ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Sommarfönstret knäckte VIK

LOKALA KOLLEN. VIK Fotboll satsade uppåt men ramlade ur – igen. Förlusten mot Österåker i sista omgången innebär att VIK landade på tionde plats i division 3 norra Svealand, vilket innebär nedflyttning till division fyra.

Säsongen 2016 hamnade VIK Fotboll sist i division 2 och ramlade ner i trean. Trots att man storsatsat för att gå upp igen har framgångarna uteblivit. Enligt Fredrik Gisecke, som varit huvudtränare i år, var målsättningen den här säsongen att bli ett stabilt mittenlag.

– Förra året var målet att gå upp men vi har tappat många spelare och i år kändes det mer realistiskt att satsa på en mittenplacering, förklarar Gisecke.   

Men det blev ingen mittenplacering.

– Vi låg bra till efter vårsäsongen och levererade bättre än vad vi förväntat oss, men sen tappade vi ett par spelare samtidigt som flera andra lag i serien värvade ganska rejält. Det var helt enkelt så att dom blev mycket bättre än oss och därför har det blivit dåliga resultat under hösten, säger Gisecke.

Två av de spelare som VIK saknade under hösten var tidigare VSK-spelarna Karwan Zarifnejad som varit avstängd och Gabriel Medina som varit skadad. Medina var anfallare i VSK men har spelat mittback i VIK.

Även VSK-aren Albin Sporrong, som gjorde fem matcher för VIK under våren, lämnade inför hösten då han istället lånades ut till Nyköping. Något som enligt Gisecke blev ett tydligt avbräck för VIK.

Tidigare VSK-anfallaren Allan Kosik vann den interna skytteligan i VIK efter att ha gjort sju mål på 20 spelade matcher.

Ett misslyckat sommarfönster är enligt Gisecke en del av förklaringen till varför VIK Fotboll ramlade ur division tre.

– VIK har en ekonomi som är helt ok och på bättringsvägen. Anledningen till att vi inte värvade var att vi hade trott att vi skulle kunna låna in fler spelare. Vi hade helt enkelt hoppats på lite mer från VSK, säger Gisecke.

Målvaktstalangen Sebastian Selin, född 2003, gjorde tretton matcher från start med VIK Fotboll i årets division tre-serie. Under sommarfönstret skrev han på för VSK, men lånades direkt tillbaka till VIK för att fullfölja säsongen.

– Sebastian är en helt fantastisk talang. VSK fick honom i kamp med både AIK och Hammarby, säger Gisecke.

När Sebastian Selin tidigare i år skrev på för VSK hyllade även VSKs målvaktstränare Erik Biselius värvningen i en kommentar på VSK Fotbolls hemsida.

– Vi tror på våra målvakter och Sebastian har stora möjligheter att lyckas. Han har fysiska förutsättningar med räckvidd och längd och vi ska jobba med hur han kan använda de egenskaperna på bästa sätt. Jag har scoutat honom i VIK och det är tydligt att han har ett lugn och en trygghet i sitt spel trots sin unga ålder, vilket gör att han redan hanterar seniorspel på ett bra sätt.

Fredrik Gisecke nämner även en annan lovande 16-åring, mittbacken Leo Carlsson Senoo som gjorde två starter under säsongen. Enligt Gisecke är det en spelare som har väldigt hög potential och som kan bli riktigt duktig.

Den avgående VIK-tränaren driver eget företag och hade i god tid meddelat klubben att han inte har tid att fortsätta i klubben efter säsongen 2019. När klubben i början av oktober gick ut med att Serwat Zarifnejad skulle ta över blev han riktigt nöjd.

– Jag tycker det är helt rätt att man satsar på en tränare från egna led. Spelarna är revanschssugna och jag tro att laget kan ha goda möjligheter att ta sig tillbaka till division tre, säger Gisecke.

Men bara ett par dagar efter att Anno 1904 pratat med Gisecke meddelade VIK på sin hemsida att Serwat Zarifnejad inte kommer att leda klubben nästa säsong. I en kommentar på hemsidan skriver klubbens sportsligt ansvariga Per-Ivar Nordstrand att VIK och Serwat skiljs åt som vänner och att klubben haft full tillit till att han var rätt kille att ”kliva in och skruva på rätt detaljer för att få verksamheten framåt igen”.

Vem som tränar VIK i division fyra nästa år är i skrivande stund okänt.

Facebook Comments Box