ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

Slutplacering utifrån poängskörd från omgång 4

VSK har inlett helt fantastiskt och har 10 poäng efter fyra omgångar, det här är säkert något som händer relativt ofta i andra lag men i VSK är det sällsynt. Nu när många i VSK lägret har fått hybris (visst är det härligt) är det dags att landa på fötterna och inse att det är 26 omgångar kvar och mycket kan hända. I denna analys kommer vi titta på hur mycket x antal poäng i omgång 4 har räckt för en viss tabellplacering. Som underlag har jag utgått från Superettan 2000-2022.

För 10 poäng är bra, men det är inte superbra. Så sent som 2021 inledde GAIS starkt med 10 poäng de första 4 omgångarna, men som vi alla minns (med glädje?) så åkte de ur de året. En bra start är bra men ger inga garantier. Men hur ser då det historiska utfallet ut?’

Så efter fyra omgångar så kan du ha 0-12 poäng, när vi tittar på det historiska utfallet så kan man se att det finns tendenser men inga garantier.

För VSK som tagit 10 poäng finns verkligen hela skalan, flera lag har vunnit serien men ett har till och med kommit sist. Men om vi tittar på de placeringar som gäller något dvs Topp 2 (Direkt till allsvenskan), Topp 3 (Allsvenskan + kval) eller Botten 2 (Direkt ur) och Botten 4 (Neg. Kval + de som åker ur) så ser vi rätt intressanta saker. De lag som tagit 10 poäng har historiskt fixat minst ett kval 35% av gångerna och hela 22% av gångerna gått upp direkt.

Bäst utfall är det så klart för de lag som likt Öster inlett med att gå rent, hela 67% av lagen (8 av 12) har gått upp direkt. Men AFC hade förra året 12 poäng men rasade sen och hamnade tillslut på en nionde placering. Tar vi AFC förra året så mötte de också många av bottenlagen i inledningen vilket gav en skev bild.

Tar vi Helsingborg som ett exempel som sitter nu med 0 poäng efter fyra omgångar, det är inget lag någonsin som lyckats gå upp med en sådan start. Det är faktiskt sälsynt dålig start då det är endast sex lag som varit så usla under de 23 säsonger Superettan har spelats.

Det är otroligt stor skillnad på spridningen och ha fått likt ÖSK som fått två poäng kontra noll poäng, för även om du förlorat två matcher kan du ha gjort det mot topplag. Där finns det exempel på lag som nått kvalplats trots en kass inledning.

Så sammanfattningsvis så är det endast en extrem bra eller extremt dålig start som kan ge fingervisningar. Har ett lag mindre än 5 poäng, då finns en risk att man blir indragen i bottenstriden men det finns exempel på det motsatta också. Har ditt lag bara sex poäng så är det fortfarande 20% utfall på minst ett kval uppåt.

Facebook Comments Box