ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Statistiska skillnader i spelet i cupen gentemot seriespelet

VSK har nu spelat fyra matcher i Superettan och det är dags att börja resonera kring vad i VSKs spel som skiljer sig emot i Svenska cupen gentemot Superettan. Vi ska komma ihåg att VSK ställdes emot fyra allsvenskalag och sen GAIS i cupen och det bör väll finnas förbättringar i statistiken, eller?

Expected goals

I cupen så gjorde VSK i snitt 1,8 mål per 90 minuter och släppte in 1,4 mål per 90 minut, detta ska ställas mot ett expected goals på 1,45 och ett expected goals against på 1,4. I praktiken så överpresterade VSK lite offensivt men släppte in förväntat antal mål.

Under de fyra första matcherna har VSK gjort 0,75 mål per 90 minut och även släppt in exakt lika många, dvs både färre gjorda och insläppta mål gentemot cupen. Däremot är xG på 1,5 och ett xGA på 1,3, det går att säga att Expected goals är snarlikt mot cupen och skiljer bara några tiondelar. Det går även att säga att laget än så länge överpresterat defensivt men underpresterat offensivt gentemot xG/xGA.

Om vi räknar bort fasta situationer och straffar ifrån xG har VSK på fyra matcher i Superettan kommit upp i ett xG på 1,94, men bara gjort ett spelmål på fyra matcher. Men under dessa matcher har VSK totalt sätt haft fasta situationer på totalt 4,05 xG där Lagerbielke gjort mål på två straffar (som är 0,76 per chans). Både via spelet och fasta situationer underpresterar VSK.

I cupen så hade VSK ett xG via spelet och kontringar som var 3,33 xG och resulterade i fem mål, medans fasta situationer hade ett xG på 3,93 och resulterade i fyra mål. I fasta situationer så presterade VSK som förväntat trots att Prodell missade en straff mot Degerfors och i spelet så gjorde man två mål mer än förväntat.

Skillnaden här är att VSK i seriespelet helt plötsligt börjat underprestera i sitt spel mot sämre motstånd medans man mot bättre motstånd i cupen presterade bättre än förväntat. Det är egentligen inte chanserna som behöver bli fler utan att de som uppstår måste sitta.

Försvarsspelet

Under cupen hyllades VSKs duellspel i statistikanalyserna, VSK var klart bättre än sina motståndare i varenda match förutom mot Häcken där sen VSK också åkte ur. I snitt vann VSK duellerna med ett snitt på 49,7% medans motståndarna bara kom upp i 44,3%.

När Superettan kom igång så har inte samma dominans funnits där, VSK har bara vunnit 46,1% av duellerna medans motståndarna har haft 50%. I de två senaste matcherna har VSK kraftigt förlorat duellspelet vilket är förvånande med tanke på den starka statistik VSK visat upp tidigare under säsongen. Möjligt är att Ribeiros frånvaro har en större påverkan än man tror på dessa siffror. Det är iallafall i just defensiva dueller VSK gått från att ha vunnit 65% av sina dueller till bara vinna 55,8%.

Det ska sägas också att VSK har satt mer press på moståndarna nu i seriespelet än i cupen men utsätts också för mindre press av motståndarna. VSK tillåter nu bara motståndarna att göra runt 9 aktioner innan de sätter in pressen och under cupen var det nästan 13. Medans motståndarna i cupen tillät VSK göra 8 aktioner och nu är det uppe i 10.

Passningsspelet

Bollinnehavsmässigt så skiljer det bara några promillen hit eller dit om vi jämför cupen med Superettan, VSK har i serien 42,86% bollinnehav och i cupen 42,69%. Med tanke på att VSK borde ha mött lättare motstånd är det lite förvånande att innehavet inte har förbättrats mer.

Däremot har passningsträffsäkerheten förbättras lite, i cupen satte VSK 77,09% av sina passningar och nu är det 78,5%. Framförallt är de offensiva passningarna som faktiskt sitter bättre nu och förekommer mer ofta, det kan också ha göra med att VSK slår färre långbollar nu (14,76% av alla passningar) än mot i cupen (16,6%) där det generellt är sämre träffsäkerhet på.

Rent tempomässigt har VSK ett snabbare spel nu mot cupen, nu har VSK 15,94 aktioner per minut medans det var 14,81 i cupen. Däremot så hade motståndarna ett högre tempo i cupen (17,06) än vad de har nu (16,39). Det är kanske naturligt då VSK ville dra ner tempot tydligt i cupen.

Slutsatser

Det hade gått att hoppats på att nu när VSK skulle ställas mot lite lättare motstånd i seriespelet att siffrorna skulle ha förbättrats mer. Men det är snarare så att det gått tillbaka i några områden. När det kommer till Expected Goals är det i paritet med tidigare men det hade gått att hoppats på att det skulle vara lite bättre offensivt och lite bättre defensivt. Men vi ska ha i åtanke att VSK enligt Expected Points som bygger på xG statistik skulle legat trea i Superettan vilket kan tyda på att VSK haft lite otur med att få in bollen. Här gäller det att få igång Prodell som på årets nio tävlingsmatcher bara gjort ett mål men visserligen skapat två straffar.

Även om målproduktionen har oroat så var det med förvånande att se att VSK hamnat sämre till i duellspelet i några matcher då det varit en styrka för VSK. Det är ingen far i taket då alla tre ordinare mittbackar toppar listorna i WyScout och just nu anses Lagerbielke vara den bästa mittbacken i serien, även Engström och Ribeiro rankas 10a respektive 11a vilket är högt och förmodligen hade Ribeiro legat högre om han inte blivit skadad och börjat missa matcher. Backlinjen har också överpresterat defensivt då de släppt in färre mål än förväntat.

Facebook Comments Box