ANNO 1904

Allt du behöver veta om Västerås Sportklubb

VSK Fotboll satsar på e-sport – rätt eller fel?

I går blev det officiellt att VSK Fotboll kommer ställa upp med ett FIFA-lag i eAllsvenskan, vilket därmed gör att klubben tar sitt första steg in i e-sportens värld.

eAllsvenskan är något som SEF skapat tillsammans med Dreamhack och man har lyckats etablera en svensk liga där spelarna representerar klubbarna i Allsvenskan och Superettan.

Att VSK Fotboll ger sig in i e-sport är inte okontroversiellt. Den första reaktionen hos många har varit en viss skepsis med farhågor om att detta ska kosta pengar, vara dåligt för varumärket och framförallt, så har det varit viktigt att påpeka att det inte är en riktig sport.

Allt detta kan man förstås tycka och de är väl sunt med en viss skepsis till saker man inte riktigt har koll på och vad det innebär för klubben.

Men vi kan konstatera att eAllsvenskan är business, big business till och med. TV-avtalet för eAllsvenskan såldes för 60 miljoner fördelat på tre år. Utöver detta är det ytterligare marknadsavtal som har tecknats och som kan tecknas, vilket innebär ytterligare miljoner i intäkter.

På två år kommer VSK Fotboll få en in intäkt som ligger mellan 700.000 – 800.000 kr. Kostnaderna för denna satsning är inte i närheten av vad intäkterna är, utan klubben kan göra en vinst på en halv miljon. Det är pengar som VSK Fotboll inte kan tacka nej till.

Satsningen på eAllsvenskan är dessutom en stor möjlighet att stärka varumärket VSK, framförallt för en viktig målgrupp som kan vara svår och nå ut till, nämligen dagens ungdom.

Det är långt ifrån givet att barn väljer just VSK som sitt favoritlag, det är hård konkurrens från internationella topplag, men även från lagen i Allsvenskan. Att ha ett lag i eAllsvenskan ökar exponeringen mot en viktig målgrupp och att vinna ett enda livslångt supporterskap är mer värt än några hundra tusen på kontot för VSK.

Hur bra är då spelarna som VSK värvat till att representera klubben i eAllsvenskan? Det här är ju lite svårt och bedöma. När vi fick höra om detta för några veckor sedan snackades det om spelare som var topp 10 i Sverige som skulle värvas. Vi besitter inte kompetensen att bedöma hur bra de är, men noterar att båda spelarna kommer från bottenlagen i årets eAllsvenska.

En av de nyrekryterade spelarna var tongivande i sitt lag, medans den andre kan kännetecknas mer som en breddspelare, utifrån de matcher de spelat.

Det som är lite synd här är att VSK just nu drivs in i e-sporten för att man ser en potentiell intäktskälla, mer än för att bygga varumärket VSK. Där behöver VSK tänka om. E-sporten ska inte vara en intäktsström som ska ge pengar till kärnverksamheten utan pengarna som fås via det här nya greppet ska så klart återinvesteras i att exponera VSK mot en målgrupp som klubben normalt sett har svårt att nå ut till.

Kanske borde klubben satsat på att värva en absolut toppspelare i Sverige, vilket hade gett en större idolkänsla på skolgården. Det ryktas för övrigt att Sverigeettan krävde över 80.000 kr i månaden för att ställa upp i år. Den siffran ska säkert tas med med en nypa salt och oavsett är det svårt att veta om effekten av en sådan lön hade varit värt investeringen, men det är inte omöjligt.

Inom några år kommer eAllsvenskan inte längre vara lika ekonomiskt attraktiv. Fler klubbar kommer finnas som rycker i de bra spelarena. Allt detta kommer resultera i en löneinflation. Trots detta kommer e-sport vara en fortsatt viktig plattform för att bygga varumärket VSK. Man kan spekulera i att när lönerna drivs upp så kommer kanske tom internationella stjärnor vilja ställa upp.

För den som vill läsa mer rekommenderar vi bloggaren den Osynliga Handen som har skrivit om detta.

Nu är det nog några som är fortsatt fundersamma om VSK verkligen ska satsa på detta. Men egentligen är det nog inte svårare än så att precis som alla inte måste gilla bandy och/eller fotboll, bara för att VSK spelar det, behöver alla inte gilla e-sport.

Just nu är det en bra inkomstkälla för klubben och framförallt så bygger det varumärket. Ska VSK bli den klubb vi alla vill att det ska bli så måste det arbetas mycket mot de yngre leden.

Det går faktiskt att diskutera om inte VSK borde satsat ännu mer på e-sport nu när man kliver in. Men med ett driftunderskott är det lättare att vilja täcka hålen, än att vilja göra en större satsningen som äter upp alla intäkter. För det finns som sagt pengar att hämta här om man är aktiv. Utöver pengarna från SEF finns goda möjligheter att nå sponsorer som VSK i vanliga fall inte har en chans på.

Kommer VSK:s inträde på e-sport scenen innebära att Anno 1904 börjar skriva om e-sport? Kanske, det beror på om det finns någon som är intresserad av att bevaka och skriva om det. Vår erfarenhet är att med passion och genuint intresse för ämnet, brukar det bli bra artiklar.

Så, är någon intresserad att bevaka detta så får ni gärna höra av er, skicka meddelande till vår FB-sida.

Facebook Comments Box