ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Södertäljelagens skulder och deras lönekostnader

Vi har löpande under de senaste åren rapporterat hur ekonomin utvecklats hos Syrianska FC och Assyriska FF. Föreningarna har som alla vet haft stora skulder hos kronofogden och också stora skulder till kommunen för planhyror. Hur skulder ser ut till leverantörer och andra är oklart men vi får utgå från att de haft och har skulder även där.

I nuläget släpar båda föreningarna med betalningen för planhyror till kommunen. Vid årsskiftet gjorde sig klubbarna skuldfria eller fick en återbetalningsplan att hålla sig till så att de skulle få träna på kommunens anläggningar. Under våren och försommaren har båda klubbarna nu misskött sina betalningar igen och vid idrottsnämndens senaste möte i Södertälje kommun beslutade man om att bli tuffare mot föreningarna och direkt lämna över nya skulder till kronofogden. Man har helt enkelt tröttnat på att vara bank åt klubbarna.

Vid vårt senaste utdrag från kronofogden (idag) rapporterade man att Assyriska FF har en ny skatteskuld från i maj på 111 000 kr. Det innebär att man betalat sin gamla skuld från april men låter sålunda nästa skatteinbetalning förfalla. I praktiken använder man också kronofogden som en 30 dagars checkkredit då man vet att inget händer på minst en månad med en skatteskuld. Sina skulder till trots värvade man i förra veckan in en ny målvakt Ivo Vazgec som i fjol vaktade buren i Landskrona Bois med blev släppt därifrån när det tog steget upp i SE. Nu visar det sig att Ivo bara dagar innan han skrev på kontraktet åkte fast för rattfylla vilket inte klubben kände till. Man avbryter nu kontraktet med Ivo men ser till att bekosta hans rehabilitering. Även om det säkert finns mycket tragik i den här historien är det grundläggande problemet att AFF inte har råd att värva spelare, men gör det ändå och låter skattebetalarna vara ett låneinstitut som räntefritt lånar ut pengar till klubben. Man kan verkligen tala om att spela fotboll på kredit.

Hos Syrianska är läget inte bättre, det har två skatteskulder på 145 000, ackumulerat från april och maj. De halkar också efter med inbetalningarna till kommunen, den skuldens storlek är dock okänd.

Eftersom vi nu vet den månatliga skatteinbetalningen från klubbarna för sina lönekostnader kan vi bakvägen räkna ut vad klubbarna har för faktiska lönekostnader för sina spelare (tränare).

Som arbetsgivare måste du betala in ca 34% i skatt på den lönesumma du ger till en anställd. Har någon en lön på 20 000/mån betalar du in ca 6 900 kr i skatt för den lönen som arbetsgivare.

Syrianska FC tycks betala in 72 500 kr i skatt varje månad (2 skatteskulder ger totala skulder på 145 000 kr). Då kan vi konstatera att Syrianskas månatliga löneutrymme uppgår till 213 000 kr (213 000 x 0.34 = 72 400).

Frågan är då vad man får för 213 000 kr. Truppen består av 24 man + minst en avlönad tränare. Det ger en snittlön på 8 500 kr för alla i truppen inklusive tränaren. Men så ser så klart inte verkligheten ut. Syrianska har fem stycken icke-EU spelare vars minimilön är 15 000kr i månaden = 75 000 av tillgängligt löneutrymme måste gå till dem. Sen har man för den här nivån storspelare som Mutumba, Ranegie, Rajalakso som säkert har 35-40 000 i månadslön. Till det kommer Superettanspelare från förra säsongen som tex Seth Hellberg som rimligen kräver vettiga löner för att vara kvar i Div 1 när de platsar i SE.

Alla kan snabbt se att ekvationen inte går ihop. Det är uppenbart att spelarna ersätts på annat sätt utanför vad deras kontrakt stipulerar i lönesumma. Den totala lönesumman på årsbasis borde då uppgå till ca 2.5 miljoner kr. Givet kvalitén på spelarna man förfogar över borde nog den summan vara det dubbla. Vi kan som så många gånger förr konstatera att svarta löneutbetalningar eller andra former av ersättningar står för en stor del av hur spelarna ersätts i Syrianska.

I grannklubben Assyriska ser det lite bättre ut. Deras löneutrymme ligger på 328 000 kr varje månad (328 000 x 0.34 = 111 000). Enligt hemsidan har man 28 spelare och tränare kontrakterade, vilket ger en snittlön på 11.700 kr mån. Klubben har bara en icke-EU spelare i rullan. Truppen innehåller också många unga spelare som säkert har klart under den genomsnittliga lönen. Sen har man så klart såna som Stefan Batan som ska ha rejäla summor för att spela med AFF. Det är dock troligt att klubben har det mesta eller allt av sina löneutbetalningar vita och sålunda skattar för dem på ett korrekt sätt. Detta hindrar som sagt inte att klubben lever över sina tillgångar, nu ryktas också en mittback vara på gång till klubben och man undrar som utanförstående, för vilka pengar?

Facebook Comments Box