ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Anno analyserar: Siffrorna bakom kvarsfinalmotståndaren Degerfors

På söndag är det kvartsfinal mot Degerfors IF. Därför har Anno 1904 för första gången gjort en statistisk analys av en motståndare. Som vanligt kommer all data ifrån WyScout.

Nyförvärv

Degerfors har förstärkt laget med följande spelare: Adhavan Rajamohan (Akropolis), Niklas Maripuu (Akropolis), Sargon Abraham (IFK Göteborg), Abdelrahman Saidi (Norrby IF) och Jonathan Tamimi (Mjällby AIF).

Som nykomling i Allsvenskan så har de inte gjort några spektakulära värvningar, det är från Superettan spelarna hämtas eller spelare som fått lite speltid i Allsvenskan. Degerfors har egentligen en ganska liten ekonomi även i Superettan så det gäller för dem att värva billig och smart om de ska överleva.

Av nyförvärven så är det endast Sargon Abraham som fått samtliga matcher i deras tremanna anfall, i övrigt verkar Maripuu startat två matcher och Saidi en match. I övrigt är det ungefär samma elva som Degerfors ställde upp med förra året.

Expected goals

Gällande Degerfors så finns det expected goals både från Svenska cupen och deras träningsmatcher, men då träningsmatcher kan vara ganska missvisande så fokuserar vi på cupen.

Svenska cupen

Elfsborg – Degerfors: 0 – 1 (1,13 – 1,5)
Falkenberg – Degerfors: 1 – 3 (0,35 – 1,84)
Degerfors – Utsikten: 2 – 0 (2,18 – 2,35)

Träningsmatcher

Degerfors – Brage: 0 – 0 (1,16 – 0,91)
IFK Göteborg – Degerfors: 2 – 2 (1,81 – 1,79)
Örebro – Degerfors: 1- 0 (1,45 – 3,37)

Ska vi utgå från Expected Goals så skulle Degerfors bara fått ihop 4 poäng istället för sina tre raka vinster och det är anmärkningsvärt att Utsikten hade högre xG än Degerfors i deras match men lyckades inte göra hål på det värmländska försvaret. Totalt gjorde Degerfors 6 mål på 5,52 xG och släppte in endast ett mål på ett xGA som är 3,83, nästan tre mål färre än förrväntat. Detta kan jämföras med att per 90 minut förra året så hade de ett xG på 2,06 och gjorde 2,21 mål och för insläppta ett xGA på 1,24 och släppte in 1 mål per match i snitt. En liten positiv avvikelse, i cupen har de haft en kraftig positiv avvikelse defensivt, men en liten positiv avvikelse offensivt.

Sånt här tenderar dock att jämna ut sig i de tre försäsongsmatcher som finns registrerade i wyScout gjorde Degerfors 3 mål på ett xG 6,32 och släppte in tre mål på ett xG 4,17. Där var det en kraftig negativ avvikelse på gjorda mål och på insläppta mål fortfarande en positiv avvikelse.

Den slutsats som går att dra är att Degerfors defensiv har överpresterat under hela försäsongen och cupen. Till skillnad mot inför GAIS som överpresterade kraftigt i två matcher och fanns anledning att tro för bakslag så har Degerfors defensiv konstant mer än förväntat i fler matcher. Detta blir en utmaning för VSK anfallet.

Om vi minns förra årets matcher så blev det

Degerfors IF – Västerås SK: 4 – 1 (2,24- 0,58)
Västerås SK – Degerfors IF: 2 – 2 (0,95 – 0,34)

Den första hemmamatchen var en jämn historia där VSK faktiskt kom till bättre lägen än Degerfors enligt xG, medans på bortamatchen så var det ett klart övertag för Degerfors. I båda matcherna hade VSK svårt att komma till lägen men vi ska också komma ihåg att Prodell endast fick ett inhopp mot Degerfors i sista matchen.

Bollinnehavet

Mot allsvenska serietvåan Elfsborg så var det enda matchen i cupen de förlorade bollinnehavet och hade boll 47% mot Elfsborgs 53%, i övrigt så vann de bollinnehavet mot Falkenberg med 55,7% och mot Utsikten bara med 51%. Tittar vi hur det såg ut i serien förra året låg Degerfors på ett kraftig övertag bollinnehavsmässigt på 55%. Även i träningsmatcherna som är registerade så har Degerfors ett övertag bollinnehavsmässigt. Mot VSK förra året så hade Degerfors ett litet övertag i första matchen med 51% men ett kraftigt övertag i andra matchen på 59%.

