var nära att kvala till Div 1 i fjol. Men naturligtvis ska Dalkurd kunna vinna en sådan här match relativt enkelt då det trots allt skiljer två divisioner.

Västerås SK – FC Linköping City: 3 – 3

VSK hade ledningen i denna match även om City pressade de grönvita högt upp i banan och hade nog så farliga lägen. Halvtidsresultatet var 2-1 efter att VSK-målisen bjudit på ett kvitteringsmål. I andra halvlek hade VSK redan innan matchen bestämt att byta in ett gäng juniorer som förvisso gör det bra men det syntes också att det skilde sig i fysiken. Linköping tar över allt mer och kunde kvittera till 3-3 till slut. Linköping var dock en bra värdemätare för VSK då de gjort bra resultat under försäsongen mot allsvenskt motstånd, bland annat slagit Peking med 3-2.

GAIS – Lindome GIF: 0 – 1

Bild från Lindome GIF som vann över GAIS

Efter två förluster mot blivande seriekonkurrenter under försäsongen var det dags för GAIS att möta lite lättare motstånd, nykomlingen i Söderettan, Lindome GIF. Men inte hjälpte det att Lindome är ett sämre lag på papperet, man vann rättvist med 1-0. Frågan är nu vilken nivå GAIS egentligen håller i år? Spelet under försäsongen ska inte ha sett bra ut och med en väldigt tunn trupp till förfogande gör att laget är sårbart för skador. Just nu luktar det nedflyttning för GAIS om de inte får ordning på sitt spel. Match i Svenska Cupen till helgen mot ÖSK borta lär ge oss vidare indikationer om kvalitén i truppen.

Slutord

Avslutningsvis konstaterar vi att Sollentuna FK vann med 2-0 mot Sandvikens IF och med tanke på att VSK Fotboll värvat två av deras bästa spelare har de lyckats göra ett bra transferfönster och ser ut att bli en av favoriterna i Norrettan, om de ska fortsätta spela så här.

Sen noterar vi att förre VSK-spelaren Mathias Benker tagit plats som mittback hos Bissarna som i helgen spelade oavgjort mot Akropolis IF.