ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Lagstatistik Superettan 2022: Omg 1-5

Då det spelats fem omgångar så går det att börja dra lite slutsatser om de olika lagensprestationer. Denna gång så har jag skapat en översiktsbild över hur lagen rankar på de olika mätvärdena. Som vanligt har mätvärdena hämtats från WyScout, det finns ju många fler mätvärden men det är ett urval av de viktigaste i mina ögon. Syftet med detta är att visualisera var lagen står i olika mätvärden, ha i åtanke att ett högt mätvärde tex i passningsspel har stor betydelse till lagets taktik och inget med hur bra laget är.

VSK har de flesta värdena runt mitten, men det är några värden som sticker ut positivt och det 1:1 spelet, andel vunna luftdueller, smarta passningar och progressiva löpningar (Långa löpningar i riktning mot motståndarmålet). VSK är alltså ett lag som vågar utmana spelare ofta i 1:1 (181 gånger) men lyckas 49,7% av gångerna vilket är nära hälften. Tittar vi på BP som bara försökt 1:1 97 gånger men däremot lyckas 61,9% av gångerna så har de trots att de är bra på 1 mot 1 inte lyckats lika många gånger som VSK som försöker dubbelt så ofta.

Ett värde som kanske förvånar många är att VSK är att laget har flest proggresiva löpningar, dvs längre löpningar som går i riktning mot motståndarmålet, VSK har 96 löpningar per match medans motståndarna bara snittar på 74. En förklaring till att det kanske inte sett ut som att VSK gör löpningarna är att VSK slår få långbollar (passningar över 45 meter).

Det VSKhar ett lågt mätvärde på är antalet långa passningar, men beroende på vilken syn man har på fotboll kan det vara bra eller dåligt. Delar man upp värdena i topp 5 och botten 5 så ser det ut som följande.

Öster och Örgryte är de lag som har flest värden positiva, inte för att det hjälper Örgryte som ligger sämst i serien men skulle kunna tyda på att de haft lite otur. Men samtigt har Skövde gått som tåget och de har rätt kassa mätvärden så frågan är hur mycket man ska värdera detta? Även utsikten har rätt många mätvärden som inte är i topp men ändå tagit massor med poäng.

Förmodligen är dessa värden ger mer en bild av lagens spelsystem än hur bra lagen är. .

//HL

Facebook Comments Box