Passningssäkerhet

Något som Degerfors är bra på är att de har en hög passningssäkerhet, det är en siffra som är klart bättre än VSK och det gör att vi nog ska förvänta oss att de kommer vinna bollinnehavet i matchen. I cupen har de legat på en passningssäkerhet på 84% jämfört med VSK som har 79%. Degerfors har bättre värden i VSK i samtliga typer av passningar, långa, korta, bakåt, sidled, inkast osv.

Matchtempot

Mot Elfsborg så hade Degerfors ett relativt lågt matchtempo, men hade istället ett högt mot både Falkenberg och Utsikten. Jämför man med det matchtempo som VSK har haft så det grönvita laget ett tempo som är 13% lägre än Degerfors. Det ska bli intressant och se om VSK försöker dra ner tempot i denna match vilket de har försökt göra mot de Allsvenska lagen medans Degerfors helt klart satt ett högre tempo mot lag i lägre divisioner.

Duellspelet

Förra året så hamnade både VSK och Degerfors på samma procent sats på antalet vunna dueller, nämligen 49% och några procent enheter mer än motståndarna. I årets cup Har VSK inlett starkt och vunnit duellspelet i sina tre matcher i cupen. Degerfors däremot förlorade kampen om duellerna mot Falkenberg (43,44% – 52,49%) och Elfsborg (46,5% – 51,85% och vann bara mot Utsikten (50,23% – 46,12%). Faktum är att även i de två träningsmatcher som Degerfors spelade mot andra lag från Allsvenskan så mäktade de inte med att vinna duellerna, medans VSK gjorde det även mot Svenska Mästarna. Det intressanta är att även när vi bryter ner värderna i Offensiva och defensiva dueller samt luftspelet så har VSK haft bättre värden än Degerfors trots svårare motstånd.

Anfallsvägar

Om vi tittar på var Degerfors anfaller så är det otroligt jämnt, 30 på vänsterflygeln, 29 centralt och 31 på högerflygeln. Det är väldigt väl fördelat för att vara ett fotbollslag. Men när vi tittar på summan av xG som har uppstått ger det en annan bild vad man ska se upp med, vänsterflanken har endast 0,17 xG på 30 avslut vilket är väldigt låg utdelning, centralt är det som bäst med 2,72 xG och sen högerflanken har 0,79 xG. Sen är Degerfors ett lag som är duktiga på att komma till avslut, i cupen har de legat på 21%, 31% respektive 31% i sina tre matcher. Detta ska jämföras med VSK som svajat och haft 40% (MFF), 9% (HBK) och 21% (GAIS).

Om vi kollar hur Degerforsmotståndare så är även deras anfall jämnt fördelade, 28/33/32 från vänster till höger. Men även här finns det intressanta skillander när vi tittar på xG. När de lagen har anfallit via deras vänsterkant mot Degerfors högerkant så har de skapat 0,28 xG, centralt så har de kommit upp i 1,11 xG och på högerkanten 0,58 xG.

Detta är intressant då det säger några saker om Degerfors, de anfaller gärna centralt men där är det också de släpper till mest anfall emot sig. Degerfors vänsterkant är rätt svag offensivt och det skulle kunna tyda på att den är defensivt lagd, men här har faktiskt motståndarna kommit till högre xG än på deras högerkant. Tar vi hänsyn till träningsmatcherna så stärker det bilden av att Degerfors skapar mycket centralt men släpper även till chanser defensivt, däremot är skillnaden mellan kanterna inte lika tydlig utan snarare mer jämn.

Fasta situationer

Degerfors har fått 19 hörnor tilldömda sina tre matcher i cupen, detta har resulterat i fyra avslut. Helt klart en svaghet i Degerfors att inte få till fler avslut på dessa hörnor. Jämför vi med VSK fått 20 hörnor (en mer) och på dessa kommit till 9 avslut, klart bättre än Degerfors. Det här är ett problem som Degerfors även haft i träningsmatcherna som legat på ungefär samma procent så det är ingen tillfällighet.

Summering

VSK möter ett lag som är klart mer passningsskickligt och gillar att hålla högre tempo än vad VSK brukar spela. Det är i duellspelet och fasta situationer som VSK är bättre än Degerfors, kan man utnyttja det kommer VSK ha bra chanser. Degerfors har en styrka att anfalla centralt, men där ligger också deras svaghet då de släpper till många chanser där. Av vad vi sett av VSK i år så har det varit mycket anfall via kanterna och inte så mycket centralt. Det passar förmodligen VSK bra att Degerfors tycks ha en lite svagare vänsterkant då Tronêt gillar att anfalla på högerkanten. Rent statistiskt så är det på pappret en jämn match. Degerfors har sina starka värden men det har också VSK.

Facebook Comments Box